header eures

Условия на живот и труд

Нидерландия

Обща информацияфлаг Нидерландия

Площ: 41 543 кв. км.

Население: около 17 млн.

Официален език - нидерландски

Столица: Амстердам

Валута: Евро (EUR)

 

 1. Регистрация и установяване
 2. Търсене на работа 
 3. Кандидатстване за работа
 4. Жилище
 5. Признаване на дипломи и квалификации
 6. Условия на труд и заплащане
 7. Сезонна работа
 8. Здравна система
 9. Социална сигурност
 10. Данъци
 11. Образователна система
 12. Разходи за живот, културен и социален живот
 13. Интернет адреси

Регистрация и установяване

За пребиваване до 3 месеца в Нидерландия българските граждани не се нуждаят от разрешение за пребиваване, но подобен документ се изисква от редица институции, като например банки – при първоначално откриване на сметка към тяхната система, данъчната администрация, работодателите също искат да се уверят в законовия статут на бъдещия работник. За период над 3 месеца е необходимо да се подаде молба по образец в IND (организацията за пребиваване в Нидерландия) за издаване на разрешение за пребиваване. За повече информация: http://www.ind.nl/

Търсене на работа 

Нидерландия не прилага разрешителен режим за работниците от България от 01.01.2014 г.  За да можете да работите в Нидерландия, Ви е необходим социалноосигурителен номер (така нареченият SOFI номер). Ако работите за нидерландска агенция за временна заетост, тя може да подаде в данъчната служба заявление за Вашия номер. В случай че не направи това, трябва сами да подадете в данъчната служба молба за получаване на социалноосигурителен номер. Можете да направите това по телефона на английски език: 0031-(0)555385385.

Работа може да се търси чрез:

 • UWV (Публична служба по заетостта) подкрепя и подпомага търсещите работа в търсенето на работа. Регистрацията в службата по заетостта на UWV не е задължителна https://www.uwv.nl/overuwv/english/index.aspx;
 • специализирани посреднически агенции – обикновено те първо подлагат кандидатите на психологически тест и им правят преценка на възможностите (www.mercuri-urval.com,  www.elanit.nl– за IT&T, www.birdengineering.nl – за биотехнологии, www.fashionsolution.nl  –  за модната индустрия);
 • обяви в пресата и интернет - www.telegraaf.nl,  www.nrc.nl;
 • трудови борси, организирани от Центъра за работа и доход, посреднически агенции, университети и колежи.

Съботните издания на националните вестници съдържат най-много свободни места:

 • NRC Handelsblad: за мениджърски позиции. (Www.nrc.nl)
 • De Volkskrant: публичен сектор, академични среди / медицински професии. (Www.volkskrant.nl)
 • De Telegraaf и Algemeen Dagblad: свободни работни места. (www, telegraaf.nl - www.ad.nl

Кандидатстване за работа

Нидерландия има свои собствени (неписани) правила относно заявленията за работа.

Автобиографиите при кандидатстване се оценяват по-добре, ако:

 • те са на холандски (освен ако не е посочено друго);
 • те са написани на един лист А4;
 • те са кратки и сбити, но също така и професионални.

По отношение на структурата на вашето писмо:

 • първо трябва да обясните защо кандидатствате за съответната работа;
 • след това трябва да посочите защо смятате, че сте подходящ кандидат и защо сте мотивирани да вършите работата; мотивацията е един от най-важните критерии за подбор.
 • накрая, трябва да кажете, че ще се радвате да присъствате на интервю, за да обясните лично молбата си.

По отношение на интервютата за работа в Нидерландия:

 • Акцентът е върху вашата мотивация; защо сте избрали тази работа с тази компания?
 • Оценява се, ако можете да посочите редица положителни - и по-малко положителни - умения / качества за себе си; обяснете това с примери.
 • Обикновено ще бъдете интервюирани от един или двама души; няколко интервюта (две до три) са често срещани.
 • В края на интервюто обикновено ще ви се даде възможност да задавате въпроси; помислете за това предварително.
 • При необходимост интервютата за работа могат да се провеждат чрез Skype.

