Фризьор (м/ж) (Friseur/in)

Фризьор (м/ж)
(Friseur/in)
 
Тип на работата       Признато професионално обучение
Вид на обучението   Дуално професионално обучение, регулирано съгласно Кодекса на занаятите (HwO)
Продължителност   3 години
 
 
Места на обучение   Предприятие и професионално училище
 
 
Каква е работата?
 
Фризьорите (м/ж) консултират своите клиенти при избора на подходяща прическа. След това те измиват, подстригват, подхранват и фризират косата. По желание те също боядисват косата и извършват трайно къдрене. Мъжете в професията също бръснат бради, подхранват ги и ги оформят. Фризьорите (м/ж) извършват и козметични процедури на кожата, както и на ръцете и ноктите и консултират клиентите за козметични продукти.
 
Къде работите?
 
Фризьорите (м/ж) работят предимно в специализирани фризьорски салони.
 
Какви са изискванията?
 
•       Комуникативността е необходима, понеже повечето дейности се извършват при непосредствен контакт с клиента и консултирането на клиентите е обширно, напр. при избора на прическа респ. козметична процедура.  Също се изисква и акуратност, понеже евентуални грешки, напр. при подстригване или боядисване, не могат да бъдат поправени.
•       Начинаещите фризьори (м/ж) трябва да имат сръчни ръце,  например когато работят с ножицата или подстригват с електрически машини, боядисват косата с различни техники или извършват трайно къдрене. Хора, които още в училище са били добри в занаятите или в други занаятчийски предмети евент. се справят по-лесно с тези дейности.