header eures

Условия на живот и труд

Швеция

Обща информацияфлаг Швеция

Площ : 450 295  кв. км.

Население: 10.16 млн. (2021)

Езици: шведски

Столица: Стокхолм

Парична единица: шведска крона (SEK)

Регистрация и установяване

Търсене на работа

Кандидатстване за работа

Жилище.

Признаване на дипломи и квалификации

Условия на труд и заплащане

Здравна система

Социална сигурност

Данъци

Образователна система

Живот

Интернет адреси

Регистрация и установяване

Гражданите на ЕС/ЕИП, които са работници, имат собствен бизнес или са студенти, или имат достатъчно средства за издръжка, имат право да пребивават в Швеция. Студентите и лицата с достатъчно средства също така трябва да имат цялостна здравна застраховка. Правото на пребиваване възниква автоматично, когато гражданите на ЕС/ЕИП отговарят на едно от горните изисквания съгласно Закона за чужденците (utlänningslagen).

Първата стъпка при установяване в Швеция е регистрирация в местната данъчна служба, от където се издава персонален идентификационен код (дата на раждане + 4 контролни цифри). Ако престоят Ви е за по-малко от 1 година, се издава координационен код. Този идентификационен/координационен код ще е необходим при контакти с различни държавни администрации, като например социалноосигурителната. Ако престоя Ви в Швеция е за най-малко 1 година, Вие трябва след първите 3 месеца от Вашия престой в страната, да кандидатствате за разрешение за установяване в Шведската миграционна служба (http://www.migrationsverket.se/). Ако сте пребивавали легално в Швеция 5 години без прекъсване, може да кандидатствате за право на постоянно пребиваване.

Повече информация за правото на пребиваване в Швеция може да се намери на уебсайта на Шведската данъчна агенция Skatteverket (https://www.skatteverket.se).

Търсене на работа

Българските граждани могат да започнат работа в Швеция без разрешение за работа. Те могат да се регистрират в бюрата по труда и да ползват съответните услуги, ако отговарят на изискваните условия за гражданите на Швеция. Интернет страницата на Шведската служба по заетост e: https://arbetsformedlingen.se/, а нейният портал за работни места е най-големият и популярен сайт за търсене на работа. Възможно е да се търси по местоположение и по професия. Обикновено е дадена подробна информация за работодателите и може да се контактува директно с тях. Почти всички обяви са на шведски, защото повечето работодатели искат работниците да имат познания по шведски език. Това не означава, че работници със специфични професионални умения, които се търсят в Швеция, не могат да си намерят работа. Обща информация и помощ може да бъде предоставена от отдел “Обслужване на клиенти” на Шведската служба по заетостта на телефон: +46 (0) 771 416 416.

Информация за работни места може да се намери и в ежедневници – DagensNyheter, SvenskaDagbladet, които са достъпни и чрез интернет, както и чрез посреднически агенции и частни интернет сайтове (http://www.stepstone.sehttps://jobbsafari.se/). Много обяви може да се намерят в безплатни вестници като Metro.

Друг начин за търсене на работа е да се регистрирате на https://arbetsformedlingen.se/ и други сайтове за набиране на персонал в Швеция и така автобиографията Ви да стане достъпна до работодателите. Порталът EURES (Европейският портал за професионална мобилност - https://ec.europa.eu/eures) също предлага такава възможност чрез използване на Europass CV шаблон, който позволява на работодателите в цяла Европа да търсят по зададени критерии търсещи работа лица и преглеждат автобиографиите им.

За търсене на работа може да се използват също и социални медии като Facebook и LinkedIn.

Търсещите работа в Швеция може да контактуват директно и с работодатели, които не са обявили работни места, но искат да работят за тях и да им предложат своите умения. Това е често срещано в Швеция и обикновено се възприема положително.

Кандидатстване за работа

При кандидатствате за работа, в повечето случаи, се изисква мотивационно писмо с приложена автобиография. Сертификати или препоръки трябва да бъдат приложени само ако са поискани в обявата. Същото важи и за снимки. Много рядко са достатъчни телефонни обаждания или лично посещение.

Вашата кандидатура за длъжността, за която кандидатствате, трябва да е адаптирана така, че да се подчертае това, което е важно за съответната работа. Шведската публична служба по заетостта редовно организира уебинари (някои от които на английски език) за това как да кандидатствате за работа, как да напишете автобиография или как да се представите на интервю за работа. На уебсайта на Шведската обществена служба за заетост има много добри съвети и примери (само на шведски език) за това какво и как да се напише. Мотивационното писмо трябва да е много кратко, не повече от едната страница и да е насочено към работата, за която кандидатствате. Важно е да опишете вашите квалификации и лични качества, които ви правят подходящ човек за съответната работа. Всички подробности и дати относно предишния опит се описват в CV-то.