Жилище

Не винаги е лесно да намерите квартира в Нидерландия. Особено трудно е да намерите такава в Рандстад (района на големите градове Амстердам, Хага, Ротердам и Утрехт). Освен това може да бъде трудно да намерите квартира в университетските градове като Лайден, Гронинген и Маастрихт. Има високо ниво на търсене на жилища и намаляващо предлагане на жилища на достъпни цени.

Често срещан проблем от трудовите мигранти/временните работници, които заминават за работа в Нидерландия, е този с настаняването. Важно е да изискате гаранции за настаняването от работодателя. Трябва да сте наясно какво точно ще Ви се предложи и да не приемате условията по трудов договор, ако настаняването не е приемливо за Вас. Наемът обикновено се състои от две части. Първата част е основният наем. Вторият се състои от таксите за обслужване (газ, вода и осветление).

Тъй като жилищата под наем са малко, ще трябва да бъдете включени в т.нар. „чакаща листа”. Препоръчва се да се регистрирате в жилищна агенция. Ако ви се предложи жилище под наем, може да го откажете само при ограничени обстоятелства. Ако сключите договор за наем, обикновено се иска депозит в размер на едномесечния наем. При прекратяване на договор за наем, обикновено се изисква най-малко едномесечно предизвестие. В зависимост от вашия доход, състояние, възраст и семейство, е възможно при определени обстоятелства да получите субсидия за наем.

Ако търсите жилище за закупуване, можете да потърсите информация в агенциите за недвижими имоти, във вестниците и уебсайтовете.

Данъчните облекчения при ипотечни лихвени плащания могат да направят покупката на къща по-изгодна. https://www.rijksoverheid.nl/

За да купите къща, можете да посетите агент по недвижими имоти или да се консултирате с уебсайтовете, на които агенциите показват къщи за продажба.

Агентите по недвижими имоти начисляват (по договаряне) комисионна върху продажната цена. Имайте предвид, че повечето котирани цени не включват таксите на агента и трансфера. Те са известни като „разходи на купувача“. Актът за покупка е съставен от нотариус, който също ще начисли такса. Ако има ипотека, актът за това също ще бъде съставен от нотариус.

Сдружението „Eigenhuis“ (собствена къща) може да предостави практически съвети и лична помощ преди и по време на покупката. https://www.eigenhuis.nl/

Средната цена на имотите през януари 2020 г. е над 350 000 EUR. Средните цени са най-ниски в провинция Източен Гронинген и Лимбург. В Централна и Западна Нидерландия цените са значително по-високи.

В началото на 2021 г. все още затегнатият пазар на жилища, подобряващата се икономика и ниските лихвени проценти продължават да тласкат цените нагоре. Посочените цени са само ориентировъчни и могат да варират от място на място и според вида на жилището. Холандците работят повече от дома си в резултат на ограничителни мерки, свързани с пандемията на коронавируса. Очаква се тази тенденция да продължи, след като ограничителните мерки бъдат премахнати. Очакванията са, че това ще направи хората по-склонни да се установят извън големите градове, което води до покачване на цените на жилищата и в тези райони.

Признаване на дипломи и квалификации

С цел преодоляване на множеството различия в квалификационните стандарти на отделните Европейски страни, Европейската Комисия предоставя няколко инструмента, целящи да осигурят повече прозрачност и яснота при признаване на дипломи и квалификация.

 1. Европейската мрежа NARIC обхваща Национални центрове за информация при признаване на академично образование във всички страни, членки на ЕИП: www.enic-naric.net. За признаване на дипломи в Нидерландия има 2 центъра: Nuffic (за висше образование) - в Хага (www.nuffic.nl) и Colo (за професионално образование) в Zoetermeer (www.idw.nl). За допълнителна информация трябва да се обърнете към Информационния център за признаване на документи: P.O. Box 7338 2701 AH Zoetermeer, the Netherlands, telephone +31-79 3217930,email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.Colo се състои от 18 центрове, всеки от които e специализиран в различен сектор от икономиката.
 2. Europass също е инструмент, осигуряващ прозрачност на професионалните умения. Системата Europass осигурява яснота при разглеждане и признаване на професионалната квалификация в различните части на Европа. Във всяка държава са установени места за информация относно системата Europass – за повече информация: https://europa.eu/europass/en.
 3. Европейската система за трансфер на кредити (ECTS)

Европейската система за трансфер на кредити има за цел да улесни признаването на периоди на обучение в чужбина. Тя е ключово допълнение към високо оценената програма за мобилност на студенти Erasmus.

