header eures

Условия на живот и труд

Исландия

Обща информация:флаг Исландия

Площ 103 000 кв.км

Жители: 364 134 (2020)

Езици: исландски

Столица: Рейкявик

Валута: Исландска крона (ISK)

1. Регистрация и установяване

2. Търсене на работа

3. Кандидатстване за работа

4. Жилище

5. Признаване на дипломи и квалификация

6. Условия на труд и заплащане

7. Сезонна работа

8. Здравна система

9. Социална сигурност

10. Данъци

11. Образователна система

12. Живот

13.  Интернет адреси

Регистрация и установяване

Гражданите от държавите от Европейското икономическо пространство / EEA/EFTA / не се нуждаят от специално разрешение за пребиваване. Необходимо е обаче всеки, който остава в Исландия повече от 3 месеца да се регистрира в Регистрационните служби на Исландия и да получи присвоен идентификационен номер.

Когато влезете в страната е необходимо да се попълни формуляр  А-261 (исландски) / А-262 (английски), както и да се приложи трудов договор за наемане на работа или потвърждение от работодателя изразено във  формуляр А-265 (исландски) / A-266(английски). Регистрационните документи могат да се получат в офисите на Националната Регистрационна Служба или да ги намерите на web страницата й - www.utl.is. Работодателя, също може да кандидатства за идентификационния номер за въпросното лице с формуляр A-263 (исландски) / A-264 (английски).   Регистрацията за законно пребиваване следва да се извърши в рамките на 7 дни от пристигането Ви в страната или когато са покрити изискванията за регистрация на законното пребиваване. Основното изискване за регистрация на законно пребиваване е да представите доказателство за минимални средства за покриване на разходите ви за живот в страната.

Гражданите, които възнамеряват да останат по-дълго от периода 3-6 месеца е необходимо също така да имат и адресна регистрация.  Необходимо е да кандидатствате за потвърждение на правото Ви да пребивавате в Исландия за повече от 3 месеца, като се попълни формуляр А-271 заедно с всички необходими документи. Това е електронна форма, която може да бъде попълнена и потвърдена преди пристигането Ви в Исландия. Когато пристигнете е задължително да отидете в офисите на Регистрите Исландия или в най-близката полицейска служба и да представите паспорта си и другите необходими документи в зависимост от причината за подаване на заявлението.  Ако отговаряте на изискванията за пребиваване ще Ви бъде издадено удостоверение за регистрация и ще бъдете регистриран в регистъра на населението за местожителство в страната. При всяка последваща смяна на адреса се изготвя и изпраща уведомление за промяната.

Българските граждани могат да получат разрешително за пребиваване, ако имат разрешително за работа и са наети от работодатели или са се регистрирали и започнали собствен бизнес в Исландия. То се издава от Имиграционната служба. Когато се издава за първи път, разрешителното може да се ограничи за период до 2 години, ако кандидатстващият не може да гарантира необходимите изисквания за максималния 5 годишен период. Процедурата отнема около 60 дни и се заплаща такса. С издаденото разрешително за пребиваване притежателят му може да се връща в Исландия без ограничения в рамките на неговата валидност.

Веднага щом получите Вашата карта за разрешението Ви за пребиваване, трябва да си откриете банкова сметка. Може сами да изберете банката, в която да си откриете сметка, но е добре първо да се обадите в банката и да попитате дали е необходимо да уговорите предварително срещата или ще бъдете приети, когато отидете в банката. При посещението в банката е необходимо да носите със себе си картата за разрешението Ви за пребивавване, документа за самоличност и други документи свързани с пътуването Ви. В случай, че сте кандидатствали за финансова помощ, следва да представите банковата си сметка пред социалната служба.

Търсене на работа

Желателно е да започнете да търсите работа преди да се преместите в Исландия. Има няколко начина за търсене на работа. Порталът EURES съдържа всички обявени в дирекциите по труда в Исландия работни места. Работата на EURES е специално маркирана с европейското знаме.  Можете също така да се свържете със съветник на EURES Исландия, като изпратите имейл на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.. Друга възможност за намиране на работа е като си направите регистрация в частни посреднически агенции, като услугата е напълно безплатна. Информация за такива агенции може да намерите съответно на линк  https://vinnumalastofnun.is/en/job-search/other-recruitment-agencies.  В местната преса също се обявявят свободни работни места. Двата най-големи вестника в Исландия са  Morgunblaðið със  сайт (www.mbl.is),  и  Fréttablaðið  със сайт (www.visir.is). В съботното издание на вестниците има специална секция за търсене и предлагане на работа, като обявите главно са на исландски език.

