header eures

Условия на живот и труд

Естония

Обща информацияфлаг Естония
Площ: 45 227 кв. км.
Жители: 1 328 360 души (по статистика от 01 януари 2020 г.)
Езици: естонски, като широко застъпени са също английски и руски
Столица: Талин
Валута: Евро (EUR)
1. Регистрация и установяване
2. Търсене на работа
3. Кандидатстване за работа
4. Жилище
5. Признаване на дипломи и квалификации
6. Условия на труд и заплащане
7. Прекратяване на трудовия договор
8. Сезонна заетост
9.Орган, който отговаря за спазване на трудовото законодателство
10. Здравна система
11. Данъци
12. Образователна система
13. Живот
14. Културен и социален живот
15. Интернет адреси
1. Регистрация и установяване

Гражданинът на ЕС има право да остане в Естония въз основа на валиден документ за пътуване или лична карта за период до три месеца без регистрация на правото на пребиваване. Правото на гражданин на ЕС на пребиваване в Естония може да бъде временно или постоянно. Правото на постоянно право на пребиваване обикновено се формира след като сте живели в Естония в продължение на пет години под временно право на пребиваване.

За да придобие временно право на пребиваване, гражданин на ЕС трябва да регистрира мястото си на пребиваване в най-близкия до мястото на пребиваване орган на местната власт не по-късно от три месеца след датата на влизане в Естония. Необходимите документи за подаване на регистрация на местожителство са достъпни тук. Членовете на семейството на гражданин на ЕС, който идва от трета страна, ще имат право на временно пребиваване, ако гражданинът на ЕС е нает на работа в Естония или има достатъчно законни доходи, за да осигури издръжката на себе си и семейството. Членовете на семейството от трета държава на гражданин на ЕС трябва да спазват визовите изисквания за влизане в Естония, които са описани тук.

В рамките на един месец след регистриране на местоживеенето и придобиване на право на временно пребиваване, гражданин на ЕС трябва да подаде молба за лична карта и естонска лична карта в пунктовете за обслужване на полицията и граничната охрана. ID-картата ви позволява да имате достъп до електронните услуги на държавния и частния сектор и да подписвате цифрово документи.

Информация за постъпване на работа за граждани на трети страни (извън ЕС) можете да намерите тук www.politsei.ee. Ако сте гражданин на държава извън ЕС и искате да работите в Естония за кратко време (до 365 дни в рамките на 455-дневен период), трябва да кандидатствате за D-виза. Преди да кандидатствате за D-виза, вашият работодател трябва да регистрира краткосрочната ви работа в Съвета на полицията и граничната охрана. Ако сте гражданин на държава извън ЕС и искате да работите в Естония за по-дълго време, трябва да кандидатствате за разрешение за пребиваване. Първо трябва да кандидатствате за разрешение за временно пребиваване. След като сте живели в Естония в продължение на 5 години с разрешение за временно пребиваване, можете да кандидатствате за разрешение за дългосрочно пребиваване.

Полезни връзки:

Орган на местната власт - https://www.eesti.ee/en/institutions-contacts

Разрешение за временно пребиваване -  https://www2.politsei.ee/en/teenused/residence-permit/tahtajaline-elamisluba/tootamiseks/index.dot

Полиция и Гранична охрана - https://www2.politsei.ee/en/teenused/working-in-estonia/registration-of-short-term-employment/

2. Търсене на работа

Най-често срещаните начини за намиране на работа в Естония са чрез портали за заетост, социални медии, страници за кариера на компании, с помощта на приятели, агенции за набиране на персонал и публичната служба по заетостта Töötukassa, която предлага безплатни услуги за посредничество при работа за всеки, който законно пребивава в Естония. и които са регистрирани като безработни или търсещи работа. Най-популярните портали за търсене на работа включват: CV-Online cv.ee и CV Market cvkeskus.ee. Панаирите за работа и кариера са добър начин да се срещнете с много работодатели на едно място. Информацията за предстоящите трудови борси е достъпна тук.

Връзките обикновено са доста важни за намиране на работа. Ако имате връзка, която ще ви помогне да намерите повече за дадена компания, използвайте тази възможност. Използвайте социалните мрежи! Следете компаниите, които ви интересуват, в LinkedIn, както и във Facebook и Instagram. По този начин може да намерите информация, която не е налична никъде другаде.

Най-новите предложения за работа на английски можете да намерите на портала workinestonia.com, който предоставя задълбочен преглед на чуждестранните специалисти по въпроси, свързани с намирането на работа и преместването в Естония.

Всички свободни работни места, обявени от публичните служби по заетостта Töötukassa, са достъпни и на Европейския портал за професионална мобилност. Маркерът за флаг на ЕС означава свободни работни места от работодатели, които разглеждат кандидатури от другаде в Европа.

Освен това EURES предлага страхотна услуга за търсещи работа от друга държава-членка на ЕС/ЕАСТ, която включва:

 • достъп до предложения за работа, публикувани на портала Töötukassa
 • информация за условията на живот и работа в Естония
 • достъп до онлайн консултиране чрез EURES Skype консултиране (потребителско име: eures.eesti) и ЧАТ с EURES, провеждани всеки петък от 11:00 до 14:00 (CET), с изключение на официалните празници.
 • участие в трудови борси, организирани от Töötukassa, включително онлайн Европейски дни на труда www.europeanjobdays.eu
 • достъп до програми за мобилност като схемата за целева мобилност EURES
 • съвети къде да намеря квартира в Естония, курсове по естонски език или обучение за интеграция
 • онлайн услуги: индивидуално и групово консултиране чрез MS Teams

Можете да се свържете със съветниците от  EURES Естония на имейл Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.. Ако вече сте в Естония и имате удостоверяване с лична карта или мобилен ID, освободете си подходящото време за индивидуалното консултиране чрез средата e-töötukassa.3. Кандидатстване за работа

За да кандидатствате за работа, обикновено трябва да предоставите на работодателя си автобиография и мотивационно писмо. Не е задължително добавянето на снимка (но около половината от кандидатурите в Естония включват снимка в автобиографията). Често трябва да бъде приложено и мотивационно писмо.

Съвети за кандидатстване за работа в Естония

 Най-често се кандидатства за работа чрез онлайн база данни за работа. Препоръчително е да използвате електронно заявление, като то трябва да е кратко и конкретно. Всяко писмено заявление трябва да бъде четливо, граматически правилно, кратко и по същество.

Националният формат за автобиография е за предпочитане да се използва в сравнение с EUROPASS CV формат. Автобиографията трябва да бъде отпечатана на хартия с формат А4, с обикновен шрифт, като Times New Roman, Arial и др., с размер на шрифта 10–12. Препоръчително е автобиографията да се побере на максимум две страници А4. За предпочитане е да посочите данните за контакт на двама или трима рефери в автобиографията си не е задължително, но може да увеличи шансовете на кандидата. Те могат да включват предишни работодатели или контакти от училище или университет. Те трябва да могат да потвърдят съответното съдържание на автобиографията и да дадат професионална информация за кандидата. По-големите компании може да имат собствен формуляр за автобиография, намерен на уебсайта на съответната компания.

Мотивационното писмо ви дава възможност да подчертаете аспектите, посочени във вашето CV, които смятате за толкова важни, че искате да ги подчертаете отделно. Мотивационното писмо не трябва да бъде много дълго и със сигурност не по-дълго от една страница А4.

Има ли типична структура на интервюто?

 В началото на срещата очаквайте кратко загряване (общи въпроси), последвано от конкретни въпроси за вашата личност и мотивация. След това давате кратко представяне за себе си. След това може да бъдете попитани за вашите силни и слаби страни, защо се интересувате конкретно от тази свободна позиция, с въпроси относно образованието, обучението и предишен трудов опит, хобита, условия на работа и заплата. От вас се очаква да бъдете откровени и приятелски настроени, но не твърде познати.