 

Условия на труд и заплащане

Трудов договор:

Голяма част от работещите в Нидерландия нямат постоянен трудов договор и/или работят почасово. С това Нидерландия се отличава от много други европейски страни. Следователно, гъвкавият труд в Нидерландия, със сигурност в сравнение с други европейски страни, е доста обичаен.

Вашите права и задължения зависят от трудовия Ви договор. Обърнете внимание на следното:

Трябва да получите трудовия договор на езика, който говорите и който е разбираем за Вас. Обикновено се сключва писмен трудов договор, но устният договор също е валиден. Договорете се ясно и точно относно:

 • размера на заплатата Ви;
 • кога точно ще Ви изплащат заплатата;
 • заплащането на допълнителен труд;
 • заплащането на пътните разходи от дома до работното място и обратно;
 • заплащането на пътните разходи за връщане в България.

От 30 юли 2020 г. в Кралство Нидерландия се прилагат някои изменения на правилата за командироване на работници в страната с цел осигуряване на еднакво третиране и заплащане за сходна трудова заетост. Повече информация на английски, нидерландски и немски език може да бъде намерена на https://english.postedworkers.nl/toolbox Информацията на посочения линк включва информационни брошури относно:

От месец март 2020 г. е въведено изискване за задължително електронно регистриране от страна на фирмите, които предлагат временна заетост в Нидерландия по отношение на временните работници преди пристигането им в Кралство Нидерландия в специален онлайн портал: https://english.postedworkers.nl/ .

Изискването за задължително електронно регистриране на онлайн портала https://english.postedworkers.nl/ важи и за самонаетите лица в определени сектори, които планират да упражняват временна заетост в страната.

Работите ли за нидерландско бюро за набиране на персонал за временна заетост? В такъв случай често ще работите за една или за няколко фирми. Специфичното на работата чрез едно такова бюро е, че трудовият договор приключва, ако фирмата, в която бюрото Ви е изпратило, няма повече работа за Вас. Бюрото не е задължено да Ви предложи нова работа. Ще Ви бъдат заплатени само действително заработените часове. Ако бъдете изпратени на работа от бюро за набиране на персонал за временна заетост, можете във всеки един момент да прекратите договора. Попитайте Вашето бюро за останалите условия на работа.

Работите ли за българска фирма в Нидерландия? Ако сте сключили договор с българска фирма или с бюро за набиране на персонал за временна заетост, което Ви изпраща в Нидерландия, тогава става въпрос за командироване или изпращане на работници и служители в рамките на предоставяне на услуги (изпращане за изпълнение на временна работа). В случай, че сте командирован може да се осигурявате в България. За целта Вашият работодател или Вие трябва да подадете в България молба за издаване на формуляр А1. При изпращане за изпълнение на временна работа в трудовите договори е необходимо да бъде посочено, че дейността се извършва в съответствие с всички приложими разпоредби на законодателството на Нидерландия, в т.ч. във връзка с осигуряване на временна заетост, трудовоправни, социално-осигурителни и данъчни разпоредби.

При командироване, както и при изпращане за изпълнение на временна работа за Вас се прилагат предвидените в нидерландското законодателство предписания за заплата, работно време, допълнителен труд и безопасност. Това означава, че при всички случаи Ви се полага минималната работна заплата, изплащана в Нидерландия.

Работите ли директно за нидерландска фирма (а не за бюро за набиране на персонал за временна заетост)? В такъв случай нидерландското законодателство e изцяло приложимо за Вас. Ако сте сключили временен трудов договор, имате право да получавате заплата през целия период на договора. Не можете без причина преждевременно да бъдете уволнени или да напуснете работа. Ако сте сключили безсрочен трудов договор, сте защитени от уволнение. Вашият работодател може да Ви уволни само с разрешение на властите. Често трудовите договори включват пробен период от два месеца. По време на пробния период работникът може да бъде уволнен без разрешение от властите.