Желателно е да изготвите своето CV на исландски език.   Препоръчително е, преди да тръгнете от България,  да изискате в писмен вид условията на договора. Уверете се, че разбирате всичко, което е написано, преди да го подпишете. Проверете начина на заплащане. Поинтересувайте се за чия сметка са разходите по преместването,  как е уредено настаняването и дали ще ви бъдат покрити тези разходи. Обикновено плащанията са по банков път, затова проучете какво е необходимо за откриване на банкова сметка.

В Исландия частните посреднически агенции са много често използвани от работодателите и отговарят за широк кръг от професии. Те нямат право да вземат такса от търсещите работа. Работодателите плащат такса за услугата.

Търговската камара в Исландия и основният вестник в Исландия за публикуване на обяви за работа ‘Morgunblaðið’ са други полезни източници на информация за работа.

Също така във Facebook може да намерите различни групи, където споделят и/или се обявяват работни места.

Кандидатстване за работа

Автобиография: Когато кандидатствате за работа, трябва да подготвите своето CV, което да предоставя ясно описание на вашия образователен и професионален опит. Подгответе автобиографията си за съответното заявено работно място, т.к съдържанието на CV-то Ви, следва да е съобразено с изискванията и спецификациите на работното място определени от бъдещия работодател.

Автобиографията трябва да включва лични данни като вашето пълно име, възраст, семейно състояние, адрес, телефонен номер, имейл адрес и националност. Трябва да посочите вашето образование и обучение и да даде подробности за професионалния опит, със заглавията на предишните работни места, подробности за предишни работодатели, дати на работа и описание на изпълняваните задължения.

Трябва да се споменат и познанията на чужди езици с информация за нивото на знания и получените квалификации.

Ако имате допълнителни професионални квалификации, които са във връзка с изискванията за заемане на определеното работно трябва да ги посочите като се включат заглавието, темата и продължителността на всички посетени семинари или обучения, като се споменава организационният орган.

Могат да бъдат посочени и познания за компютри и други специализирани знания или сертификати, както и лични интереси, които имат отношение към приложението и казват нещо за вашата личност. Важно е да се споменат всички компетенции или умения, придобити в резултат на академичен или професионален опит.

Участието в работни групи, асоциации или комитети или писането на статии или книги, които имат отношение към заявената работа са ценни допълнения към автобиография.

Две или три препоръки от лица с признат академичен или професионален статус (напр. Бивши учители, мениджъри или работодатели) могат да бъдат включени в края на автобиографията, заедно с техните данни, така че работодателят да може да се свърже с тях, за да получи допълнителна информация за кандидатурата на кандидата изпълнение или професионално поведение по отношение на определена работа.

Мотивационно писмо: Автобиографията трябва да бъде придружена от мотивационно писмо, но не повече от една страница, свързващо професионалната и образователната квалификация на кандидата с работата. Съдържанието на мотивационното писмо трябва да бъде адаптирано и свързано с кандидатстваната работа, като се избягват общи условия и неясни формулировки.

По-големите работодатели в Исландия често използват стандартни формуляри за кандидатстване. Можете да намерите тези формуляри за кандидатстване на уебсайтовете на посредническите агенции или на уебсайта на съответната компания. Повечето от тях са достъпни само на исландски, с изключение на формуляра за кандидатстване на EURES www.vinnumalastofnun.is/eures. Работодателите решават кого да поканят за интервю за работа въз основа на тези формуляри за кандидатстване, затова е важно да ги попълните правилно. Освен тези формуляри е хубаво да прикачите своето CV и мотивационно писмо, а също така и други важни документи с приложението.

Съвет: Проучете пазара и намерете компании, за които бихте искали да работите. Посетете уебсайта им, ако има такъв, за да получите информация за дейността и да намерите информация, която можете да използвате в мотивационното писмо и/или при представянето на интервюто.

Жилище

 Преди да се преместите в Исландия е желателно предварително да си подсигурите квартира, т.к това невинаги е лесно и бързо. Ако имате нужда от краткосрочно настаняване за няколко дни в Исландия, наемането на къща за гости или стая в хостел може да бъде най-доброто краткосрочно решение, докато си намерите жилище за постоянно настаняване.

Пазарът на наеми в Исландия е труден. Наемните цени са високи, а наличието на свободни жилища под наем не отговаря на търсенето. Цените са най-високи в центъра на Рейкявик и като цяло се понижават, когато се отдалечавате от центъра. Цените на наемите извън столичния квартал, по-специално в селските райони, са много по-ниски, отколкото в столицата.

Най-разпространеният начин за намиране на жилище под наем е чрез интернет. Уебсайтът www.bland.is е доста обширен, с много апартаменти и стаи, които се отдават под наем. Също така използвайки социалните медии, като Facebook, може да намерите много групи, в които собствениците рекламират и обявяват жилища под наем. Тези групи могат да бъдат намерени под термините „наем“ (лейга) и „жилище“ (húsnæði).