Автобиографията трябва да е с дължина 1-2 страници и да съдържа:

 • лични данни (име, адрес, телефонен номер, имейл адрес, дата на раждане, семейно положение и евентуално гражданство)
 • образование (официално училищно образование, курсове)
 • трудов стаж (може би с кратко описание на работните задължения и фирма / компании)
 • други качества, които могат да представляват интерес (отговорни длъжности, шофьорска книжка, компютърни умения)
 • езикови умения
 • интереси за свободното време
 • референции (за предпочитане от двама души, от които поне един трябва да бъде предишен работодател).

Информацията за образованието и трудовия опит трябва да съдържа дати и трябва да бъде посочена в обратен хронологичен ред (т.е. първо най-новата информация).

Обикновено големите компании изпращат потвърждение за получаването на вашата кандидатура, често с информация за това кога можете да очаквате да се свържат с вас. Ако не получите такова, можете сами да им се обадите.

Ако искате да използвате готов шаблон за CV, има европейски CV шаблон, наречен Europass.

Преди да се явите на интервю, се опитайте да разберете колкото можете повече за компанията. Ще трябва да отговоряте на въпроси за вашето образование, предишна заетост, да опишете своите силни и слаби страни и как те могат да окажат влияние върху работата, за която кандидатствате, както и за семейното ви положение, интересите за свободното време и др. Освен това ще се очаква да задавате свои въпроси на края на интервюто.

Шведски език

В повечето случаи на работното място в Швеция трябва да можете да четете и разбирате шведски език. Има някои изключения, например за професии, изискващи специализирани умения.

Можете да научите шведски език онлайн на: https://learningswedish.se. Повече информация можете да намерите на: www.arbetsformedlingen.se/eures 

Жилище

Разходите за жилище могат да варират в Швеция, в зависимост от стандарта и географското местоположение. В големите градове има повече жилища за закупуване. Средната цена на къща в Швеция е ок. 3 254 000 SEK. Цените в Стокхолм са около два пъти по-високи.

Възможността за намиране на жилище под наем е значително по-малка в гъсто населените райони, особено в големите градове, където и цените са доста по-високи. Средният наем за три стаи и кухня през 2020 г. е бил около 7 347 SEK на месец. Бялата техника, отоплението и водата обикновено са включени в наема. В цялата страна наемите варират много.

Можете да намерите жилище предимно чрез интернет на сайтове, например https://www.blocket.se и https://www.hemnet.se,. В зависимост от избрания от вас вид жилище (наемане или закупуване), можете да се свържете и с местни или регионални собственици на имоти, както частни, така и общински. Общините често разполагат с информация за жилища под наем на своите уебсайтове. HSB (жилищен кооператив) http://www.hsb.se/ и Riksbyggen (кооперативна жилищна асоциация)  http://www.riksbyggen.se/ са две от водещите национални жилищни асоциации.

Жилищната асоциация на наематели-собственици е кооперативна асоциация, чиито членове притежават и управляват съвместно къщи, земя и общи части. Когато се купува апартамент на жилищно сдружение на наемателите-собственици, след одобрение, се става член на жилищното сдружение на наемателите. Плаща се капиталова вноска на продавача и месечна такса на асоциацията, за да се покрият комуналните разходи за експлоатация и поддръжка.

Средната цена в Швеция за собственост на наематели е била 44 548 шведски крони за квадратен метър през февруари 2021 г. В страната има големи различия, особено в градските райони, където цените са по-високи.

Признаване на дипломи и квалификации

С цел преодоляване на множеството различия в квалификационните стандарти на отделните Европейски страни, Европейската Комисия предоставя няколко инструмента, целящи да осигурят повече прозрачност и яснота при признаване на дипломи и квалификация.

1. Европейската мрежа NARIC обхваща Национални центрове за информация при признаване на академично образование във всички страни, членки на ЕИП: www.enic-naric.net.

За признаване на определена квалификация в Швеция, трябва да подадете специален образец заявление, заедно със сертифицирани копия на Вашите сертификати до: 

Swedish Council för Higher Education (Universitets- och högskolerådet)

Tel:+46-10-470 03 00

Email:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Postal address: PO Box 450 93, SE-104 30 Stockholm, Sweden

Услугата е безплатна и отнема до 4 месеца от датата на подаване на заявлението. За повече информация: https://www.uhr.se/en/start/recognition-of-foreign-qualifications/ и на е-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

2. Europass също е инструмент, осигуряващ прозрачност на професионалните умения. Системата Europass осигурява яснота при разглеждане и признаване на професионалната квалификация в различните части на Европа. Във всяка държава са установени места за информация относно системата Europass – за повече информация: https://europa.eu/europass/en.

