header eures

Условия на живот и труд

Швеция

Обща информация

Площ : 450 295  кв. км.

Население: 10. 22 млн. (2018)

Парична единица: шведска крона (SEK)

Езици: шведски

Регистрация и установяване

Най-напред трябва да се регистрирате в местната данъчна служба, от където ще получите персонален идентификационен код (дата на раждане + 4 контролни цифри). Ако престоят Ви е за по-малко от 1 година, ще получите координационен код. Този идентификационен/ координационен код ще Ви е необходим при контакти с различни държавни администрации, като например социалноосигурителната. Ако престоя Ви в Швеция е за най-малко 1 година, Вие трябва да кандидатствате за разрешение за установяване в Шведската миграционна служба след първите 3 месеца от Вашия престой в страната (http://www.migrationsverket.se/). Ако сте пребивавали легално в Швеция 5 години без прекъсване, може да кандидатствате за право на постоянно пребиваване.

Повече информация за правото на пребиваване в Швеция може да се намери на уебсайта на Шведската данъчна агенция Skatteverket (www.skatteverket.se).

Търсене на работа

Българските граждани могат да започнат работа в Швеция без разрешения за работа. Те могат да се регистрират в бюрата по труда и да ползват съответните услуги, ако отговарят на изискваните условия за гражданите на Швеция. Интернет страницата на Шведската служба по заетост e: http://www.ams.se, а нейният портал за работни места www.arbetsformedlingen.se е най-големият и популярен сайт за търсене на работа. Възможно е да се търси по местоположение и по професия. Обикновено е дадена подробна информация за работодателите и може да се контактува директно с тях. Почти всички обяви са на шведски, защото повечето работодатели искат работниците да имат познания по шведски език. Това не означава, че работници със специфични професионални умения, които се търсят в Швеция, не могат да си намерят работа.

Информация за работни места може да се намери и в ежедневници – DagensNyheter, SvenskaDagbladet, които са достъпни и чрез интернет, както и чрез посреднически агенции и частни интернет сайтове (http://www.stepstone.sehttp://www.jobsafari.se). Много обяви може да се намерят в безплатни вестници като Metro.

Друг начин за търсене на работа е да се направи автобиографията видима за работодателите чрез www.arbetsformedlingen.se и други сайтове за набиране на персонал в Швеция. Порталът EURES също предлага такава възможност чрез използване на Europass CV шаблон и по този начин той позволява на работодателите в цяла Европа да търсят по зададени критерии търсещи работа лица и преглеждат автобиографиите им.

За търсене на работа може също да се използват и социални медии като Facebook и LinkedIn.

Търсещите работа в Швеция може да контактуват директно и с работодатели, които не са обявили работни места, и да им предложат своите умения.

Социална сигурност

Основната социално-осигурителна система дава закрила при болест, семейно подпомагане, основни и допълнителни пенсионни схеми, ранно и частично пенсиониране и застраховки при трудова злополука. Всички лица над 16 год., пребиваващи в Швеция, независимо от тяхната националност, могат да се регистрират за жилищни помощи.

В Швеция социалните застраховки се финансират най-вече чрез работодателските осигуровки, но могат да се финансират и от държавата, особено основната пенсионна схема. Местните служби за социално подпомагане осигуряват подпомагане на деца и техните семейства, възрастни хора и инвалиди. Те са подчинени на Министерството на здравеопазването и социалните грижи и се финансират от местните данъци. Кандидатите за помощи трябва да кандидатстват в местната социално-осигурителна служба като ползват специални формуляри за различните помощи. Някои помощи изискват медицински документи.

Повече информация за шведската социалноосигурителна система може да намерите на: https://www.forsakringskassan.se/

Можете да се запознаете подробно с вашите пенсионни права, обезщетения за безработица, семейни обезщетения и други социалноосигурителни права в Швеция и тук

Данъци

Шведската данъчна система включва различни преки и непреки данъци и такси. Най-важните преки данъци са националният (20%-25%) данък общ доход,  общинският (между 29% и 34%) ДОД и националният капиталов данък. Ако работите по-малко от 6 мес. в Швеция, може да изберете да плащате специален данък (SINK), който е 25%. ДОД се плаща и върху обезщетенията за безработица, пенсиите и други подобни източници на доход. 

Най-важните непреки данъци са ДДС и акцизите върху някои продукти като алкохола и цигарите. Почти всички стоки и услуги се облагат с ДДС и той обикновено е 25% от цената. Някои активи като имоти, банкови депозити, акции и облигации са обект на данък върху нетната печалба. Данък се плаща и върху жилищата, вилите и земята.

Всички граждани трябва ежегодно да подават данъчна декларация.

За повече информация: Националната данъчна служба: http://www.skatteverket.se.

Живот

Възможността за намиране на жилище под наем е значително по-малка в гъсто населените райони, особено в големите градове, където и цените са доста по-високи.