Също така за намирането на жилище може да разгледате двата най-големи вестника, Fréttablaðið и Morgunblaðið, където се рекламират свободни помещения. Потърсете „Наличен корпус“ (Húsnæði í boði), който има и уеб страница.

При намирането на жилище можете да използвате и услугите на недвижми брокерски агенции, но имайте предвид, че техните услуги се заплащат допълнително.

В Исландия е нормално хората да живеят в собствените си домове. През последните няколко години обаче делът на пазара на наеми се увеличава. Апартаментите под наем са предимно собственост на физически лица, но и на специални компании за наем.

Чуждестранни граждани, които имат местожителство в Исландия, могат да закупят жилищни имоти. Банките, пенсионните фондове и Държавният фонд за жилищно финансиране (Íbúðalánasjóður) дават заеми за закупуване на собствени жилища. Само лицензирани агенции за недвижими имоти и адвокати могат да действат като посредници при сделките с недвижими имоти. Цените на жилищата в Исландия са се повишили донякъде през последните години, особено в столицата. Например средната цена на квадратен метър за тристаен апартамент в Рейкявик през първите 9 месеца на 2016 г. е бил приблизително 350 000 ISK.

Признаване на дипломи и квалификация

С цел преодоляване на множеството различия в квалификационните стандарти на отделните Европейски страни, Европейската Комисия предоставя няколко инструмента, целящи да осигурят повече прозрачност и яснота при признаване на дипломи и квалификация, така че да се следва основният принцип всеки гражданин на ЕС да може да упражнява професията си във всяка държава-членка:

 1. Европейската мрежа NARIC обхваща Национални центрове за информация при признаване на академично образование във всички страни, членки на ЕИП: www.enic-naric.net.

Националният център в Исландия /Kennslusvid Haskola Islands- Office for Academic Affairs, University of Iceland, Office for Academic Affairs, University of Iceland, v. Sudurgotu, 101Reykjavik, Iceland/ можете да намерите на : http://english.enicnaric.is/

Europass също е инструмент, осигуряващ прозрачност на професионалните умения. Системата Europass осигурява яснота при разглеждане и признаване на професионалната квалификация в различните части на Европа. Той е съставен от пет стандартизирани документа:

 • автобиография (автобиография),
 • езиков паспорт,
 • приложения към сертификати,
 • приложения към дипломи и
 • документи за Europass-мобилност

Системата Europass прави уменията и квалификациите ясно и лесно разбираеми в различните части на Европа. Във всяка страна на Европейския съюз и Европейското икономическо пространство са създадени национални Europass центрове – за повече информация: https://europa.eu/europass/en.

Условия на труд и заплащане

Трудови договори:

В исландското законодателство за защита на труда има специални разпоредби по отношение на деца и юноши, работещи на възраст под 18 години. Според тези разпоредби се изисква специално разрешение от Инспекцията по труда, за да се наемат деца под 13-годишна възраст да работят, а деца под 15-годишна възраст могат да бъдат наети само за по-лека работа. Работното време на подрастващите на възраст 15-18 години е ограничено до 40 часа седмично и като цяло е забранено подрастващите да работят през в часовия диапазон от 22:00 до 06:00 часа.

Исландският пазар на труда е много гъвкав. Трудови договори могат да бъдат устни или писмени в началото на трудовото правоотношение. Съгласно разпоредбите на колективните трудови договори обаче трябва да се сключи писмен трудов договор в рамките на 2 месеца от наемането на служителя, ако той е нает за повече от 1 месец и ако работи повече от 8 часа седмично. Трудовите договори могат да бъдат безсрочни или срочни и обикновено са на пълно работно време, но има и редица хора, които работят на непълно работно време.

Договорът трябва да включва следната информация:

 1. Имената на двете страни (служител и работодател);
 2. Работното място и адресът на работодателя;
 3. Длъжността, степента, естеството или категорията на работата, за която работникът е нает, или кратка спецификация или описание на работата;
 4. Датата на започване;
 5. В случай на временен договор се посочва очакваната продължителност;
 6. Право на почивка и надбавки;
 7. Продължителността на сроковете за предизвестие, които трябва да се спазват от работодателя и работника при прекратяване на трудовото правоотношение;
 8. Месечното или седмичното заплащане, честотата на изплащане на възнаграждението, на което работникът има право;
 9. Работното време.

Самостоятелно заетите лица носят отговорност за плащането на данъци и разходи върху доходите си в хазната.

Вижте https://www.island.is/en/business_and_inndustry/business/self_employed/.

