header eures

Условия на живот и труд

Португалия

Обща информация

 

Площ: 92 345 кв. км.

Население: 10.29 млн.

Езици: португалски

Регистрация и установяване

За гражданите на България се прилагат правилата, валидни за всички граждани на ЕС, ЕИП и Швейцария – за период на пребиваване до три месеца няма условия и формалности, освен необходимостта от притежаване на валидна лична карта или паспорт. Същото се отнася и за членовете на техните семейства.

Граждани на ЕС / ЕИП / Швейцария, които възнамеряват да живеят в Португалия за повече от три месеца, трябва да се регистрират в рамките на 30 дни след края на първите три месеца в страната в най-близката Имиграционна служба (SEF) или в Общината по местоживеене. При регистрацията се издава Регистрационен сертификат, който е валиден за 5 г. (или приблизителният период на пребиваване, ако е по-малък от 5 г.).

 Повече информация ще намерите на сайта на Имиграционната служба: www.sef.pt

Търсене на работа

Не е лесно да си намерите работа в Португалия, ако не владеете португалски. Обществената служба по заетост (IEFP – Instituto de Emprego e Formação Profissional) има мрежа от 83 Бюра по труда, където можете да получите информация за свободни работни места в страната. Техните адреси може да намерите на: www.iefp.pt/redecentros. За да се регистрирате, ви е необходим паспорт или лична карта.

Интернет страницата на Националната агенция по заетост в Португалия е  www.iefp.pt. Можете да прегледате информацията за свободни работни места на: https://iefponline.iefp.pt/IEFP/

Ако си търсите работа чрез Агенции за временна заетост, може да проверите техния статус и легитимност на страницата на Националната агенция по заетост > Soluções para entidades > Empresas de Trabalho Temporário Regulamentadas.

Вестници, в които всекидневно се публикуват обяви със свободни работни места са: Diário de Notícias, Público, Jornal de Notícias and Correio da Manhã

Информация за свободни работни места ноже да намерите и на: http://superemprego.sapo.ptwww.idict.gov.ptwww.sef.pt Bonsempregos.com; Empregosonline.pt; Net-empregos.com;https://custojusto.pt/; Linkedin Portugal

Временната и почасова работа намира все по-широко разпространение в Португалия. Съществуват над 250 агенции за предлагане на този тип труд. Агенциите за временна работа получават лиценз от службите по заетостта (TWA). Информация за лицензирани агенции ще откриете на страницата на Националната агенция по заетост.

Социална сигурност

Когато тръгвате за Португалия, трябва да носите със себе си своята европейска здравно-осигурителна карта. При започване на работа и регистриране в системата за социално осигуряване (работодателят ще направи първата ви регистрация), трябва да се регистрирате и в най-близкия Здравен Център. За целта са ви необходими валиден документ за самоличност или паспорт, карта за социално осигуряване и документи за удостоверяване на пребиваването в страната. От центъра ще ви издадат лична здравна карта и ще ви определят семеен лекар.

Социално осигурителните вноски се внасят както от работника, така и от работодателя. Те се приспадат директно от заплатата и са 11% за сметка на работника. Работещите самостоятелно трябва да заплащат от 25.4% до 32%  от декларирания доход месечно.

За допълнителна информация посетете: www.seg-social.pt  При започване на нова работа, в рамките на 24 часа, работникът трябва да уведоми за това системата за социално осигуряване по интернет.

Можете да се запознаете подробно с вашите пенсионни права, обезщетения за безработица, семейни обезщетения и други социалноосигурителни права в Португалия и тук

Данъци

Данъкът върху доходите на физическите лица (IRS)  се пресмята ежегодно. Необходимо е да имате данъчен идентификационен номер (NIF), който се издава от данъчните служби след представяне на документ за самоличност. 

IRS се начислява върху стойността на следните категории доходи: от заетост, от бизнес и професионални услуги, от инвестиции, от собственост, от пенсии и капиталови печалби, Има данъчни облекчения върху следните разходи: за здравеопазване, образование, жилищни ремонти, жилищни спестявания, пенсионно спестовни планове и др.