"Нулеви договори":

В Нидерландия могат да се сключват трудови договори с вписани нула часове за работа. Това са договори, предоставящи гъвкавост на работодателите, наричани още "нулеви договори". Този тип договор е удобен и лесен за работодателите, защото чрез тях не гарантират работа за работника и не плащат фиксирано възнаграждение. Вместо това му се обаждат само когато те сметнат, че имат нужда от него. За съжаление, обикновено това не означава, че работникът може да откаже повикването, под претекст че е зает. В повечето договори нула ”часове” вие сте длъжен да се явите на работа, когато ви се обади работодателят. Няма гаранция за постоянен или дори минимален брой часове на работа.

Този тип договор е рисков, защото може да постави работника в позицията на длъжник - например осигурява му се един или два дни седмична работа, а следва да плаща наем за цялата седмица и да се храни и издържа.

Работна заплата:

Винаги имате право на брутната минимална работна заплата, изплащана в Нидерландия. Вашият работодател трябва да удържа данъци и осигурителни вноски и да Ви даде фиш за заплатата, на който да е посочена заплатата, която Ви изплаща и данъците и осигурителните вноски, които удържа.

От 01.01.2022 г. законово определената брутна месечна минимална работна заплата е  1 725 евро за лица над 21 години. За лицата под 21-годишна възраст минималната работна заплата е по-ниска.

Освен това имате право на 8% възнаграждение за отпуск. Минималната работна заплата се актуализира два пъти годишно, на 1-ви януари и на 1-ви юли.

Ако работите в Нидерландия чрез бюро за набиране на персонал за временна заетост, в повечето случаи съгласно колективния трудов договор за персонала за временна заетост, имате право на заплата, по-висока от минималната. Ако работите допълнително или вечер, имате право на 25% надбавка, а при нощен труд на 50% надбавка върху заплатата Ви.


Работно време:

По закон не може да работите повече от 9 часа на ден и 45 часа седмично. Средната работна седмица е между 36 и 40 часа. Холандия има 5-дневна работна седмица, въпреки че понякога се срещат и 4-дневни работни седмици.

Всичко това се регулира от Закона за работното време (Arbeidstijdenwet, ATW) и Декрета за работното време (Arbeidstijdenbesluit).

Законът за работното време налага редица стандарти за: максимално работно време; минимални периоди на почивка; нощна работа; почивки; извънреден труд и дежурни услуги.

Има отделен указ за транспортния сектор.

Прекратяване на трудовия договор:

Трудовият договор може да бъде прекратен по различни начини: с изтичане на договорения срок (временен договор); известие от служителя или уволнение от работодателя; прекратяване по взаимно съгласие; смърт на служителя.

Служителите (и работодателите) са защитени от уволнения със закон.

Постоянни договори

Работодателите не могат сами да решат кой начин да използват за съкращаване на персонала. Заявления за съкращения по икономически причини или уволнение поради дългосрочна неработоспособност трябва да се подават до UWV (публични служби по заетостта). Всички други уволнения трябва да бъдат отнесени до Окръжния съд.

Служителите, които са били наети на работа две или повече години, могат да получат преходна надбавка в случай на съкращение, както и работниците, чиито временни договори не са удължени. Потърсете 'tranitievergoeding' (преходна надбавка) на следния линк: https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-sociale- zaken-en-werkgelegenheid

Временни договори

В случай на временни договори работодателите трябва да информират писмено работниците най-малко 1 месец преди края дали договорът се удължава или не. Същото се отнася и за други договори от 6 или повече месеца. Това е известно като задължение за уведомяване.

Периодът на предизвестие, което трябва да се спазва от работодателя, зависи от трудовия стаж. Тук се прилагат законови срокове за предизвестие и срокове на предизвестие, договорени с колективен трудов договор.

Периодът на предизвестие, което трябва да се спазва от служителя, обикновено е един месец. Работодателят и служителят могат да уговорят писменo по-кратък или по-дълъг период, максимум 6 месеца.