Самостоятелно заето лице, което пребивава в държава-членка на ЕС / ЕИП и което иска да предоставя услуги в Исландия, може да дойде в страната без специално разрешение и да остане до 3 месеца. Ако услугата продължава повече от 3 месеца, самостоятелно заетите лица трябва да се регистрират в Националния регистър. Ако има служители, работещи за тях, те могат да преместят персонала си тук, за да предоставят съответната услуга. Ако служителите са граждани на държавите от ЕС / ЕИП, те могат да останат до 3 месеца без разрешение за пребиваване. Ако престоят надвишава 3 месеца, те също трябва да се регистрират в Националния регистър.

Командироване на служители: Фирма или физическо лице, което възнамерява да командирова служител (служители) в Исландия за кратък период от време, трябва да уведоми Дирекцията по труда. Повече информация за командироването на служители тук може да намерите тук: https://vinnumalastofnun.is/en/foreign-workers/foreign-service-companies-and-temporary-work-agencies/posted-workers

Заплащане:

Социалните партньори договарят минималната работна заплата отбелязана в колективни трудови договори във всеки сектор на пазара на труда и заплащането не трябва да бъде по-ниско от това. Работодателите трябва да спазват минималните ставки, определени в приложимия колективен трудов договор, когато сключват трудови договори с отделни работници. Колективните договори обикновено определят минимални заплати за тези на 14 и повече години. Също така изплащането на заплатите трябва да бъде придружено от писмена декларация за заплата/платежен лист. Работниците имат право да помолят своите представители на профсъюзите да проверят дали техните заплати и удръжки, направени от техния работодател, са изчислени правилно. Заплатите обикновено се изплащат по банков път на работника, но също така могат да се изплащат директно с чекове или пари в брой. В колективните договори обикновено се посочва, че заплатите трябва да се изплащат ежемесечно в първия делничен ден след края на месеца, за който се изплащат заплатите. В някои сектори заплащането се извършва седмично.

Според исландската правителствена статистика към юли 2020г. средната заплата в Исландия е 573 000 ISK (нето), което е около 3 500 евро. Спрямо предходната година се отчита увеличение с 0,9%.

Населението с най-високи доходи е Garðabær, това е община разположена в покрайнините на Рейкявик.

В Исландия няма законово регулиран размер на минималната работна заплата, но на практика се очаква минимално заплащене от минимум 180,00 ISK месечно (около 1,250 евро).

Към 2022 година нетната средна работна заплата в Исландия е около 410,000 ISK на месец, което е близо 2,800 евро. 

 

 

Работно време:

Средното максимално седмично работно време не трябва да надвишава 48 часа на 7-дневен период, включително извънреден труд. Обикновено работните часове през деня се определят като 40 часа седмично разделени в пет осемчасови работни дни от понеделник до петък. Работното време за ден трябва да бъде организирано по такъв начин, че да осигури поне 11 часа последователна почивка на работника. За всеки 7-дневен период работникът трябва да има поне един почивен ден. Работата над тези граници се заплаща като процент от дневната ставка и се заплаща като извънреден труд. Заплатите за извънреден труд се определят като часова заплата, равна на 1,0385% от месечната заплата за работа през деня. Хората, които работят на смени, получават специална надбавки. Като цяло заплащането варира от 33% за периода от 17:00 до 24:00 от понеделник до петък и 45% за периода от 24:00 до 08:00 всеки ден, включително през почивните дни.

Продължителността на обедната почивка варира между отделните сектори на пазара на труда, от 30 минути до един час, взети между 11:30 и 13:30 часа и не се счита за платено работно време. Работниците обикновено имат право на две почивки за кафе през деня и те трябва да се правят преди и след обяд. Продължителността на всяка кафе-пауза варира от 15 до 35 минути, в зависимост от приложимия колективен договор.

Отпуск: Всички служители имат право на платен годишен отпуск в размер на 24 работни дни.

Правото на отпуск по болест и продължителността му варира в зависимост от колективните трудови договори. Например, държавните служители обикновено имат повече отпуск по болест, отколкото служителите на общия пазар. Минималното право е 2 дни за всеки отработен 1 месец.

Родител също има право на 12 дни в годината болничен при заболяване на деца под 13-годишна възраст.

По закон всички родители имат право на отпуск по майчинство/бащинство. И двамата родители имат независими права на отпуск по майчинство/бащинство до 3 месеца след раждането и в допълнение имат 3 месеца, които могат да разделят помежду си. Следователно общото право на отпуск по майчинство/бащинство след раждане или осиновяване на дете е 9 месеца. Родителите също имат право на родителски отпуск до 4 месеца, за да се грижат за детето си. Правото изтича, когато детето навърши 8 години.