Размерът на данъка върху доходите варира според седем-точкова скала на годишния доход и през 2017 г. варира от 14,5% за доходи под 7 091 евро до 48,0% за доходи над 80 640 евро.

Работодателят удържа процент от месечната заплата на служителя  в зависимост от семейното му положение и броя на зависимите лица. Сума от 25% се удържа от заплатата на чуждестранни лица.

Повече информация на: http://www.portaldasfinancas.gov.pt

Настаняване

В големите градове (Лисабон, Порто) и туристическите райони е трудно да се намери жилище. Наемът на 1 – 2 стайни жилища започва с 350 евро на месец. В цените на наемите в повечето случаи не се включват разходите за вода, електричество, телефон, газ, както и за обзавеждане. Трудно се намира жилище с централно отопление и климатизация.

Договорите за наем обикновено са за минимум 6 месеца. Прието е да се изискват един-два месечни наема като депозит предварително. В големите градове се предлагат обзаведени стаи за студенти.

Обикновено информация за къщи и апартаменти, които се продават или се дават под наем може да се намери във вестниците и при лицензираните посреднически агенции за недвижими имоти.

Настаняването, предлагано от работодателя е много полезен бонус и е препоръчително да търсите такъв тип работа още преди да тръгнете за Португалия.

За повече информация: www.comprarcasa.ptwww.inci.ptwww.visitportugal.comwww.pousadasjuventude.pt

Образование

Ученици от предучилищна възраст до 9 – ти клас, включени в общественото образование, чийто майчин език не е португалски, имат право на подпомагане – освен редовното обучение по португалски, могат да получават и допълнителни извънредни часове при необходимост. Приемът е в съответствие с района, в който живеят родителите.

По-подробна информация за образователната система ще намерите на сайта на Министерството на образованието: www.min-edu.pt,

       

Признаване на дипломи

С цел преодоляване на множеството различия в квалификационните стандарти на отделните Европейски страни, Европейската Комисия предоставя няколко инструмента, целящи да осигурят повече прозрачност и яснота при признаване на дипломи и квалификация.

  1. 1. Европейската мрежа NARIC обхваща Национални центрове за информация при признаване на академично образование във всички страни, членки на ЕИП:www.enic-naric.net. Националният център в Португалия /NARIC Portugal/, може да намерите на адрес: Av. Duque d’Ávila 137, 1069-016 Lisboa, Portugal и телефон  213 126 000/, както и в интернет на:http://www.naricportugal.pt
  2. 2. Europass също е инструмент, осигуряващ прозрачност на професионалните умения. Системата Europass осигурява яснота при разглеждане и признаване на професионалната квалификация в различните части на Европа. Във всяка държава са установени места за информация относно системата Europass – за повече информация:www.europass.sedefop.europa.eu.

Интернет адреси:

https://www.portugal.gov.pt/ - Правителство 

www.sef.pt – Имиграционна служба

www.iefp.pt – Националната агенция по заетост

www.min-edu.pt - Министерство на образованието

www.seg-social.pt – социално осигуряване

http://www.portaldasfinancas.gov.pt -  данъци

Посолство на Република България
Embaixada da Republica da Bulgaria

Адрес: Rua do Sacramento a Lapa, 31, 1200-792 Lisboa, Portugal
Тел.: +351 213 976 364; +351 213 976 367
Факс: +351 213 979 272
Дежурен телефон в извънработно време: +351 933 611 337
Работно време: 08.30 – 13.00 ч.; 14.00 – 17.00 ч.
Консулска служба
Работно време: 10.00 – 13.00 ч.
Мобилен тел.: +351 933 611 337 - за спешни случаи, след работно време и в почивни и празнични дни
E-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Website: www.mfa.bg/embassies/portugalПосолството на Португалия в България
Адрес: София: ул. „Позитано” № 7, бл. 3, ет. 5
Телефон: +359 2 448 41 10; +359 2 448 41 09; +359 2 448 01 08
Факс: +359 2 448 41 02
e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Почетен консул на Република България за Северна Португалия – Порто, Авейро и Брага - Г-н Антонио Риош де Аморим, e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Получавайте актуална информация свързана с услугите на EURES