Местни и национални вестници, както и различни сайтове, като например Hemnet(https://www.hemnet.se/), имат обяви за жилища под наем или за покупка. Общините често разполагат с информация за жилища под наем на своите уебсайтове. HSB (жилищен кооператив) http://www.hsb.se/ и Riksbyggen (кооперативна жилищна асоциация) http://www.riksbyggen.se/ са две от водещите национални жилищни компании.

Ако искате да закупите жилище, може също да потърсите обяви във вестници, интернет или да се обърнете към агенция за недвижими имоти или частна жилищна агенция. 

Образование

В Швеция децата започват училище на 7 години, а по желание на някои родители може и на 6 години. Първите 9 години са задължителни, но повечето ученици продължават още 3 години до завършване на средното образование. Училищата се управляват от общините, но са по национална учебна програма. Училищното образование е безплатно.

Повечето университети са държавни. Обучението в университетите и колежите също е безплатно, но се плаща регистрационна такса. Можете да се свържете с Шведския съвет за подпомагане на обучение (CSN), за да проверите дали имате право на субсидия или заем.

Информация за училищната система в Швеция може да намерите на: http://www.skolverket.se/, а за висшето образование на: http://english.uk-ambetet.se/

Шведските общини организират образование за възрастни, което може да включва курсове по шведски език за имигранти (SFI), курсове, еквивалентни на прогимназията и гимназията, обучение за гимназиални изпити и пълни квалификации, както и професионално обучение. Обучението е безплатно, но може да се начислява такса за учебни материали.

Признаване на дипломи

С цел преодоляване на множеството различия в квалификационните стандарти на отделните Европейски страни, Европейската Комисия предоставя няколко инструмента, целящи да осигурят повече прозрачност и яснота при признаване на дипломи и квалификация.

  1. 1. Европейската мрежа NARIC обхваща Национални центрове за информация при признаване на академично образование във всички страни, членки на ЕИП:www.enic-naric.net. За признаване на определена квалификация в Швеция, трябва да подадете специален образец заявление, заедно със сертифицирани копия на Вашите сертификати до: Swedish Council för Higher Education (Universitets- och högskolerådet)

Tel:+46-10-470 03 00

Postal address: PO Box 450 93, SE-104 30 Stockholm, Sweden

Услугата е безплатна и отнема до 4 месеца от датата на подаване на заявлението. За повече информация: https://www.uhr.se/en/start/recognition-of-foreign-qualifications/ и на е-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

  1. 2. Europass също е инструмент, осигуряващ прозрачност на професионалните умения. Системата Europass осигурява яснота при разглеждане и признаване на професионалната квалификация в различните части на Европа. Във всяка държава са установени места за информация относно системата Europass – за повече информация: http://www.europass.cedefop.europa.eu.

Интернет адреси:

http://www.sweden.gov.se/ - Правителство                                             

http://www.arbetsformedlingen.se  - Служба по заетостта  

http://www.government.se/sb/d/8281 - Министерство на  заетостта          

http://www.skatteverket.se  - Данъци                                                          

https://www.forsakringskassan.se/  - Социална сигурност                                      

http://english.uk-ambetet.se/http://www.skolverket.se/ - Образование                                        

http://www.uhr.se/ - Шведски съвет за висше образование (Признаване на квалификации)  

Посолство на Република България в Стокхолм, Швеция
Адрес: Karlavägen 29, 11431 Stockholm, Sverige
Телефон:
+46 8 20 25 27
+46 8 723 09 38
Работно време: 09:00-17:30 ч.
E-mail: //Embassy.Stockholm@mfa.b/">Embassy.Stockholm@mfa.bgТози имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.Консулска служба:
Приемно време:всеки работен ден  09:30 - 12:30
Информация по телефона от 14:00 до 16:00 ч.:
 +46 8 20 67 13
Дежурен телефон за спешни случаи в извънработно време:
+46 707 797 155
E-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

-----                                

Допълнителна информация за трудовото законодателство в Кралство Швеция:

 Основните закони, регламентиращи трудовото право са: Кодекс на труда (The Public Employment Act), Закон за насърчаване на заетостта (Еmployment Protection Act), Закон за гарантиране на заплащането (Тhе Wage Guarantee Act), Закон за работното време (Тhе Working Hours Act), Закон за работната среда (Тhе Work Environment Act), Закон за трудово посредничество (частни агенции и временна заетост - The Private Employment Agencies and Temporary Labour Act).

Всички закони и по-важните нормативни актове могат да се видят на слените линкове: http://www.sweden.gov.se/http://www.sweden.se/work