Прекратяване на трудови договори: Трудов договор може да бъде прекратен от работодателя или работника, като даде предизвестие за прекратяване, посочено в трудовия договор. Съществуват обаче редица важни дерогации от този принцип, които ограничават свободата на работодателя да прекрати трудовото правоотношение.

Сезонна работа

В исландското законодателство няма конкретна правна дефиниция на „сезонен работник“. Заплатите и другите условия на заетост, сключени в колективни трудови договори от социалните партньори, по закон са минимални условия, приложими за всички работници. Съгласно Закон № 55/1980 колективните трудови договори са автоматично задължителни за всички работници и работодатели, опериращи в неговия професионален и географски район.

Орган, който отговаря за спазването на трудовото законодателство

Исландската конфедерация на труда (ASI) е основната синдикална организация в Исландия, представляваща общите работници, служителите в офисите и търговията на дребно, моряците, работниците в строителството и промишлеността, заетите в електроиндустрията и различни други специалисти в частния сектор и част от публичния сектор, въпреки че повечето служители в публичния сектор са представени от Федерацията на държавните и общинските служители (BSRB).  Исландската конфедерация на труда може да намерите на уебсайт: www.asi.is

Здравна система

При законно пребиваване в Исландия имате право на здравно осигуряване в Исландия и исландска здравна застраховка. Деца под 18 години са здравно осигурени от здравната застраховка на родителите си. Преди да сте придобили право на здравно осигуряване може да си направите здравна застраховка в частни застрахователни компании. Въпреки че сте здравно осигурен, имайте предвид, че може да се наложи да заплатите за някои здравни услуги, въпреки че имате исландско

здравно осигуряване.

Автоматично право на здравно осигуряване в системата за социално осигуряване придобивате след като имате пребиваване/местоживеене в Исландия поне шест месеца, освен ако в международните договори е предвидено друго. Ако сте здравно осигурен при посещение при лекар или при закупуване на лекарства и др. ще заплащате по-малко.

Здравните услуги включват:

 • Медицинско лечение от личен лекар и/или специалист;
 • Прием в болница и хоспитализация;
 • Лекарства, изследвания и терапии;
 • Дентално и ортодонтско лечение за деца и пенсионери;
 • Медицински помощни средства;
 • Физиотерапия.

Дентално и ортодонтско лечение:

 • Исландското здравно осигуряване (Sjúkratryggingar Íslands) възстановява само част от сумата за стоматологични разходи за възрастни хора и пенсионери;
 • За децата се плащат 2500 ISK за годишна такса; трябва да бъдат регистрирани при семеен зъболекар, за да имат право на възстановяване от исландско здравно осигуряване;
 • На лица на възраст между 18 и 66 години не се възстановяват разходите направени при зъболекарите.

В Исландия можете да изберете свой личен лекар, независимо дали практикува в здравен център или частна клиника. Пациентите плащат определени такси при всяко посещение при лекаря. За деца под 18 години посещенията са безплатни, докато за пенсионерите важат специални правила. Таксите на личните лекари в частните клиники са по-високи от тези в здравните центрове. Ако разходите на дадено лице за здравни услуги надхвърлят определена сума по време на една календарна година, лицето има право на карта за отстъпки. Тези, които имат карта с отстъпка, плащат по-малко за здравни услуги.

Здравните центрове могат да бъдат намерени в цялата страна, а в по-големите градове такива центрове има и в кварталите. Вие трябва да се регистрирате във вашия квартален център или в най-близкия здравен център, обслужващ вашия район. Здравните центрове предоставят всички общи медицински услуги, като възрастните и хората с увреждания заплащат по-ниски такси при посещение, а услугата като цяло е безплатна за деца под 18 години.

Медицинските услуги извън нормалното работно време, през нощта и през почивните дни, са по-скъпи. Спешните отделения и центровете за спешни случаи са разположени в повечето здравни центрове и болници. Телефонът за спешни повиквания е 112. Хората могат да отидат директно при медицински специалисти в частните им кабинети, но тази услуга е много по-скъпа, отколкото в здравните центрове. Възрастните, хората с увреждания и децата плащат по-ниски такси.

Лекарствата могат да бъдат закупени само в аптеките и дрогериите. Здравната застраховка субсидира лекарствата, отпускани по лекарско предписание, чрез специални отстъпки при плащането им. При първо закупуване лицето плаща изцяло за лекарството, ако се наложи за втори път закупуване на лекарството, лицето ще заплати 15% от цената на лекарството. При последващо закупуване ще плати 7,5%.