Очаквайте въпроси относно задълженията, условията на работа, бъдещи колеги, бонуси, заплата и обща информация за предишната ви работа, задълженията ви там и причината за напускане. Обикновено кандидатите могат да поискат допълнителна информация за свободното място и компанията в края на интервюто.

Въпросите за личния живот (например информация за сексуалната ориентация, религия, бременност, болест и финансови обстоятелства) се считат за строго лични въпроси.

Подготовка за интервю

В много случаи трябва да преминете през повече кръгове, след като изпратите автобиографията и кандидатурата си. Те могат да включват език и тест за пригодност за работа. Подгответе се достатъчно добре преди интервюто, за да бъдете уверени и фокусирани по време на срещата. Бъдете готови да зададете въпроси на работодателя.

Интервю за работа

Да бъдеш точен на интервюто е силно препоръчително. Работодателят ще бъде впечатлен, ако предварително сте направили проучване на фона на компанията. Колкото повече знаете за компанията и работата, толкова по-големи са шансовете да получите работата. Подгответе някои отговори на въпроси, които може да ви бъдат зададени, и подгответе някои въпроси, които бихте искали да зададете на работодателя.

Преди да отидете на интервю, подгответе документите, от които може да се нуждаете (CV, документи, удостоверяващи образованието (приемат се копия). Представете само диплома за най-висока квалификация. Не е необходимо да представяте диплома, по-стара от 10 години, ако не е свързана към свободното място и необходимите умения.

Понякога може да бъдете тествани на тест за общи познания или професионална съвместимост по време на интервюто, за да определите вашата пригодност за работата.

Договаряне на вашето заплащане и обезщетения

Преговорите за договор могат да включват датата на започване на работа, заплатата и бонусите. Заплатата може да е по договаряне, но това зависи от позицията и фирмата. Заплащането обикновено се изразява в месечни изражения. Заплащането за отпуск е включено в възнаграждението и се регулира съгласно естонското законодателство. Годишните бонуси не могат да се договарят отделно.

Заплатите варират драстично в различните категории работни места. Ако се интересувате от заплатата на определена категория, вижте по-долу заплатите за конкретни категории palgad.ee. Средната заплата в естонските окръзи по професия е публикувана от Статистиката на Естония тук.

Следните привилегии могат да се предлагат, но не са често срещани: служебна кола, възстановяване на пътни разходи, компенсация за очила, 7-14 допълнителни ваканционни дни, членство във фитнес зала или басейн. В частния сектор тези екстри могат да се договарят. Допълнителните предимства трябва да бъдат обсъдени с прекия ви ръководител.

Имайте предвид, че работодателите или посредниците при работа нямат право да ви искат пари за помощта им при посредничество при работа. Посредничеството при работа означава процедурата за търсене и подбор: намиране на потенциален работодател за вас, администриране на тестове и интервюта. Те обаче могат да таксуват за други услуги като кариерни съвети, CV коучинг или обучение за интервюта или тестове, но не сте задължителни да за закупувате тези допълнителни услуги.

Получаване на обратна връзка и по-нататъшно проследяване

Обикновено кандидатът се информира в края на интервюто кога ще бъдат взети решенията и се дава обратна връзка. Почти всички компании обявяват резултатите в рамките на една до четири седмици след интервюто. Работодателят може да очаква от вас да се проследите сами.

Можете да попитате след интервюто кога можете да очаквате обратна връзка. Ако не получите обратна връзка в обещания срок, можете да се обадите на работодателя и да поискате резултатите. След интервюто можете да изпратите имейл, за да благодарите на работодателя за интервюто – това ще покаже, че сте заинтересовани и ще помогне на работодателя да ви запомни.

Работодателят ще покрие ли разходите ми за посещение на интервю?

Зависи от позицията. Ако сте гражданин на която и да е държава от ЕС, Норвегия или Исландия, можете да кандидатствате за финансова подкрепа за интервю за работа в Естония чрез програма за мобилност на ЕС EURES Целева схема за мобилност при следните условия: Вие сте

  • 18 години или повече
  •  притежател на гражданство на ЕС и пребиваващ в държава от ЕС, Норвегия или Исландия и кандидатства за работа в друга държава от ЕС, Норвегия или Исландия
  •  трябва да кандидатства за финансова подкрепа най-късно един ден преди датата на интервюто за работа,
  •  не може да се прилага със задна дата
  •  кандидатстваната работа трябва да е с продължителност най-малко 6 месеца
  •  работното време трябва да бъде най-малко 50 процента от нормалната работна седмица
  •  да не получават платени пътни или квартирни разходи, храна, местен транспорт или всякакви други неща от работодателя, друг проект или орган
  • Полезни връзки
  • Качване на CV онлайн- Applying on CV-Online
  • Относно интервю за работа в CV Keskus- About a job interview at CV Keskus
  • Eesti Töötukassa (Естонски фонд за осигуряване за безработица)- -Eesti Töötukassa (Estonian Unemployment Insurance Fund)
  • Уеб сайт Работа в Естония-Work in Estonia website

 

4. Жилище

Жилището - апартамент или къща - трябва да се наеме или купи в Естония. Можете да наемете имот, който е обзаведен или необзаведен (по-често, особено в случай на апартаменти, той ще бъде обзаведен) както от собственика, така и чрез агенция за недвижими имоти. Винаги е полезно да потърсите помощ от приятели или познати, когато търсите място за живеене. Вашият работодател може също да ви помогне да намерите или препоръчате място за живеене. Понякога работодателят осигурява настаняването. Такъв е случаят главно в селските райони и е често срещано, например, за учителски и селскостопански работни места. Цените за наем и покупка на имоти варират в различните региони на Естония. Цените са най-високи в окръг Харю (особено в Талин) и по-ниски извън центъра на града и в по-малките градове и селските райони. Изкупните цени на недвижимите имоти в окръг Харю (Талин) достигат средно 1 500‒3 000 EUR на квадратен метър. Цените за апартаменти под наем в окръг Харю (Талин) варират между 350 и 2000 евро на месец в зависимост от местоположението, състоянието на апартамента и броя на стаите. Като цяло към наемната цена ще бъдат добавени комунални такси. Когато наемате жилище, трябва да имате предвид, че обикновено се изисква едномесечно предплащане, депозит и, ако наемате чрез агенция за недвижими имоти, агентска такса (между половин и цял месечен наем).

Агенти за недвижими имоти

Агентите за недвижими имоти могат да ви помогнат да намерите жилище по професионален начин, но предвид задължителната комисионна това е и най-скъпият вариант. Тъй като сделка с имот включва големи суми пари, особено при покупка, препоръчително е да проверите произхода на компанията и да използвате надежден агент по недвижими имоти.

Интернет

Ще намерите онлайн портали за имоти и можете да ги използвате, за да се запознаете с общ преглед на текущото състояние на имотите, базите данни за продажбите на имоти, опциите, които са ви на разположение по отношение на покупката, наемането или продажбата на апартаменти. Попитайте всеки ваш приятел, който е направил сделки с имоти напоследък, винаги е опция и те могат да ви кажат как са управлявали процеса.

Различни групи в социалните медии

Когато търсите имот под наем, е добра идея да се присъедините към съответни групи в социалните медии (например „Korterite üürimine maaklerita“ във Facebook), където потребителите често могат да намерят оферти за наем директно от собствениците, без да плащат комисионна от агенцията.

Полезни връзки

5. Признаване на дипломи и квалификации

ЕС създаде система за признаване на професионални квалификации. В рамките на тази система се прави разграничение между регламентирани професии (професии, за които законът изисква определени квалификации) и професии, които не са законово регламентирани в приемащата държава-членка.

