Готвач (м/ж) (Koch)

Готвач (м/ж)
(Koch)
 
 
Тип на работата           Признато професионално обучение
Вид на обучението      Дуално професионално обучение, регулирано съгласно Закона за професионално образование и обучение (BBiG)
Продължителност     3 години
Места на обучение      Предприятие и професионално училище
 
 
Каква е работата?
 
Готвачите (м/ж) приготвят и гарнират различни ястия. Ако са изготвили хранителен план, те купуват хранителни продукти и съставки, подготвят ги или евентуално ги складират. Те организират работните процеси в кухнята и осигуряват приготвянето на ястията в правилния момент и в точната последователност.
В по-малки кухни те готвят, пекат и гарнират самостоятелно всички ястия. В големи кухни те най-често са специализирани в приготвянето на определени ястия, като гарнитури, салати или ястия с риба и месо. Към техните задължения спадат калкулирането на цени и консултирането на клиентите.
 
Къде работите?
 
Готвачите (м/ж) работят главно
•         в хотелиерството
•         в гастрономията, напр. в ресторанти, столови или фирми за кетъринг
•         в болници и домове за медико-социални грижи
 
Те работят предимно в кухните. В залите за хранене са само, когато сервират ястия. Запаси и съставки съхраняват в складови и хладилни помещения. В офиси извършват административни дейности.
 
Какви са изискванията?
 
•         Чувството за отговорност и акуратността са от особена важност при работата с хранителни продукти. За да се осигури качеството на ястията съставките трябва да се подберат правилно и да са пресни.  Освен това трябва да се спазват хигиенни изисквания. Психическата издръжливост е важна, понеже готвачите (м/ж) трябва да работят надеждно и акуратно дори в натоварените часове и въпреки шум и топлина.
•         Трябва да е налице интерес към математиката и химията: При изчисляването на количествени мерки са нужни математически познания. Готвачите (м/ж) трябва да разбират състава на хранителните продукти и промените, които настъпват при съхранението и приготвянето. Затова познанията по химия са полезни.
 
Какво е трудовото възнаграждение по време на обучението?
 
Примерни месечни работни заплати за периода на обучение:
•         1-ва година от обучението: 423 € до 557 €
•         2-ра година от обучението: 508 € до 637 €
•         3-та година от обучението: 583 € до 718 €
 
Какво образование се изисква?
 
Средно образование.