Ако отивате да работите в Исландия, преди да тръгнете, е необходимо да изискате от НОИ формуляр S041 /бивш E-104/. Той ще ви осигури прехвърляне на здравното осигуряване. Ако възнамерявате да останете над три месеца в Исландия, трябва да кандидатствате за разрешително за пребиваване пред имигрантските служби, както и своевременно да представите формуляр S041 /бивш E-104/ пред Социално осигурителния институт (SSSI -State Social Security Institute, Tryggingastofnun: www.tr.is.). След това SSSI издава сертификат за здравно осигуряване. За да си осигурите здравна осигуровка веднага при започване на работа, е добре да имате разрешително за пребиваване още преди да дойдете в Исландия.( www.utl.is ).

За да получите информация за районните здравни центрове посетете http://www.heilsugaeslan.is/?PageID=14. За да получите спешна помощ извън работното време на тези центрове, може да посетите т.нар. “Læknavakt” (Smáratorgi 1).

Ако няма да оставате повече от 3 месеца в страната, е достатъчно да носите със себе си Европейската здравносигурителна карта, която ще ви осигури здравно осигуряване за този период.

Социална сигурност

Започвайки работа в Исландия, Вие се включвате в исландската социално-осигурителна система и съответно добивате право на обезщетения. Този раздел съдържа информация за социалната помощ, предоставяна от общината и държавата и какви условия трябва да изпълните, за да имате право на такава помощ.

Помощта на общинските и държавните социални служби включва финансова помощ,

социални съвети, социални услуги за дома, както и специализирана помощ за възрастни хора и хора с увреждания. Ако Ви се наложи да кандидатствате за помощ, то следва да го направите в общината, в която живеете и имате адресна регистрация.

Общинската финансова помощ е предназначена за хора, които не могат издържат себе си или децата си. Всяка община определя сама правилата за финансовата помощ в съответствие със Закона за социалните услуги на местните власти.

Може да получите обезщетение за наем. То се изчислява като се вземат предвид числеността на семейството, доходите и разходите за наем. Всички жители на дадена община могат кандидатстват за такова обезщетение. Някои общини осигуряват както общ, така и специален наем - компенсация.

Социалното подпомагане- При определени обстоятелства на определени рискови групи като пенсионери, хора с увреждания, самотни родители и други, може да бъде предоставена специална допълнителна социална помощ.

За да кандидатствате за помощ от общинските социални служби, ще трябва да се срещнете със социален работник и да преминете през интервю. Ролята на общинските социални услуги е да гарантират финансовата и социалната сигурност на своите жители и да насърчават благосъстоянието въз основа на социално подпомагане.

Всички работещи и работодатели в Исландия са задължени да внасят минимално установени вноски в пенсионния фонд. От този фонд се изплащат пенсии за старост, инвалидност и помощи, отпускани на деца при смърт на родител. Работодателят прави вноскитеспоред договореностите в колективния договор. Всички родители, легално пребиваващи в Исландия, имат право на детски добавки. Те зависят от броя на децата, възрастта им, семейното положение и доходите на родителите. Не е нужно родителите да кандидатстват за тези добавки, тъй като те се калкулират ежегодно в Националния Регистър.

Кандидат за обезщетение за безработица може да получи индексиране на дохода еднократно в началото на периода на обезщетенията (24 месеца) до 3 месеца. • Основните обезщетения за безработица се изплащат през първите две (2) седмици и след това следва индексацията на дохода за следващите 3 месеца. • Максималният размер на индексираните доходи обезщетения за безработица за всеки месец се основава на осигурителния коефициент на осигуреното лице, но въпреки това никога не надвишава 456,404 ISK на месец за нередуцирани обезщетения за безработица. • Обезщетенията за безработица, индексирани с доход, са 70% от средния размер на общото възнаграждение и има за отправна точка период от шест месеца, който започва два месеца преди датата, в която кандидатът е останал без работа. • Индексираните с доход обезщетения за безработица за самостоятелно заети лица са 70% от средното общо заплащане, а за справка следва да се използва предходната година на дохода преди годината, в която кандидатът е останал без работа. • Тези, които подлежат на квалификационен период преди обезщетенията за безработица, нямат право на обезщетения за безработица с индексирани доходи

Основните плащания за обезщетения за безработица се изчисляват по следния начин

 • Обезщетението за безработица е 307.430 ISK на месец (100% право)
 • Обезщетението за безработица е 230.572 ISK на месец (75% право)
 • Обезщетението за безработица е 153.715 ISK на месец (50% право)
 • Обезщетението за безработица е 76.857 ISK на месец (25% право- минимално право)
 • Обезщетението за безработица е 18.445 ISK се изплаща всеки месец за всяко дете на издръжка под 18 – годишна възраст. Това е 4% от пълното основно обезщетение за безработица

Лицата, които потвърдят своя статус на търсещо работа лице през периода от 26-о число на месеца до 3- ия ден на следващия месец, ще получат заплащане 5 работни дни след първата дата на изплащане. В случай, когато потвърдят след 3-то число на месеца, получават заплащане в началото на следващия месец.


