Пекар (м/ж)

Пекар (м/ж)
 
Тип професия Регламентирана професия, изискваща завършване на специално образование
Вид образование Дуално професионално образование, регламентирано от немския Закон за професионалното образование и обучение (BBiG) и немския Кодекс на занаятите (HwO)
Продължителност на обучението       3 години
 
Места, на които се провежда обучението   Предприятие и училище за професионална подготовка
 
 
Какво се прави в тази професия?
 
          Пекарите (м/ж) произвеждат хляб, хлебчета, тестени изделия, многолистно тесто,  линцерово тесто или тесто с мая, торти, дребни сладки и соленки и леки закуски. За тази цел те теглят и отмерват съставки като брашно, мляко, яйца, мая, подправки и захар и ги смесват по рецепта. Те наблюдават процеса на месене и втасване и зареждат пещите. Накрая те глазират или гарнират стоките, за да добият по-фин вкус и по-апетитен вид.
 
Къде се работи?
 
Пекарите (м/ж) работят предимно
•       в малки и средни пекарни
•       в големи индустриални пекарни
 
Те извършват дейността си предимно в производствени помещения или съответно в производствените цехове.
 
Какви професионално-личностни качества, знания и умения са от значение?
 
 
Какво е възнаграждението по време на обучението?
 
Примерно месечно възнаграждение по време на обучението:
•       I година от обучението € 380 до € 400
•       II година от обучението € 460 до € 500
•       III година от обучението € 550 до € 600