За да се преодолее това разнообразие от национални квалификационни стандарти, образователни методи и структури за обучение, Европейската комисия представи поредица от инструменти, насочени към осигуряване на по-добра прозрачност и признаване на квалификациите както за академични, така и за професионални цели.

Европейската квалификационна рамка

Европейската квалификационна рамка е ключов приоритет за Европейската комисия в процеса на признаване на професионалните компетентности. Основната цел на рамката е да създаде връзки между различните национални квалификационни системи и да гарантира безпроблемен трансфер и признаване на дипломи.

Националните информационни центрове за академично признаване (NARIC)

Мрежа от национални информационни центрове за академично признаване е създадена през 1984 г. по инициатива на Европейската комисия. NARIC предоставят съвети относно академичното признаване на периоди на обучение в чужбина. Разположени във всички държави-членки на ЕС, както и в страните от Европейското икономическо пространство, NARIC играят жизненоважна роля в процеса на признаване на квалификациите в ЕС.

Европейската система за трансфер на кредити (ECTS)

Европейската система за трансфер на кредити има за цел да улесни признаването на периоди на обучение в чужбина. Въведена през 1989 г., тя функционира, като описва образователна програма и придава кредити на нейните компоненти. Това е ключово допълнение към широко приетата програма за студентска мобилност Еразъм.

Europass

Europass е инструмент за осигуряване на прозрачност на професионалните умения. Състои се от пет стандартизирани документа

 • автобиография (автобиография),
 • езиков паспорт,
 • приложения към сертификати,
 • приложения към дипломи и
 • документ Europass-Mobility.

Системата Europass прави уменията и квалификациите ясно и лесно разбираеми в различните части на Европа. Във всяка страна от Европейския съюз и Европейското икономическо пространство са създадени национални центрове Europass като основни точки за контакт за хората, търсещи информация за системата Europass.

6. Условия на труд и заплащане

За да бъде назначено на работа в Естония, едно лице трябва да е навършило 18 години и да има активна правоспособност или ограничена дееспособност.

Законът за публичната служба урежда служебните отношения на държавни служители и служители на местната власт. Съгласно този закон естонски гражданин, не по-млад от 18-годишна възраст, който има поне средно образование и владее естонски език до степента, предвидена от закона, може да бъде нает като държавен служител или служител на местните власти. На висшите длъжности като висши длъжностни лица или държавни служители могат да бъдат назначени само лица на възраст 21 и повече години.

Гражданин на държава-членка на Европейския съюз, който отговаря на изискванията, установени от закона, също може да бъде назначен в службата на тази основа. Ако съответната институция упражнява официална власт или ако защитава обществения интерес, номинираният трябва да е гражданин на Естония.

Правната рамка за чуждестранните граждани, работещи в Естония, е посочена в Закона за чужденците. Правата за заетост на чуждестранните граждани, които постоянно пребивават в Естония, както и на лицата без гражданство, са същите като тези на естонските граждани.

Работодателят може да бъде физическо лице с активна правоспособност или ограничена активна правоспособност или юридическо лице с пасивна правоспособност. Работодателят и служителят обикновено сключват писмен трудов договор. Писмен трудов договор не е необходим, когато продължителността на трудовия договор няма да надвишава период от 2 седмици. Трудов договор може да бъде сключен за неопределен или определен срок. Предполага се, че сключеният трудов договор е за неопределен срок. Трудов договор може да бъде сключен за определен срок, ако това може да бъде оправдано с основателни причини, които произтичат от временните срочни характеристики на работата, особено по отношение на временно увеличаване на обема на работа или при извършване на сезонна работа. Трудов договор може да бъде сключен за определен срок, обикновено до 5 години.

Колективният договор е доброволно споразумение между служителите и техния работодател, което може да уреди условията за работа.

Сключването, срока, прекратяването и съдържанието на колективните трудови договори се уреждат от Закона за колективните трудови договори. Основното предимство на колективен договор в сравнение с трудов договор е участието на представителите на служителите в сключването на споразумението. Колективен договор се сключва в резултат на колективно договаряне и може да бъде сключен и изменен само в писмена форма.

С договор за услуги изпълнителят се задължава да извърши някакъв вид работа и клиентът се задължава да изплати съответното възнаграждение. Договорът за услуги описва работата, която трябва да бъде предоставена, посочва възнаграждението и срока на работата.

Здравното осигуряване е валидно, когато социален данък се плаща поне в минималната ставка на месечното задължение за социален данък.

Лице, което работи по договор за услуги, няма право на отпуските, предвидени в Закона за трудовите договори (като основна ваканция, отпуск за обучение). В същото време служителят извършва работа в свободно избрано време, но навреме.

Дейност като самостоятелно заето лице:

В Естония всяко лице може да бъде самостоятелно заето лице, което предоставя стоки или услуги от свое име и продажбата на стоки или предоставянето на услуги е негова постоянна дейност. За да започнете дейността си като самостоятелно заето лице, трябва да се регистрирате в Регионалния данъчен център на Данъчния и Митническия съвет като самостоятелно заето лице. След това сте задължен да се регистрирате в Търговския регистър. Подробна информация за самонаемането може да получите от Entrprise Estonia (EAS), Министерство на правосъдието и Данъчния и митнически съвет. Полезна информация може да намерите също и в порталите Enterpreneurs’ Information Gateway и Company Registration Portal.  

През 2014 г. Естония стартира своята програма за електронно пребиваващи, която позволява на неестонците да имат достъп до електронните услуги на Естония и да управляват естонска компания от разстояние. Повече информация е налична тук: https://e-resident.gov.ee/

Работно време и отпуск:

Общото национално стандартно работно време в Естония е 8 часа на ден или 40 часа седмично. Стандартните почивни дни са събота и неделя. Ако работата се извършва в събота или неделя поради изискването за непрекъснат производствен процес или необходимостта от предоставяне на услуги на обществеността, почивните дни се предоставят в други последователни делнични дни. Ако се записва общото работно време, тогава максималното работно време, което е договорено със служителя, се записва за седемдневен период по време на периода на записване.

Намаленото работно време е:

 • за непълнолетни:
 • за тези на възраст от 7 до 12 години това е 2 часа на ден и 12 часа на 7 дни през учебния период извън учебните часове и 3 часа на ден и 15 часа на 7 дни по време на училищните почивки;
 • за служители на възраст от 13 до 14 години или за тези, които подлежат на задължително посещение на училище, това е 2 часа на ден и 12 часа на 7 дни през учебния срок извън учебните часове и 7 часа на ден и 35 часа на 7 дни по време на училищните почивки.
 • В случай на служител, който е на 15 години и не е обект на задължението да посещава училище, това е 8 часа на ден и 40 часа на седмица.
 • До 7 часа на ден или до 35 часа седмично за работници, извършващи работа под земята, работа от специален характер или работа, която вреди на тяхното здраве.
 • До 7 часа на ден или 35 часа седмично за учители и възпитатели, работещи в училища и други детски заведения и за други лица, работещи в областта на обучението и образованието.
 • Общото работно време, включително извънредният труд, не може да надвишава средно 48 часа седмично за период от 4 месеца.

Нощна работа

Нощта се определя като период между 22:00 и 06:00 часа. Служител, който работи най-малко 3 часа от ежедневното си работно време или поне една трета от годишното си работно време през нощта (нощен работник) и чието здраве може да бъде засегнато от опасност в работната среда или от характеристиките на тяхната работа, може да работи общо 8 часа за период от 24 часа. Това ограничение не се отнася за здравни специалисти или социални работници, освен ако работата може да навреди на тяхното здраве или безопасност.