Трябва незабавно да уведомите Дирекцията по труда за всички промени, които се случват във вашите лични обстоятелства, които могат да повлияят на вашите права, докато получавате обезщетения за безработица. Ако не докладвате настъпилите промени, може да доведе до налагането на период на спиране на обезщетението или други санкции съгласно законодателството.

Данъци

Облагаемия доход на лицата включва всички видове доходи от заетост, бизнес, упражняване на свободна професия или капитал.

Всички приходи подлежат на облагане с данък, освен ако не са освободени чрез законови разпоредби. Данъкът, определен върху дохода, се дължи ежемесечно през периода на придобиването им. Данъчните декларации може да подадете  чрез уебсайта на услугата www.skattur.is. Препоръчваме Ви да използвате електронен идентификатор, за да влезете в уебсайта на услугата. Допълнителна информация може да намерите на www.rsk.is.

 Облагаемият доход е разделен на три категории:

Категория А: Заплати, включително и доход на самозаети лица, обезщетения, свързани със заетостта, пенсии за старост, социалноосигурителни плащания, безвъзмездни помощи, плащания на авторски права и/или възнаграждения и др.

Категория Б: Доходи от бизнес или доходи от осъществяването на независима икономическа дейност.

Категория В: Капиталови доходи като дивиденти, лихви и капиталови печалби

Категориите са важни за приспаданията и определянето на данъка. Например: физическите лица се облагат отделно с фиксирана ставка от 22% за дивиденти и капиталови печалби, но с 10 % за лихва от категория С през 2019г. Печалбата от продажбата на частна недвижима собственост се включват в облагаемите спестявания и дохода от инвестиции и се облагат в размер на 22% през 2020г.(по оценка).

Плащанията към пенсионните фондове за частни пенсионни осигуровки се приспадат до 8% от общия доход от заетост.

Данъчната година се равнява на календарната година. Лице, което остава в Исландия за по-малко от шест месеца в рамките на 12 месеца, има ограничени данъчни задължения в Исландия, но въпреки това той трябва да плаща данък върху доходите си. За да се ползва от данъчни облекчения в Исландия съгласно сключения DTA, чуждестранен данъкоплатец трябва да бъде обект на пълно и неограничено данъчно задължение в другата договаряща държава по отношение на постоянното си местожителство или други обстоятелства

Основните ставки и суми 2021г. за физическите лица са

Доход от 0 до 349.018 ISK на месец се облагат с 31,45%

Доход от 349.019 ISK до 979.847 ISK на месец се облагат с 37,95%

Доход над 979.847 ISK на месец се облагат с 46,25%( само върху сумата, която надвишава прага на дохода)

Образователна система

Образователната система в Исландия е разделена на четири части: предучилищна, задължително училище, прогимназия и университет.

Посещаването на предучилищно образование не е задължително. Повечето предучилищни училища са държавни, но има и частни предучилищни училища. В Исландия задължителното образование започва, когато детето навърши 6 години. Исландската образователна система не разграничава основното от средното образование. Задължителното образование е безплатно и всички учебници и пособия се осигуряват от държавата. Образованието може да продължи в университети или специализирани колежи. Всички деца на възраст 6-16 години са длъжни да посещават задължително училище в Исландия. Родителите или настойниците са отговорни за записването на децата в училище, а повечето основни училища се ръководят на местно ниво.

Продължителността на средното образование варира в зависимост от това дали е академична програма или професионално образование, а дипломата се придобива след 3 години обучение. За по-горните класове средните училища се обозначават като общообразователни гимназии (fjölbrautarskólar), колежи (menntaskólar), търговски училища (iðnskólar) или професионални колежи (verkmenntaskólar). Някои висши училища предлагат вечерни часове и дистанционно обучение за по-възрастни ученици.

Тези, които са завършили съответната степен за зрелост, могат да посещават университет. Някои предмети изискват специален приемен изпит. Някои университети предлагат специална програма за тези, които не са завършили и издържали матурата и/или дистанционно обучение по определени предмети. Университетското образование се завършва със съответната степен според нивото и продължителността на обучението, т.е. диплома за бакалавър, магистър или докторат. В Исландия има седем университета, пет от които се управляват от правителството, а два са частни университети.

На линка тук:  Образование и младеж в ЕС | Европейски съюз (europa.eu) може да намерите подробна информация за посещаването на училище в чужбина, правото на обучение в университет и друга информация касаеща образованието и образователната система в ЕС.