Сезонна работа

Това означава служители, които извършват работа през определен период. В края на сезона работата приключва автоматично. Сезонната работа е често срещана в селскостопанския сектор, ресторантьорството и туристическия сектор. Това са дейности, които са сезонни поради климатични или природни условия и които могат да се извършват максимум девет месеца годишно. Ваканционните работници също се разглеждат като сезонни работници, с тази разлика, че ваканционните работници са предимно студенти и ученици.

Разпоредби и регулации: Можете да работите сезонно с валиден паспорт/лична карта, издадена от страна от ЕС, ЕИП или Швейцария.

Няма задължение на сезонните работници да се предлагат фиксирани часове.

Ако има колективен трудов договор, трябва да се опише кои разпоредби се прилагат към сезонни работници и за кои позиции. При сезонна заетост в селскостопанския сектор, работодателят трябва да предложи настаняване, което съответства на определени стандарти (SNF марка за качество).

Договор: Сезонната работа е вариант на срочен трудов договор. Следователно това е нормален трудов договор, към който правилата на трудовото право се прилагат изцяло. Сезонният договор автоматично приключва на уговорената дата, след края на сезона или когато определеното събитие се осъществи. Няма трудов договор за оставащия период от годината.

В Нидерландия има законови правила относно работното време. Те важат за всички. Работодателят трябва да плаща на сезонните работници поне законоустановената минимална работна заплата. Ако работите повече, отколкото е посочено във вашия договор, това е извънреден труд. Обикновено получавате повече заплати за извънреден труд. Непрекъснато плащане в случай на заболяване: до края на определения договор.

Сезонна работа при Covid-19 рестриктивни мерки: Нидерландското правителство предприе множество мерки за защита на здравето, включително спазване на дистанция (на работното място или при пътуване с обществен транспорт например). Тези мерки имат отражение върху начина на работа и трябва да бъдат вземани предвид от работодателя.

Полезна информация може да видите във видеопрезентацията „Права на сезонните работници в ЕС”, създадена от Агенция по заетостта като водещ партньор за България в общоевропейската кампания на Европейския орган по труда за повишаване на осведомеността сред трансграничните сезонни работници с наименование „Права през всички сезони”.

Здравна система

Медицинската застраховка е задължителна, когато живеете и/или работите в Нидерландия. Размерът на месечното плащане се определя ежегодно през ноември за следващата година и се различава от един застраховател до друг.

Точните условия и сумите, приложими за текущата година, могат да бъдат намерени на уебсайта на данъчните органи: www.belastingdienst.nl.

Лицата с нисък доход имат право на надбавка за грижа („zorgtoeslag“). Може да имате право на тази надбавка, ако вашият доход е 31 138 EUR годишно или по-малко, ако сте несемейни, или 39 979 EUR, ако сте семеен. Точните условия и сумите, приложими за текущата година, могат да бъдат намерени на уебсайта на Данъчна и Митническа администрация: www.belastingdienst.nl

Общото  застрахователно покритие наистина е доста основно. Затова се препоръчва да вземете „допълнително покритие“ за: редовна стоматологична помощ, физиотерапия и други дългосрочни лечения.

Основната застраховка и допълнителната застраховка не трябва да се сключват с една и съща застрахователна компания.

Ако живеете в Нидерландия, трябва да се регистрирате при общопрактикуващ лекар (huisarts). Можете да изберете свой GP, но вашият избор е ограничен до квартала, в който живеете. Повечето лекари разполагат с часове за консултации в определени часове, за които трябва предварително да си уговорите среща. Ако се прецени, че е необходимо специализирано лечение, личният лекар ще Ви насочи към болница или медицински специалист. Медицинска помощ от болница или специалист не се  предоставя без препращане от общопрактикуващ лекар!