От служители, които са непълнолетни или подлежат на задължително посещение на училище, както и бременни жени или служители, които нямат право да извършват нощен труд поради решение на лекар, не могат да бъдат задължени да работят през нощта.

Лицата, които са задължени да посещават училище, нямат право да работят непосредствено преди началото на учебния ден. Бременни жени или служители, притежаващи лекарска бележка, не могат да бъдат задължени да работят през нощта. Лице, отглеждащо дете под 12 години или дете с увреждане, или лице, което се грижи за лице с пълна неработоспособност, може да бъде задължено да работи през нощта само с тяхно предварително съгласие.

Съкращаването на работния ден с 3 часа в работни дни, предхождащи Нова година, годишнината на Република Естония, Деня на победата и Бъдни вечер е задължително за работодателя.

Повече информация за работното време можете да получите от Инспекцията по труда. Работното време се регламентира от Закона за трудовите договори. 

Отпуск

В Естония, отпускът се регулира от Закона за трудовите договори. Отпускът, който се предоставя според естеството на работата и условията на труд, може да включва годишен отпуск, който включва удължен отпуск, допълнителен отпуск и родителски отпуск. Годишен отпуск, допълнителен отпуск и допълнителен отпуск за отглеждане на дете се предоставят при условията на трудов договор и на държавни служители въз основа на броя години, през които са работили. Една отработена година се класифицира като година, която започва в деня, в който човек започне работа при работодател, и продължава до същия ден на следващата година. Продължителността на всеки годишен отпуск се изчислява на базата на календарни дни, с изключение на националните и официалните празници. Продължителността на годишния отпуск на служителя е 28 календарни дни. Удължен годишен отпуск се предоставя на: непълнолетни - 35 календарни дни; лица, на които се предоставя обезщетение за неработоспособност или национална пенсия - 35 календарни дни; държавни служители и служители на местното самоуправление - 35 календарни дни; академичен и изследователски персонал - 56 календарни дни.

Предоставянето на учебен отпуск за целодневно обучение или обучение без откъсване от работа се урежда от Закона за образование на възрастни.

Ако служителите са работили най-малко 6 месеца през първата си година на работа, те имат право да получат отпуск пропорционално на броя на месеците, които са работили. По споразумение между двете страни отпускът може да бъде предоставен изцяло през първата работна година, независимо от отработеното време.

Работодателят ще плати на служителя заплата за отпуск за годишен отпуск и допълнителен отпуск. Възнаграждението за отпуск се изплаща изцяло не по-късно от предпоследния работен ден преди началото на отпуска.

Служителят трябва да подаде молба до работодателя си за отпуск, ако такава процедура е установена от работодателя. График за почивките за всяка календарна година обикновено се изготвя през месец януари, но по споразумение с работодателя почивките могат да се вземат и по време, различно от предвиденото в графика за отпуски. Работодателите имат право да откажат да разделят годишните почивки на периоди, които са по-кратки от 7 дни. Неизползваното право на отпуск се прехвърля към следващата календарна година. При прекратяване на трудов договор, работодателят трябва да компенсира финансово служителя за неизползвания годишен отпуск, когато правото на отпуск не е изтекло. Годишното право на отпуск изтича в рамките на 1 година от края на календарната година, за която това изчисление е направено. Всяко изтичане се прекратява за период, през който служителят е в бременност, майчинство или родителски отпуск, както и по време на всеки период, през който служител е на военна или алтернативна служба.

Естонският национален празник е Денят на независимостта на 24 февруари, който е и официален празник. Други официални празници са на 1 януари - Нова година; Добър петък; Великденска неделя; първи май; Whitsun; 23 юни - Ден на победата; 24 юни; 20 август - Ден на възстановяване на независимостта; 24 декември - Бъдни вечер; 25 декември - Коледа; 26 декември - Ден на бокса.

Родителски отпуск

Въз основа на удостоверение за отпуск по майчинство, жената има право на бременност и отпуск по майчинство от 140 календарни дни. В случай на многоплодно раждане или раждане с усложнения се предоставя отпуск за бременност и майчинство от 154 календарни дни. Жената има право да започне отпуск по бременност и майчинство най-много 70 дни преди очакваната дата на раждането и не по-късно от 30 календарни дни преди очакваната дата на раждането, определена от лекар.

Лице, което осиновява дете под 10-годишна възраст, което не произхожда от осиновителя и за което осиновителят не е доведена майка, получава отпуск на осиновител от 70 календарни дни от деня, в който решението за осиновяване влиза в сила .

Майка или баща получават родителски отпуск по тяхно искане, за да се грижат за дете до 3-годишна възраст. Родителският отпуск може да се използва от няколко части; Винаги трябва да се дава 14 дневно предизвестие.

По отношение на децата, родени на 1 юли 2020 г. или по-късно, бащите имат право на ново допълнително родителско обезщетение за бащите в продължение на 30 календарни дни. За работещите бащи това е придружено от нов отпуск по бащинство от 30 календарни дни.

Размерът на допълнителната родителска помощ за бащи се изчислява по същия начин, както нормалната родителска помощ, въз основа на размера на дохода, предмет на социалноосигурителни вноски, който получателят е получавал през референтния период на родителската помощ. Референтният период за родителска помощ е 12-те календарни месеца, предхождащи 9-те пълни месеца преди раждането на детето.

За целите на използването на отпуска по бащинство е без значение дали бащата на детето е безработен, държавен служител, служител или в друго правоотношение. Също така е без значение дали бащата на детето е женен за майката или не, във всяка календарна година майка или баща имат право да получат допълнителен отпуск за дете в продължение на три работни дни, ако въпросният родител има едно или две деца под 14-годишна възраст; и за шест работни дни, ако имат поне три деца под 14-годишна възраст или поне едно дете под 3-годишна възраст. Отпускът за отглеждане на дете се заплаща въз основа на минималната работна заплата.

През годината, в която детето навършва три или четиринадесет години, се предоставя отпуск за дете, независимо дали датата на раждане на въпросното дете пада преди или след отпуска за дете.

По искане на служителя работодателят е длъжен да предостави допълнителен неплатен отпуск за отглеждане на дете на родител, настойник или болногледач, отглеждащ дете под 14-годишна възраст. Работодателят също така е длъжен да предостави допълнителен неплатен отпуск за отглеждане на дете (до 10 дни) на родител, настойник или болногледач, който отглежда дете с увреждания на възраст под 18 години.

Допълнителна информация за отпуските е достъпна от Инспекцията по труда и може да бъде намерена в Закона за трудовите договори.

Полезни връзки

Заплащане:

Минималната работна заплата в Естония е установена с регламента на правителството на републиката и от 1 януари 2022 г. минималната почасова заплата е определена на 3,86 евро, а минималната месечна заплата е 654 евро. В Естония е незаконно да се изплаща заплата, която е по-ниска от националната минимална заплата. Когато човек започне работа, брутната заплата и условията за промени във възнаграждението се договарят с работодателя. Обикновено се договаря основна заплата, но някои компании предлагат и заплащане въз основа на резултатите. Ако възнаграждението, изплатено съгласно споразумението, не е договорено или споразумението не може да бъде доказано, размерът на възнаграждението се изчислява въз основа на колективния трудов договор. Ако няма колективен трудов договор, заплатата е сумата, която обикновено се плаща за подобна работа при подобни обстоятелства. Условията за заплати, посочени в трудов договор, могат да бъдат променяни само по споразумение на страните. Публичният сектор използва система от заплати с допълнителни възможности за заплащане на резултатите.