Условия на труд и заплащане

Трудови договори - видове и съдържание:

Освен със законодателството, условията на труд се определят в колективни трудови договори (договори сключени между профсъюзи и работодатели) и индивидуални договори за наемане на работа (договори сключени между работници и работодатели). В Швеция колективните трудови договори покриват голяма част от пазара на труда. Различните браншове могат да имат различни колективни трудови договори. Организациите, сключили колективния трудов договор, заедно носят отговорност за съдържанието на договора и неговото спазване. Индивидуалните договори могат да съдържат както законови разпоредби и решения от колективните трудови договори, така и допълнителни условия.

Трудовият договор може да бъде устен или писмен. Препоръчва се винаги да се иска от работодателя писмено потвърждение за работа. При наемане на държавни служители работодателят е длъжен да издаде писмено писмо за назначаване.

Според правилата на ЕС работодателят трябва да информира служителя писмено за условията на работа, ако служителят поиска това. Това трябва да стане в рамките на един месец от първия ден на работа и да включва следната информация:

 • имената и адресите на работодателя и служителя, първия работен ден и наименованието на мястото на работа;
 • задачи и длъжност на служителя;
 • вида на заетостта (независимо дали длъжността е временна или постоянна);
 • период на предизвестие или дата на приключване на договора;
 • системи за изплащане на заплати и заплати;
 • работно време и платена почивка;
 • приложими колективни договори;
 • условия за работа в чужбина, ако служителят трябва да работи в чужбина повече от един месец.

Работодателят е длъжен да даде на работника или служителя предизвестие за всички промени в условията по-горе един месец предварително.

Заплащане:

В Швеция няма закон за минималната работна заплата, респeктивно минимално почасово заплащане. Държавата не следи за спазването на условията за заплащане. Минималните заплати са регулирани в шведските колективни трудови договори и са различни за различните браншове. Организациите, сключили колективния трудов договор, заедно носят отговорност за съдържанието на договора и неговото спазване, в това число влиза и заплащането.

На работниците, обхванати от колективните трудови договори, често се заплащат почасови ставки, които се регулират от колективния договор, но има и изключения. Нивата на заплащане се определят индивидуално на почти целия пазар на труда. Това означава, че се очаква новите служители да договарят собствената си начална заплата. Тези, които са членове на синдикат, могат да получат помощ и съвет във връзка с договарянето на заплатата.

Заплатите обикновено се изплащат по банкова сметка в края на месеца.

Работно време:

Стандартното работно време в Швеция е 40 часа седмично. Много често срещано е плаващото работно време.

Извънредното работно време е ограничено до 48 часа за период от четири седмици или 50 часа за период от един месец. Общият извънреден труд не може да надвишава 200 часа за период от 12 месеца.

Работодателите имат задължение да гарантират правилното спазване на работното време. Работата в неделя се регулира от колективните трудови договори. Повечето от тези споразумения разглеждат събота и неделя като дни за почивка. Съществуват обаче и много изключения (например за работници на смени и служители в определени сектори, като транспорт, търговия на дребно, туризъм и обществени услуги).

Прекратяване на трудовите отношения:

Постоянното трудово правоотношение може да бъде прекратено само ако има основателни причини за уволнение или при намаляване на работата. И в двата случая трябва да потърсите съвети от профсъюза. Периодът на предизвестие може да варира в зависимост от трудовия стаж и възрастта. Това се урежда от колективните трудови договори.

Временните трудови договори приключват автоматично на определената дата, без работодателят да е длъжен да уведомява за това.

Когато трудово правоотношение е в изпитателен срок, може да бъде прекратено след приключване на договорения период, без да има конкретни основания за това.

Пробационният период може също да бъде прекратен от която и да е от страните преди уговорената дата с 14 дневно предизвестие.

Сезонна работа:

Сезонната работа е ограничена във времето заетост, в която промените в природата изискват заетост за определен сезон. Сезонната работа е често срещана в сектори като земеделие, горско стопанство и в туристическата индустрия.

Сезонната работа е легален вид заетост съгласно Закона за защита на заетостта(1982:80). По силата на колективен трудов договор може да има отклонения от този закон и това се случва в отраслите, където сезонната работа е често срещана. В тези случаи това, което се отнася за заплатите, работното време и т.н., се регламентира в колективния трудов договор за всяка индустрия. В Швеция, преговорите между социалните партньори са често разрешение при определяне на условията на пазара на труда. Повече информация можете да намерите при съответния работодател или организация на служителите: www.lo.se, www.tco.se, www.saco.se.