Социална сигурност

Нидерландската социално-осигурителна система е една от най-изчерпателните в Европа. Тя осигурява закрила при болест, майчинство, инвалидност, старост, безработица, а също така и семейни добавки за деца. Повечето вноски за социално осигуряване се приспадат автоматично от заплатата. Те са за сметка както на работника, така и на работодателя. Ако сте легално пребиваващ в Нидерландия, но ви липсват средства за нормален живот поради продължителна неработоспособност или безработица, може да искате помощ от държавата. Право на помощ имате временно и само поради принудителна незаетост. При загуба на работа трябва да се регистрирате възможно най-бързо в Центъра за работа и доход (CWI). Осигурителната агенция на трудещите се (UWV) дава съвети на търсещите работа, пребиваващи легално в Нидерландия, на тел.: 0031 113750350. 

Данъци

ДОД се удържа от заплатата и възнаграждението на работещия и се привежда в данъчните служби от работодателя. ДОД се определя в зависимост от така наречената ”three-box” система, т.е. има 3 категории данък:

 • върху доход от заетост и собственост;
 • върху доход от „солидна лихва”;
 • върху доход от спестявания и инвестиции.

По всяка категория данъкът се събира по различен начин. Данъкът върху различните доходи не може да се прехвърля от една категория в друга. Данъкът върху доход от заетост и собственост се изчислява по прогресивна скала. Самонаетите лица трябва да правят предварителни вноски през данъчната година, като размерът им се определя според приходите. Ако работите временно в Нидерландия, вероятно имате право да Ви бъде върната част от данъка върху общия доход. За целта може да поискате от данъчната служба съответния формуляр. При попълване на формуляра трябва да посочите номера на Вашата лична банкова сметка.

Данъците за моторните превозни средства зависят от теглото и вида на използваното гориво и може да има леки различия в отделните провинции. Повече информация за нидерландската данъчна система може да намерите на адрес: http://www.belastingdienst.nl/organisatie/en/tax/.   Размерът и типът на местните данъци зависят от местните институции. Най-често това са данъци за собственост, паркиране, притежаване на кучета, такси за канализация и смет, туристическа такса и други.

Повече информация – от местната община. За целта посетете портала www.postbus51.nl

За да може да си възстановите данъците от Нидерландия, ви трябва Jaaropgaaf - годишно обобщение на сумите, които сте получили от своя работодател в края на годината. Той показва обобщената сума на вашата печалба, както и общата сума, която работодателят ви е удържал от вашите заплати и изпратил като данъци на данъчните власти.

Образователна система

Задължително е училищното образование за децата и младежите от 5 до 16 годишна възраст. Това важи за всички деца, живеещи в Нидерландия или пребиваващи за по-дълъг период от време, независимо от тяхната националност и религия. След 18 годишна възраст трябва да се плаща такса за обучение. Често се отпускат помощи за обучение във висшите учебни заведения.

Разходи за живот, културен и социален живот

Нидерландия е скъпа страна в сравнение с други страни от ЕС. Цената на живот варира в зависимост от района и има ясна разлика между това да живеете в града и да живеете в провинцията. Градовете са най-скъпите, преди всичко Амстердам. По-евтино е да се живее в Северната и Източната част на страната, отколкото в Централната и Западната част на страната (Рандстад, включващ четирите най-големи холандски града: Амстердам, Хага, Ротердам и Утрехт). Въпреки че е трудно да се даде точна картина на разходите за живот, по-долу е представена цялостна картина на цената / дневните разходи за селекция от продукти:

Хляб: 1,20 евро

Чаша кафе: 2,20 евро

Чаша бира: 2,50 евро

Чипс с крокет (типична холандска закуска): 4.00 евро

Билет за кино: 10,00 EUR

Кратко пътуване с автобус: 2,00 евро

Литър бензин (95 или Е10): 1,65 евро

Коли под наем (среден размер): 80,00 евро

Меню в ресторант: 27,50 евро

Цената на храната варира от магазин до магазин, затова е препоръчително да сравните цените. Същото се отнася и за горивото. Цените като цяло също зависят от това къде живеете в Холандия.

В Нидерландия има много различни видове супермаркети. Повечето градове и села имат седмичен пазар, където е възможно да се купуват храни, дрехи, цветя, инструменти / прибори и др. Пазарните цени са по-ниски от тези в магазините.