Заплатата обикновено се изплаща веднъж месечно, освен ако не е уговорен по-кратък срок. Работодателят трябва да преведе заплатата по банковата сметка на служителя, освен ако двете страни не са се договорили друго. Като общо правило компаниите издават електронен фиш за заплата, съдържащ подробности за основната заплата, всички допълнителни възнаграждения, бонуси, допълнителни плащания и удържани данъци. Ако има изпитателен срок, през този период може да се изплати по-ниска заплата.

Възнагражденията на работодателите подлежат на приспадане на данък върху доходите, вноски за осигуряване за безработица, а за лицата, родени през 1983 г. или по-късно, вноски за задължителна капитализирана пенсия. За допълнителна информация относно размера на възнаграждението вижте Статистика на Естония; относно условията за плащане към Инспекцията по труда; относно удръжките от заплати към данъчния и митническия съвет; и за пенсии към Пенсионния център.

През третото тримесечие на 2020 г. средната брутна месечна заплата в Естония е 1 441 евро. Най-високите заплати се изплащат в сектора на информацията и комуникациите, а най-ниските в сектора на настаняването и храненето.

Средната месечна брутна заплата е:

 • В сектора на информацията и комуникациите: 2 585,00 евро
 • Във финансовия и застрахователния сектор: 2 372,00 евро
 • В сектора за доставка на електроенергия и газ: 1 949,00 евро
 • В минния сектор: 1 672,00 евро
 • В сектора на публичната администрация и националната отбрана: 1 793,00 евро
 • В професионални, научни и технически дейности: 1 717,00 EUR
 • В сектора на здравеопазването и социалните грижи: 1 555,00 евро
 • В строителния сектор: 1 423,00 евро
 • В сектора за водоснабдяване, канализация, отпадъци и управление на замърсяването: 1 386,00 евро
 • В сектора на транспорта и складирането: 1 355,00 евро
 • В производствения сектор: 1 400,00 евро
 • В сектора на търговията на едро и дребно: 1 175,00 евро
 • В сектора на земеделието, горите и риболова: 1 278,00 евро
 • В сектора на недвижимите имоти: 1 010,00 евро
 • В образователния сектор: 1 343,00 евро
 • В сектора на изкуствата, развлеченията и развлеченията: 1 189,00 евро
 • В сектора на хотелиерството и ресторантьорството: 852,00 евро
 • В други сектори на услугите: 1 171,00 евро

7. Прекратяване на трудовия договор

Трудовият договор може да бъде прекратен чрез споразумение между страните при изтичане на въпросния период и при смърт на работника или работодателя (ако работодателят е самостоятелно зает). След развалянето на трудовия договор всички искове, свързани с тази длъжност, стават изискуеми.

И работодателят, и служителят са длъжни да се уведомят взаимно предварително писмено за прекратяването на трудов договор.

Работодателят може да прекрати трудов договор поради изтичане на срока на валидност, като уведоми за намерението си да го направи. Работодателят трябва да предостави на служителя предварително предизвестие, като продължителността на такова предизвестие зависи от продължителността на периода на работа: по-малко от 1 година означава 15 календарни дни, включително срока на изпитателния период; между 1 и 5 години означава 30 календарни дни; между 5 и 10 години означава 60 календарни дни; повече от 10 години означава 90 календарни дни. Различни дати могат да бъдат посочени съгласно колективен договор. Служителят трябва да уведоми работодателя, ако желае да прекрати трудов договор: обикновен срок на предизвестие е определен на 30 календарни дни; при изключителни обстоятелства не е необходимо да се предоставя предварително уведомление. По време на изпитателния период и двете страни могат да прекратят договора, като уведомят другата страна 15 календарни дни предварително.

Ограничения

Работодателят не може да отмени договор поради следните причини: служителката е бременна или има право на отпуск по бременност или майчинство; служителят изпълнява важни семейни задължения; служителят не се справя в краткосрочен план със задълженията си поради състоянието на здравето си; служителят представлява други служители на основанията, предвидени в закона; служителят на пълно работно време не желае да продължи да работи на непълно работно време, или служителят на непълно работно време не желае да продължи да работи на пълен работен ден; служителят е на военна или алтернативна служба.

Трудовият договор може да бъде анулиран чрез декларация за отказ във формат, който може да бъде възпроизведен в писмена форма. Работодателите трябва да посочат причините за всяко анулиране. Служителите трябва да посочат причините за всяко анулиране при изключителни обстоятелства.

Ако работодател отмени трудов договор при изключителни обстоятелства, работодателят трябва да предостави на съответния служител разумен отпуск за търсене на нова работа в рамките на периода преди известието за прекратяването.

При разваляне на трудов договор поради съкращаване, работодателят трябва да изплати на служителя обезщетение в размер на средната заплата за един месец. Според трудовия стаж на служителя към тази сума се добавя обезщетение от Фонда за осигуряване за безработица в размер на един или два месеца заплата. Ако даден служител прекрати трудов договор при изключителни обстоятелства, тъй като работодателят му е в грубо нарушение на договора, работодателят трябва да плати на работника обезщетение от средната работна заплата от три месеца. Съдът или комитетът по трудови спорове могат да променят размера на всяко обезщетение, като вземат предвид обстоятелствата, свързани с развалянето на трудовия договор и интересите на страните. Ако срочният договор бъде отменен по икономически причини (фалит), работодателят трябва да изплати на работника компенсация, която съответства на заплатата, на която служителят би имал право до изтичане на договора.

Възможно е и спиране на работата поради пенсиониране. Естонската пенсионна система е разделена на три стълба: I стълб, държавната пенсия, II стълб, задължителната капиталова пенсия; и III стълб, допълнителната капиталова пенсия.

Държавната пенсия е национално пенсионно осигуряване, основано на принципа на солидарност, при което днешните данъкоплатци плащат пенсиите на днешните пенсионери. В Естония има два вида държавна пенсия: пенсии въз основа на вноски за работа (пенсия за старост, обезщетение за неработоспособност и наследствена пенсия) и минимална или национална пенсия.

От 1 януари 2017 г. лицата имат право на пенсия за старост, след като навършат 65 години. Преходният период е установен за лица, родени между 1954 и 1960 г., чиято пенсионна възраст ще се увеличава постепенно с 3 месеца за всяка допълнителна година на раждане и достига 65 години до 2026 г. Пенсията за старост зависи от вноските за заетост и се изчислява въз основа на продължителността на трудовите години и осигурителните дялове.

Наличните видове пенсии за старост са предсрочно пенсиониране, отложено плащане и пенсия за старост при благоприятни условия.

Националната пенсия е минималната пенсия, отпускана на лица, които нямат право да получават пенсия за старост, която зависи от техния принос. Националната пенсия се отпуска на лица, на които липсва необходимия брой работни години и които са пребивавали в Естония въз основа на разрешение за постоянно пребиваване или разрешение за временно пребиваване или временно право на пребиваване в продължение на поне 5 години непосредствено преди да поискат пенсията си. Националната пенсия е определена на 221,63 евро на месец.

От 1 януари 2013 г. допълнителната пенсия за отглеждане на дете се изчислява заедно с пенсията за старост, пенсията за неработоспособност и наследствената пенсия. За повече информация вижте уебсайта на Пенсионния център (обхващащ родителската пенсия).

Задължителната капиталова пенсия се основава на предварително финансиране - наетото лице финансира пенсията си само, като внася 2% от брутната си заплата в своя пенсионен фонд. Към това държавата добавя 4% от 33% социален данък, който се изчислява въз основа на заплатата на служителя.

Допълнителната финансирана пенсия е допълнителна доброволна частна пенсия, която позволява на хората да спестяват повече, за да поддържат установения си стандарт на живот в напреднала възраст.

Допълнителна информация по въпроси, свързани с трудови договори, можете да получите от Инспекцията по труда.