Полезна информация може да видите във видеопрезентацията „Права на сезонните работници в ЕС”, създадена от Агенция по заетостта като водещ партньор за България в общоевропейската кампания на Европейския орган по труда за повишаване на осведомеността сред трансграничните сезонни работници с наименование „Права през всички сезони”.

Орган, отговорен за спазване на трудовото законодателство

Държавният орган, който контролира спазването и изпълнението на Закона за работната среда, Закона за работно време и другите правила и условията на труд в Швеция е Инспекторатът по труда и работната среда (Arbetsmiljöverket)- https://www.av.se/

Здравна система

Всяко лице, пребиваващо в Швеция е обхванато от националната система за здравно осигуряване. Органите, отговарящи за общественото здравеопазване са регионалните и общинските съвети. Шведската агенция за социално осигуряване (Försäkringskassan) администрира държавните помощи, отнасящи се до стоматологична помощ.

Здравноосигурителната система покрива повечето от разходите за посещения при лекари, хоспитализация и лабораторни такси. Майчинството и педиатричните грижи са безплатни.

Медицинските грижи и хоспитализацията се покриват от такса пациент. Размерът на тази такса се определя от регионалните и общинските съвети и може да варира в зависимост от медицинската услуга, която се предоставя, и от региона.

Гражданите на ЕС / ЕИП / Швейцария, както и гражданите на трети страни в някои случаи, които работят в Швеция, имат право на дентална помощ и здравеопазване в Швеция при същите условия като тези, които пребивават в Швеция.

Ако трябва да отидете на лекар или при медицинската сестра за съответния район, трябва да се свържете с вашия "vårdcentral" (първичен здравен център).

Ако сте сериозно болен или се разболеете внезапно, можете да отидете до спешното отделение на болницата. Обадете се първо на Sjukvårdsupplysningen (службата за здравна информация) на 1177 и попитайте за съвет. Препращане към специалист или болница се прави от лекар, работещ в първичната здравна помощ или в отдела за спешна и неотложна помощ. Таксата на пациента при приемането му в болница е най-много 100 шведски крони на ден.

Лекарствата се закупуват в аптеките. Когато купувате лекарства с рецепта, плащате намалена цена. Лекарствата с рецепта за деца под 18 години са безплатни.

Стоматологичните грижи са безплатни за деца и младежи до 21 години включително, след което се плаща такса за всички или някои от стоматологичните услуги.

Социална сигурност

Основната социално-осигурителна система дава закрила при болест, семейно подпомагане, основни и допълнителни пенсионни схеми, ранно и частично пенсиониране и застраховки при трудова злополука. Всички лица над 16 год., пребиваващи в Швеция, независимо от тяхната националност, могат да се регистрират за жилищни помощи.

В Швеция социалните застраховки се финансират най-вече чрез работодателските осигуровки, но могат да се финансират и от държавата, особено основната пенсионна схема. Местните служби за социално подпомагане осигуряват подпомагане на деца и техните семейства, възрастни хора и инвалиди. Те са подчинени на Министерството на здравеопазването и социалните грижи и се финансират от местните данъци. Кандидатите за помощи трябва да кандидатстват в местната социално-осигурителна служба като ползват специални формуляри за различните помощи. Някои помощи изискват медицински документи.

Повече информация за шведската социалноосигурителна система може да намерите на: https://www.forsakringskassan.se/

Можете да се запознаете подробно с вашите пенсионни права, обезщетения за безработица, семейни обезщетения и други социалноосигурителни права в Швеция и тук

Данъци

Шведската данъчна система включва различни преки и непреки данъци и такси. Най-важните преки данъци са националният (20%-25%) данък общ доход,  общинският (между 29% и 34%) ДОД и националният капиталов данък. ДОД се плаща и върху обезщетенията за безработица и болест, пенсиите и други подобни източници на доход. 

Ако работите по-малко от 6 мес. в Швеция, може да изберете да плащате специален данък (SINK), който е 25%. 

Най-важните непреки данъци са ДДС и акцизите върху някои продукти като алкохола и цигарите. Почти всички стоки и услуги се облагат с ДДС и той обикновено е 25% от цената. Съществуват и ставки на ДДС от 12% и 6%. Например 12% се таксуват за храна и 6% за пътнически транспорт.Някои активи като имоти, банкови депозити, акции и облигации са обект на данък върху нетната печалба. Данък се плаща и върху жилищата, вилите и земята.