Нидерландия също има различни магазини втора употреба, напр. „kringloopwinkel“, магазин, специализиран в рециклирани стоки. В тези магазини, наред с други неща, можете да закупите употребявани дрехи, домакински предмети и мебели.

В момента на много нидерландци им е трудно да „свържат двата края”. Има различни организации, които предлагат съвети и информация как да се справят с дълговете и парите като цяло.

Културен и социален живот

Холандският културен и социален живот е богат и разнообразен. Холандските художници от 17-ти век (Рембранд) и 19-ти век (Ван Гог) са оказали голямо влияние върху съвременното холандско изкуство.

В момента холандските писатели, модните дизайнери и DJ-ите в частност се смятат за влиятелни. Календар на изложби и събития в Нидерландия можете да намерите на уебсайта www.holland.com

Спортът е популярен и като форма за отдих. Тъй като една пета от страната се състои от вода, едва ли е изненадващо, че водните спортове са популярни. Други често срещани спортове са футбол, голф, тенис, бягане, скуош и колоездене. Кънките са популярни през зимата.

Съдействие при въпроси или проблеми

Общи положения

При въпроси и проблеми във връзка с работата Ви можете да се свържете с нидерландски или български синдикат. Обикновено условието е да членувате в него. Няколко нидерландски синдиката са основали служба, специално предназначена за лица, назначени на работа чрез бюро за набиране на персонал за временна заетост - Сдружение за контролиране на спазването на колективните трудови договори на персонала за временна заетост (Stichting Naleving CAO Uitzendwezen). Ако имате въпроси относно правата или заплатата Ви, можете да ги отправите на нидерландски или английски език към:

SNCU

Postbus 9438

3007 AK Rotterdam

Тел.: 0180 642530

Интернет адрес: www.sncu.nl

Инспекция по труда

За подаване на жалби, касаещи заплащането на минималната работна заплата, безопасните и здравословни условия на труд и работното време, можете да се свържете директно с Инспекцията по труда в Нидерландия.

Формуляр на български език улеснява подаването на сигнали към Инспекцията по труда в Нидерландия. Той е достъпен на линк:

https://www.inspectorateszw.nl/contact/complaints-tips-notifications-and-reports

Към формуляра има също информация на български език, от която става ясно, че Инспекцията по труда в Нидерландия следи за спазване на Закона за минималната работна заплата и минималната добавка за отпуск, Закона за организацията на работното време, Закона за условията на труд, Закона за чуждестранните граждани (заетостта) и Указа за големите злополуки. Наличието на писмен трудов договор или спазването на такъв не е неин ангажимент.

С Инспекцията по труда в Нидерландия можете да се свържете в следните случаи:

 1. за докладване на сигнали за условията на труд;
 2. за консултиране в случай на нелегален труд, експлоатация и/или заплащане под законоустановената минимална заплата;
 3. съобщаване за измама (анонимно) в сферата на труда и доходите (обезщетения и възможна експлоатация на служители).

Формуляр А1

Вие или Вашият работодател можете да подадете молба за формуляр А1 в:

Национален осигурителен институт, бул. „Александър Стамболийски” 62-64, СОФИЯ 1303

Координари на български EURES съветници и асистенти по въпроси за Нидерландия можете да намерите в едноименния раздел “EURES съветници” на настоящия сайт.

Координати на EURES съветници в Нидерландия можете да откриете посредством Европейския портал за професионална мобилност ТУК

Интернет адреси

http://www.government.nl  - Правителство

http://www.werk.nl   -   Служба по заетостта                                         

http://www.arbeidsinspectie.nl - Инспекцията по труда в Нидерландия                      

http://www.belastingdienst.nl/organisatie/en/ - Данъци                                                          

http://www.minvws.nlhttp://www.kennisring.nl/ - Социална сигурност                                          

http://www.minocw.nl/ - Образование                                                         

http://www.nuffic.nl,  http://www.idw.nl  - Признаване на дипломи 

Работа и жилищно настаняване в Нидерландия - Work in NL

Последна актуализация: май 2022

Анкети

Nothing found!

Получавайте актуална информация свързана с услугите на EURES