Допълнителна информация за видовете пенсии в Естония е достъпна чрез уебсайтовете на Съвета за социално осигуряване, Министерството на социалните въпроси и Пенсионния център.

8. Сезонна заетост

Сезонната работа е дейност, зависима от сезон, изброен в регламент на правителството на републиката, посочен в Закона за чужденците: риболов и аквакултури; горско стопанство и дърводобив; растениевъдство и животновъдство, лов и свързани с тях услуги; услуги за настаняване; дейности по обслужване на храни и напитки; производство на хранителни продукти; производство на безалкохолни напитки.

Гражданите на ЕС и ЕАСТ не трябва да се регистрират за сезонна работа. Те могат да работят в Естония, без да регистрират временно право на пребиваване до 3 месеца при същите условия като естонските граждани.

- Граждани на трети държави, които временно пребивават в Естония (например на базата на виза или безвизов режим), могат да работят най-много 12 месеца през период от 15 месеца, а в случай на сезонна работа максимум 9 месеца през 12-месечен период. За да позволи такава работа, работодателят трябва да регистрира краткосрочната заетост на чужденеца в полицията и граничната охрана, а чужденецът трябва да има правно основание да остане в Естония. Работодателят трябва да сключи срочен трудов договор с чужденеца или да направи задължителна оферта за работа преди регистрацията. Подробната информация и документите, необходими за регистрация на служителя, могат да бъдат намерени на уебсайта на Управителния съвет на полицията и граничната охрана.

Повече информация за работата и условията на труд може да се намери чрез Инспекцията по труда и портала Work Life.

Полезна информация може да видите във видеопрезентацията „Права на сезонните работници в ЕС”, създадена от Агенция по заетостта като водещ партньор за България в общоевропейската кампания на Европейския орган по труда за повишаване на осведомеността сред трансграничните сезонни работници с наименование „Права през всички сезони”.

9.Орган, който отговаря за спазване на трудовото законодателство

Инспекцията по труда (Tööinspektsioon) е държавна агенция, действаща в областта на управление на Министерството на социалните въпроси. Основните задачи на Инспекцията по труда са прилагането на политиката на работната среда, държавният надзор за спазване на изискванията на законодателството, регулиращо здравето на труда, безопасността и трудовите отношения в работната среда, информиране на обществеността, служителите и работодателите за рисковете на работната среда и решаване на индивидуални трудови спорове при досъдебни трудови спорове. Информацията, която Ви интересува, ще намерите на сайта: www.ti.ee.

Порталът за клиенти eTI - https://www.eesti.ee/en/ на Инспекцията по труда е среда за обмен на информация между Инспекцията по труда, работодателите и служителите. Чрез портала работодателят или служителят може да прегледа процедурите, свързани с него, и да подготви и изпрати известия и отчети.

Телефон за консултации:
(+372) 640 6000 - в работни дни 9.00-16.30

E-mailТози имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Електронна поща на адвокат: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Подаване на заявление до Комитета по трудови спорове : Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Сигнали за нарушенияТози имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Адрес :
Mäealuse 2/3, 12618 TALLINN
Регистрационен код 70001969

10. Здравна система

Ако сте гражданин на ЕС, който работи в Естония и плащате местно социално осигуряване, вие получавате всички същите социални помощи като всеки гражданин на Естония. Информацията по-долу посочва кога отговаряте на условията за обезщетения, на какво имате право и как да го поискате.

Здраве

Списък на осигурените лица по естонската здравна система е публикуван тук. Естонската здравна система се основава на семейни лекари, което означава, че вашият семеен лекар е първата ви точка за контакт, ако и когато се разболеете. Посещението при семейния лекар, при което сте регистрирани, е безплатно. Семеен лекар предоставя общи медицински грижи и съвети за превантивни мерки срещу заболявания, наранявания и отравяния. Ако е необходимо, семейният лекар ще Ви насочи към лекар специалист за консултация или в болница.

Трябва да подадете писмено заявление до семеен лекар, за да бъдете включени в неговия списък с практика. Всички семейни лекари и техните контакти, които имат договор с Естонската здравноосигурителна каса, могат да бъдат намерени на интерактивна карта на Естония. Повече информация за услугата за първична медицинска помощ в Естония на английски можете също да намерите на уеб страницата на Естонската здравна застраховка.

Ако сте осигурени за здравни грижи в друга държава от Европейския съюз, Европейското икономическо пространство или в Конфедерация Швейцария, трябва да поискате от властите на тази страна да ви предоставят Европейска здравноосигурителна карта. Използване на тази карта; след това можете да получавате здравни грижи в Естония, сякаш сте осигурени тук.

Ако не можете да се свържете с вашия семеен лекар или искате незабавен съвет, можете да използвате националната телефонна линия за семейни лекари, където лекарите отговарят на вашето обаждане 24 часа в денонощието. За да стигнете до тази услуга, наберете 1220, моля наберете +372 630 4107, когато се обаждате от чужбина.

За да се обадите за линейка в Естония, трябва да наберете номера на единния център за спешна аларма 112. Службата за линейка предоставя първична медицинска помощ на всеки, който в момента се намира в Естония, независимо от неговата националност или гражданство.

По-подробен преглед на пенсионната система в Естония можете да намерите на уебсайтовете на Съвета за социално осигуряване и пенсионния регистър.

Естонската система за социално осигуряване предвижда няколко надбавки, свързани с раждане, семейство и грижи за деца. Тези обезщетения не се предоставят автоматично, а трябва да се кандидатстват. Администрирането на семейните надбавки се организира от Естонския съвет за социално осигуряване.

Общината, в която живеете, може да разполага с допълнителни компенсации. Информация за тези обезщетения можете да получите от местните власти на вашето място на пребиваване в Естония.

Полезни връзки:

Уеб страница на Естонската здравна застраховка - https://www.haigekassa.ee/en/people/health-care-services/primary-health-care

Европейска здравноосигурителна карта - https://www.haigekassa.ee/european-health-insurance-card

Здравеопазване в Естония – https://www.eures.ee/sites/eures.ee/files/2019-05/Healthcare%20in%20Estonia.pdf

Практическа информация за чужденците относно естонското здравеопазване –  https://www.eures.ee/sites/eures.ee/files/2019-05/Practical%20information%20for%20Foreigners%20on%20Estonia%60s%20Healthcare%20Services.pdf

Пенсия за старост – https://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=1108&langId=en&intPageId=4507

Държавни пенсии –  https://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=1108&langId=en&intPageId=4509

Наследствена пенсия-  https://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=1108&langId=en&intPageId=4506

Полезни връзки

11. Данъци

Естонската данъчна система се състои от държавни и местни данъци. Хората, които са живели в Естония повече от 183 дни в рамките на периода от 12 месеца, се считат за данъчни резиденти на Естония.

Резидентите плащат данък върху доходите си в световен мащаб. Данък върху доходите се плаща от местни физически лица върху всички техни доходи, независимо от мястото (държавата), където са получени. Следните данъци са от най-голямо значение за служителя: данък върху доходите, социално осигуряване, осигуровки за безработица и вноски към задължителна капиталова пенсия.

Периодът на облагане е календарна година, а ставката на данъка върху дохода е 20%. Общата необлагаема сума (основно освобождаване) от 6000 евро на година или 500 евро на месец се прилага за всички видове доходи. Прочетете повече за размера на необлагаемия доход на началната страница на Естонския данъчен и митнически съвет. Препоръчваме ви да използвате онлайн калкулатор на доходите без данъци.

Социалният данък в размер на 33% (20% за пенсионно осигуряване и 13% за здравно осигуряване) от брутната ви заплата се плаща от вашия работодател. Имайте предвид, че социалният данък не се изважда от вашата заплата. Прочетете повече за социалния данък на началната страница на Естонския данъчен и митнически съвет.