Както физическите, така и юридическите лица са задължени да подават декларация за данък върху дохода с „Skatteverket“ всяка година, обикновено около 2 май.

Доходът под 20 135 шведски крони годишно (2021) не се облага с данък.

За повече информация: Националната данъчна служба: http://www.skatteverket.se.

Образователна система

Шведското образование се състои от десетгодишно задължително основно училище, което започва на 6-годишна възраст с предучилищния клас. Повечето ученици продължават още 3 години до завършване на средното образование. Училищата се управляват от общините, но са по национална учебна програма. Училищното образование е безплатно.

Повечето университети са държавни. Обучението в университетите и колежите също е безплатно, но се плаща регистрационна такса. Можете да се свържете с Шведския съвет за подпомагане на обучение (CSN), за да проверите дали имате право на субсидия или заем.

Шведските общини организират образование за възрастни, което може да включва курсове по шведски език за имигранти (SFI), курсове, еквивалентни на прогимназията и гимназията, обучение за гимназиални изпити и пълни квалификации, както и професионално обучение. Обучението е безплатно, но може да се начислява такса за учебни материали.

Специфична скандинавска форма на образование за възрастни е „folkhögskola“ (народна гимназия), която често се управлява като интернат. Училищата са собственост на окръжни съвети или организации с нестопанска цел като профсъюзи, църкви или сдържащи дружества. Те определят свои собствени учебни програми.

Информация за училищната система в Швеция може да намерите на: http://www.skolverket.se/, а за висшето образование на: http://english.uk-ambetet.se/

Живот

Разходите за живот на човек, който живее сам, без разходите за жилище, са около 10 210 SEK на месец през 2019 г., според изчисленията, направени от Swedbank. Тези разходи са за необходимото основно потребление на храна и дрехи, за здравеопазване, спорт, автомобили, развлекателни дейности, местни пътувания, застраховки, електричество, телефон и др. , компютри или телевизори. Съответните разходи за двойка са 15 908 шведски крони на месец.

Средни цени на храни, алкохол и газ:

 • Една дузина яйца – 28 SEK
 • Половин литър бира – 17 SEK
 • Една бутилка вино – 100 SEK
 • Хранене в по-евтин ресторант – 120 SEK
 • Един литър газ - 16 SEK

Швеция е светско общество, но много официални празници и традиции имат християнски корени. Развлеченията в провинцията са важни за повечето шведи и „allemansrätten“ (правото на обществен достъп) дава право на достъп до гори и земя. „Naturvårdsverket“ (Шведската агенция за опазване на околната среда) има повече информация за това, което можете и не можете да правите на земята на други хора.

Популярните спортове включват футбол, хандбал, хокей на лед, гимнастика, езда, тенис, етажна топка, ски и голф.

Всички шведски общини имат обществени библиотеки с обучени библиотекари, от където може безплатно да се заемат книги, филми или музика.

Шведският институт публикува изчерпателна информация за шведската култура и общество на официалния уебсайт на Швеция www.sweden.se

Интернет адреси:

http://www.sweden.gov.se/ - Правителство                                             

http://www.arbetsformedlingen.se  - Служба по заетостта  

http://www.government.se/sb/d/8281 - Министерство на  заетостта 

https://www.av.se/ - Инспекторат по труд и работна среда        

http://www.skatteverket.se  - Данъци                                                          

https://www.forsakringskassan.se/  - Социална сигурност                                      

http://english.uk-ambetet.se/http://www.skolverket.se/ - Образование                                        

http://www.uhr.se/ - Шведски съвет за висше образование (Признаване на квалификации)

http://www.lo.se/english/startpage - Конфедерация на синдикатите на Швеция (LO), работническите организации и тези на работодателите

www.kommunal.se - Комунален профсъюз (Kommunal, Шведски профсъюз на общинските работници) 

Посолство на Република България в Стокхолм, Швеция
Адрес: Karlavägen 29, 11431 Stockholm, Sverige
Телефон:
+46 8 20 25 27
+46 8 723 09 38
Работно време: 09:00-17:30 ч.
E-mail: Embassy.Stockholm@mfa.bgТози имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Консулска служба:
Приемно време:  понеделник – петък, от 10:00-12:00 ч.

през летния сезон (юни-септември) – от 09:30 ч. до 12:30 ч.
Информация по телефона от 14:00 до 16:00 ч.:
 +46 8 20 67 13
Дежурен телефон за спешни случаи в извънработно време:
+46 707 797 155
E-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Ако имате нужда от допълнителна информация можете да се свържете с EURES съветниците ни за Швеция.

Последна актуализация: май 2022

Анкети

Nothing found!

Получавайте актуална информация свързана с услугите на EURES