Живот

Един от специфичните белези на културата в Исландия е езикът, а именно исландския език, който е с много малка речева общност. Всяка година излизат голям брой исландски книги, а писането на художествена литература има дълга традиция, която може да бъде проследена до исландските саги от 13 и 14 век. Исландия отдавна се смята за литературна нация. Също така исландското музикално творчество привлича световното внимание през последните години. Концертите са добре посещавани и всяка година се провеждат популярни музикални фестивали, които привличат посетители от цял ​​свят.

Около 90% от всички сгради в Исландия се отопляват с топла вода, а разходите за централно отопление са много по-ниски, отколкото в съседните страни. Повечето басейни са на открито и обикновено имат гореща вода. Само в Рейкявик има седем обществени басейна, които са отворени през цялата година, от ранна сутрин до вечер. Плуването е задължително в началните училища в Исландия, което допринася за страхотна култура на плуване в Исландия.

Цената на живот е висока в Исландия. Според информация на Евростат през 2015г., Исландия се нарежда на 5-то място от 38 държави в Европа. Цената на храната е висока, а цените на дрехи, електрически уреди и транспорта са най-високи в света. Цената на телекомуникационните услуги обаче е малко над средната, а цената на електроенергията е доста под средната.

През 2011 г. Министерството на благосъстоянието издаде потребителските критерии за домакинствата в Исландия, които редовно се актуализират. Критериите показват типичните показатели, които отразяват разходите на домакинствата, и от друга страна, основни критерии, които дават индикация за възможни минимални разходи. На уебсайта на министерството има калкулатор за критерии за потребление въз основа на размера на семейството, пребиваването и други фактори, за повече информация може да намерите на адрес https://www.velferdarraduneyti.is/neysluvidmid/

Препоръки:

 • Носете със себе си валиден паспорт или друг валиден личен документ, който е валиден поне 3 месеца след периода на планирания ви престой;
 • Преведете на исландски и/или английски език квалификацията си, преди заминаването Ви за Исландия, за да улесните бъдещите работодатели. Носете със себе си всички документи като дипломи, свидетелства за професионална квалификация, езикови познания, шофьорска книжка и др.;
 • Свържете се с местната служба за социално осигуряване и данъчна служба, за да придобиете информация по отношение на данъците и обезщетенията, а също така да получите подходящите и актуални формуляри и сертификати, които следва да попълните;
 • Предвидете достатъчно първоначални средства, за наем, храна, такси и др., докато не получите първото си изплащане на заплата;
 • Препоръчително е да получите сертификат E-104 от последната държава на пребиваване, за да потвърдите осигурителния период в общата здравноосигурителна система на тази държава. Вие автоматично ще получите здравна застраховка в Исландия 6 месеца след регистрацията на законно пребиваване, но ако представите сертификата E-104, ще получите веднага заедно с регистрацията на законно пребиваване;
 • Формуляр U-1 в случай, че случайно загубите работата си, след като работите известно време в Исландия.

При пристигането Ви в Исландия:

 • Може да се възползвате от услугите предлагани от EURES в Исландия. EURES в Исландия организира всяка седмица среща за новопостъпили в страната чуждестранни търсещи работа, като се подпомагат лицата при търсенето на работа, регистрацията в страната, стойността на колективните трудови договори и намирането на жилище. Срещите се провеждат всяка сряда от 14:00 часа в обществената служба по заетостта в Кринглан 1, 103 Рейкявик. Не е необходимо предварително да се регистрирате за участие в срещата;
 • Ако сте намерили работа и/или жилище, когато пристигате в Исландия, най-важното нещо, което трябва да направите, е да отидете в Националния регистър на Исландия и да кандидатствате за идентификационен номер и законна регистрация за пребиваване или само за идентификационен номер. В бъдеще можете например да кандидатствате за данъчна карта и да отворите банкова сметка.

Интернет адреси:

www.vinnumalastofnun.is - Бюро по труда

www.chamber.is - Търговската камара в Исландия

www.utl.is - Имиграционна служба

www.government.is  – Правителството на Исландия

www.chamber.is - Търговската камара в Исландия

www.humanrights.is – Исландски център за правата на човека

www.mcc.is -Тук можете да намерите обща информация за здравеопазване, работа, данъчно облагане, наемане на жилище, образование, административно обслужване и др.

www.asi.is  - Тук можете да намерите информация на английски език относно правата и задълженията на исландския пазар на труда.

www.skra.is   - Тук можете да намерите информация и формуляри за кандидатстване на английски език за регистрация и идентификационен номер за чужденци.

www.tr.is - Социално осигурителния институт

Ако имате нужда от допълнителна информация можете да се свържете с EURES съветниците ни за Исландия.

Последна актуализация: юни 2021

Анкети

Nothing found!

Получавайте актуална информация свързана с услугите на EURES