Освен това работещите в Естония плащат премия за осигуряване за безработица, която се плаща както от работодателя, така и от служителя – 1,6% от брутната заплата на служителя се удържа, а 0,8% се плаща от работодателя.

Допълнителна информация за различните данъци можете да получите от Данъчния и Митническия съвет и eesti.ee.

Естония има сключени споразумения за двойно данъчно облагане с всички държави-членки на ЕС/ЕИП, Швейцария и много други страни.

Ръководство за облагане на доходите на нерезиденти можете да намерите тук: Данъчно облагане на доходите на нерезиденти .

Уебинар за деклариране на доходи за чуждестранни граждани, работещи в Естония.

Полезни връзки:

Данъчни резиденти на Естония- https://www.emta.ee/en/private-client/e-resident-non-resident/residency/determination-residency

Данък общ доход - https://www.emta.ee/en/private-client/e-resident-non-resident/e-residents/private-persons-taxable-income

освободен от данъци доход - https://www.emta.ee/eng/tax-free-income

калкулатор на необлагаем доход - https://www.calkoo.com/en/salary-calculator

социален данък- https://www.emta.ee/en/business-client/taxes-and-payment/income-and-social-taxes/social-tax

Данъчен и Митнически съвет - https://www.emta.ee/en

Данъчно облагане на доходите на нерезиденти . - https://whttps//www.emta.ee/en/private-client/e-resident-non-resident/residency/determination-residency

Данък общ доход

Първото нещо, което трябва да разберете преди да дойдете в Естония да работите, е дали Естония има валидно двустранно споразумение за данъчно облагане с вашата държава. Ако случаят е такъв и вие оставате в Естония за по-малко от 183 дни през който и да е 12-месечен период и сте изплатени извън Естония от работодател, който не е установен за постоянно в Естония, тогава доходите ви се облагат в държавата ви на произход и в Естония няма основание за данъчно облагане. Ако не е изпълнено само едно от горните условия, Естония има право да обложи доходите ви. Ако няма двустранно споразумение за данъчно облагане и вие оставате в Естония по-малко от 183 дни през който и да е 12-месечен период и сте платени от държавата Естония, орган на местното правителство или местно или чуждестранно дружество, което извършва дейност в Естония и която има регистрирано място на стопанска дейност в Естония, тогава Естония има право да облага доходите, които сте спечелили в Естония. Ако останете в Естония повече от 183 дни през всеки 12-месечен период, тогава ставате резидент в Естония за данъчни цели съгласно естонското законодателство и се изисква да декларирате в Естония всички доходи, които сте спечелили през дадена данъчна година (доход спечелени както в Естония, така и в други страни).

Данъчната ставка на дохода за физическо лице в Естония през 2021 г. е 20%. От 1 януари 2018 г. унифицираната данъчна ставка на дохода се прилага за всички доходи до 6 000 евро годишно или до 500 евро месечно. Точният размер на необлагаемия доход зависи от размера на облагаемия доход на физическото лице. Ако всички доходи (заплати, бонуси, доходи от наем, дивиденти и т.н.) са по-малко от 1 200 EUR на месец, тогава необлагаемият доход е 500 EUR от общия размер. Ако доходът надвишава 2100 евро на месец, не може да се приспадне необлагаем доход, а ако доходът е между 1 201 евро и 2 099 евро, необлагаемият доход, който ще бъде приспадан от дохода, постепенно ще намалее от 500 евро до 0 евро.

Резидентното физическо лице е длъжно да подаде декларация за данък върху доходите в регионалната данъчна служба на Данъчно-митническия съвет, показваща доходи, получени през данъчен период, като гарантира, че декларацията достига до борда не по-късно от 31 март през годината, следваща края на въпросния данъчен период. Електронна услуга, предоставяна от данъчно-митническия съвет, ви позволява да подадете данъчната си декларация най-рано до 15 февруари на годината, следваща края на въпросната данъчна година. Нерезидентът е длъжен да подаде декларация за данък върху дохода в данъчно-митническия съвет, показваща всички облагаеми печалби през календарна година, като гарантира, че тя достига до борда не по-късно от 31 март на следващата година. Ако нерезидент прехвърля (продава) недвижим актив или сграда или апартамент като движим актив, това лице трябва да подаде декларация за данък върху дохода в рамките на един месец от извършената транзакция. Декларациите за данък върху дохода се подават в регионален данъчен център на Данъчно-митническия съвет.

Социален данък

Социалният данък е финансово задължение, което се налага на данъкоплатците, за да могат да събират приходите, необходими за пенсионно осигуряване и плащания от държавното здравно осигуряване. Социалният данък се плаща от работодатели и самонаети лица срещу техния бизнес доход и при специални обстоятелства от естонската държава за различни лица, посочени в Закона за социалното данъчно облагане. Ставката за социален данък в Естония е 33% от облагаемия доход. Делът на социалния данък, който се превежда в държавните пенсионноосигурителни фондове, възлиза на 20% от общия, а делът на социалния данък, който се превежда в държавните здравноосигурителни каси, възлиза на 13%.

Премия за осигуряване за безработица

Осигуряването за безработица е задължително при работа в Естония. Той служи за осигуряване на служителите срещу безработица, колективно прекратяване на трудови договори или несъстоятелност на работодателя. Обезщетенията се финансират от вноски за осигуряване за безработица. През 2018 г. вноската за осигуряване за безработица на служителя е 1,6% от заплатата и други възнаграждения. Вноската на работодателя е 0,8% от фонда на заплатите. Размерът на вноската за осигуряване за безработица се определя от Надзорния съвет на Фонда за осигуряване за безработица. Премията за осигуряване за безработица не е задължителна за работници, достигнали пенсионна възраст; работници, които получават пенсия за ранно пенсиониране; самостоятелно заети лица; стопански субекти, които са юридически лица; а също и членове на Рийгикогу, президента на републиката, членове на правителството, членове на местни съвети, генералния одитор, канцлерът на правосъдието и съдиите.

Задължително финансирано пенсионно изплащане

Хората, които плащат на фондова пенсия, могат да бъдат разделени на две групи: тези, които имат задължението да се присъединят и тези, които се включват доброволно. Размерът на вноската за задължителната капиталова пенсия е 2% от облагаемия доход. За хората, които имат задължението да се присъединят, задължението да правят вноски започва на 1 януари на годината, следваща годината, в която съответният вносител навърши 18 години. Лицата, родени преди 1 януари 1983 г., имат право и задължение да правят вноски за задължителна капитална пенсия, ако са подали заявление за присъединяване към системата за изплащане на пенсии по собствено желание. Вноската се удържа от всички работодатели, работещи в Естония.

Данъчно-митническият съвет може да предостави допълнителна информация за естонската данъчна система.

12. Образователна система

Образователната система в Естония се състои от четири нива: предучилищно, начално, средно и висше образование. Естонските образователни институции предлагат следните форми на обучение: дневни, вечерни, задочни и редовни, дистанционни, външни, домашни и индивидуални.

Дете трябва да посещава училище, ако е навършило 7 години до 1 октомври на въпросната година. Ученето е задължително до придобиване на основно образование или навършване на 17 години. В Естония се счита, че домашното обучение отговаря на задължението за осигуряване на задължително обучение.

Децата на чуждестранни граждани и лица без гражданство, които пребивават в Естония, с изключение на децата на представители на чужди държави, трябва да посещават училище.

Естонският е езикът на обучение в повечето естонски начални училища и гимназии, но има и начални и гимназии, в които езикът на обучение е руски. Естонският език обикновено е езикът за обучение в университети, институции за професионално висше образование и професионални образователни институции. Има няколко университета, които преподават на английски език.

Начално образование

В Естония основно образование се осигурява от начални училища, които обикновено са свързани с гимназията. Основните училища включват години 1–9.

Горен курс на средно образование

Естонското средно образование е разделено на общо средно образование и професионално средно образование.

Общо средно образование се осигурява от гимназиални училища, „keskkool“ или „gümnaasium“ на естонски език. Горните средни училища започват с година 10 и завършват с година 12. Придобиването на общо средно образование предоставя предпоставките за продължаване на обучението по отношение на придобиването на по-висока или професионална квалификация. Професионалното средно образование се придобива въз основа на основното образование или средното общо образование на дадено лице, което впоследствие предоставя предпоставките и предоставя правата да започне работа по избраната от него професия или професия или да продължи обучението си, за да придобие по-висока квалификация.

Висше образование

Естонското висше образование е разделено на две: професионално висше образование и академично образование. Професионалното висше образование се предоставя в Естония от институциите за професионално висше образование, докато академичното образование се предоставя от университетите. Висше образование се предлага и от някои професионални образователни институции. Институциите, които предлагат висше образование, се разделят на държавни и публични или частни институции. По правило обучението в държавните институции на професионалното висше образование и университетите е безплатно. Частните университети и институции взимат такси за обучение.

Има три нива на висше образование: бакалавър, магистратура и докторска степен.

Допълнителна информация за образователната система в Естония е достъпна чрез Министерството на образованието и научните изследвания.

Полезни връзки

Top of Form

13. Живот

Цените варират в зависимост от региона, като най-скъпият град в Естония е Талин, столицата на страната. Според проучване на Естонския институт за икономически изследвания през първото тримесечие на 2020 г., цената на пазарска кошница, съдържаща основни хранителни стоки, е била 78,11 евро на човек. През първото тримесечие на 2020 г. цената на пазарската кошница на Естонския институт за икономически изследвания се е увеличила с 2,6%, или 2,00 евро в годишно сравнение.

Месечните комунални услуги (газ, електричество, вода) за двустаен апартамент са средно 100 EUR, въпреки че в Талин тази цифра е по-висока.

Средни цени на дребно на млечни продукти в обикновените магазини в Естония, януари 2021 г .:

 • мляко: 1 л., 0,63 евро
 • кефир: 1 л, 0,82 евро
 • заквасена сметана: 20% млечна мазнина, 1 кг, 2,23 евро
 • масло: 1 кг, 9,55 евро
 • сирене: 1 кг, 8,32 евро
 • средна цена на дребно на зеленчуци в обикновени магазини в Естония, януари 2021 г .:
 • Картофи: 1 кг, 0,55 евро
 • Моркови: 1 кг, 0,59 евро
 • краставици (местни): 1 кг, 4,35 евро
 • домати: 1 кг, 2,16 евро

Средна цена на дребно на плодове в обикновените магазини в Естония, януари 2021 г .:

 • Ябълки (местни): 1 кг, 2,65 евро
 • Средна цена на дребно на месни продукти в обикновените магазини в Естония, януари 2021 г .:
 • свинско месо: 1 кг, 6,73 евро
 • говеждо месо: 1 кг, EUR 11.10
 • кайма (говеждо-свинско смес): 1 кг, 5,38 евро
 • пиле (местно): 1 кг, 2,58 евро
 • яйца: 10 бр., 1,71 евро
 • Средна цена на дребно на прясна риба в обикновените магазини в Естония, януари 2021 г .:
 • филе от пъстърва: 1 кг, 15,93 евро
 • филе от сьомга: 1 кг, 15,52 евро

Средна цена на дребно на зърнени продукти в обикновените магазини в Естония, януари 2021 г .:

 • хляб: 1 кг, 1,94 евро
 • бял хляб: 1 кг, 1,82 евро

Свободно време:

 • Стандартният билет за кино струва между 3,00 и 9,00 евро.
 • Тристепенен обяд в обикновен ресторант струва около 25–30 EUR на човек.

Цените на горивата варират и също се различават между бензиностанциите. Средната цена за един литър 95 бензин е около 1,30 евро през януари 2021 година. Повече информация за доходите и нивата на цените в Естония можете да намерите чрез уебсайтовете на статистика Естония, Естонския институт за икономически изследвания и компанията за проучване на пазара TNS Emor.

14. Културен и социален живот:

Естонският културен и социален живот е много разнообразен и има дългогодишна традиция, с неразделни елементи, включващи театър, музика, кино, изкуство и др. През лятото в Естония се провеждат различни представления и концерти на открито, с панаири и градските дни също са популярни. Редица културни събития са станали традиции и са широко известни извън Естония; един от тях е фестивалът за народна музика Вилянди, който се провежда всяка година през втората половина на юли. В Естония има голямо разнообразие от музеи и художествени галерии. Всеки по-голям град има собствено кино, което показва както международни касови хитове, така и естонски филми. В Естония има много кафенета, ресторанти, барове и кръчми. Тук можете да намерите кухня от практически цял свят.

Тези, които обичат да прекарват време сред природата, могат да отидат на туризъм, лов или риболов. Ловът изисква разрешение, както и риболовът в някои случаи. В Естония има много центрове за туризъм и развлечения, както и туристически ферми, които предлагат настаняване и развлекателни дейности. В тези центрове можете да се насладите на езда, колоездене, плуване, туризъм, разходка с лодка, кану или каяк. Естония разполага с голям брой природни резервати, които включват природни пътеки и туристически пътеки, места за отдих, огнища и къмпинги. Предлагат се екскурзии до исторически забележителности или места с природна красота, като те се водят от опитни водачи.

Можете да откриете повече за възможностите за отдих, като се свържете със социален секретар или социален или младежки работник във вашия район на местната власт, или от туристически информационни пунктове и чрез интернет.

15. Интернет адреси:


https://haigekassa.ee/ - Здравно осигурителен фонд
https://www.hm.ee/et - Министерство на образованието и науката
http://www.ehis.ee/ - Информационна система за образование
https://www.siseministeerium.ee/et - Министерство на вътрешните работи
https://vm.ee/et- Министерство на външните работи
https://www.sotsiaalkindlustusamet.ee/et - Министерство на социалните грижи

https://www.tootukassa.ee - Естонския осигурителен фонд за безработица
https://www.ti.ee/et - Инспекция по труда

Важни телефони: 112 – спешен случай.

В края на 2011г.  посолството в Талин бе закрито. Оттогава българските граждани, пребиваващи в Естония, се обслужват от Посолството на България в Хелзинки, което е акредитирано и за Естония.

Посолство на Република България в Хелзинки, Република Финландия

Адрес: Kuusisaarentie 2B, 00340 Helsinki

Тел.: +358 9 458 40 55; +358 9 458 40 35

Мобилен тел.: +358 44 055 0547 (за спешни случаи)

Факс: +3589 458 45 50

Консулска служба

E-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Website: https://www.mfa.bg/embassies/finland

Почетен консул на Република Естония в София

Канцелария: 1404 София, бул. “Тодор Каблешков”, бл. 114, вх. Б, ет. 6, ап. Б19

Тел: +359 2 986 16 61

Факс: +359 2 987 86 63

E-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Почетен консул на Република Естония в Бургас

Канцелария: 8000 Бургас, ул. “Адам Мицкевич”, № 1, вх. Г, ет. 4, офис 15

Тел: +359 56 919 22 55

Ако имате нужда от допълнителна информация можете да се свържете с EURES съветниците ни за Естония.

Последна актуализация: юни 2021

Частично обновяване на информацията за заплащане: май 2022

Анкети

Nothing found!

Получавайте актуална информация свързана с услугите на EURES