Освен със законодателството, условията на труд се определят в колективни трудови договори и индивидуални договорености при наемане на работници. Някои закони са задължителни, други позволяват регламентиране и чрез споразумения. Това означава, че в определени договори и колективни трудови договори (договори сключени между профсъюзи и работодатели) може да се стигне до правила и решения, различни от заложеното в закона. В Швеция колективните трудови договори покриват голяма част от пазара на труда. В индивидуални договори за наемане на работа, страните са работодателят и работникът. Договорът може да съдържа както законови разпоредби и решения от колективни трудови договори, така и допълнителни условия. В Швеция няма закон за минимално работна заплата, респeктивно минимално почасово заплащане. Държавата не следи за спазването на условията за заплащане. Решенията за минимална заплата са застъпени в отделните колективни трудови договори. Различните браншове могат да имат различни колективни трудови договори. Организациите, сключили колективния трудов договор, заедно носят отговорност за съдържанието на договора и неговото спазване. В това число влиза и заплащането. В такъв смисъл профсъюзите са тези, които водят преговори с работодателите и организациите на работодателите, относно минималната заплата за съответния бранш. Тези организации също така имат задачата да следят за спазването на колективния трудов договор. Тъй като не съществуват шведски закони, регулиращи минималната заплата, не съществува и специфично ниво на заплащане, което автоматично да важи и за командировани работници. Минималните заплати са регулирани в шведските колективни трудови договори и са различни за различните браншове. Шведските работнически организации водят преговори с работодателите на командированите работници, за да се стигне до подписване на шведски трудов колективен договор за командированите работници. Чуждестранни фирми също могат да станат членове на шведски организации на работодателите и по този начин да се обвържат с шведски колективен трудов договор. Работническите организации нямат право да прилагат протестни действия, за да наложат шведски трудов договор, в случай че работодателят може да докаже, че работниците вече са под закрилата на условия, не по-лоши от тези заложени в шведски централен браншов договор.

 Институции и ведомства с компетентности в областта на труда и социалните въпроси:

 - Министерство на труда (Ministry of employment) на труда. Министерството отговаря за девет административни агенции, трудовия съд и редица комисии - http://www.government.se/government-of-sweden/ministry-of-employment/

- Министерство на здравето и социалните въпроси (Ministry of health and social affairs) – на здравето и социалните въпроси, на държавната администрация, на социалната сигурност и на децата и възрастните хора - www.sweden.gov.se/

 - Обществена служба по заетост (Swedish Public Employment Agency) – със сходни на АЗ функции - www.arbetsformedlingen.se

- Служба за труд и работна среда (Swedish Work Environment Authority, SWEA) . Тази служба е държавният орган, който контролира спазването и изпълнението на Закона за работната среда, Закона за работно време и другите правила и условията на труд на шведските работни места. Разработва също така правилата и разпространява информация за микросредата и безопасността на работните места, т.е. предоставя информация и на чуждестранните работници, които работят временно в Швеция. 

- Конфедерация на синдикатите на Швеция (LO), работническите организации и тези на работодателите - http://www.lo.se/english/startpage.

- Комунален профсъюз (Kommunal, Шведски профсъюз на общинските работници) -  www.kommunal.se

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Oрганизации, които помагат на европейските граждани, изпаднали в беда или на тези, които желаят да си намерят работа и да се интегрират в обществото :

  1. 1.Шведските социални служби за спешно реагиранеса държавна институция, която се финансира от бюджета и  има офиси в 14-те района на града с готовност за  денонощно оказване на извънредна помощ. Звената за работа на терен служат за връзка с редовната здравно осигурителна система и  се намират по градските улици, за да разпознават и идентифицират случаите на бездомни граждани или такива в нужда Към социалните служби също така функционират граждански офиси за бездомни, където гражданите в беда могат да се срещнат с така наречените «социални секретари», за информация и съвети по социални въпроси, като в някои случаи  те ускоряват вземането на решение по определени случаи.

През 2013 година се наблюдава увеличение на регистрираните случаи на бездомни европейски граждани. Сред общо около 4000 случая за годината около 18% възлизат европейските имигранти. При кандидатстването за оказване на спешна помощ социалните служби правят оценка на случая и след това вземат решение да помогнат или не. Помощта обикновено се изразява в закупуване на самолетен билет и осигуряване на подслон и храна докато дойде време за полета. Спешна ситуация от социалните власти се определя като:

-         Внезапна и често неочаквана ситуация, която изисква спешно решение, за да се избегнат тежки последици за живота, здравето или ценно имущество;

-         Случаи на злополука, престъпление, опасност, принуда, заплахи, насилие, бедност.

-         Семейства с малолетни деца, трафик на хора, инвалиди или хора с увреждания.

Критериите, по които се извършва оценката са жилище в Стокхолм, доход, наличие на роднини или приятели, метеорологичните условия и др.

Шведските социални служби очакват посолствата на страните-членки да оказват следното съдействие:

-         Проучване на социалната система в страната и възможности за оказване на финансова помощ;

-         Проучване за възможности за предлагане на заем;

-         Осигуряване на консулска помощ при извънредни ситуации.

  1. 2.Crossroadsе съвместен проект на община Стокхолм, Агенцията по заетостта, Stockholm City Mission, „Армията на спасението”, „Доктори на света”, Червения кръст и църква „Света Клара”, който се финансира от Европейския социален фонд.  Идеята се е зародила през 2009 г. на международна конференция в Тампере, Финландия. Община Стокхолм е взела решение да направи конкретни стъпки в борбата с бедността и в помощ на социалнослабите европейски имигранти. Проектът е стартирал на 1 март 2011 г. и приключва на 28 февруари 2014г. като в момента се търсят възможности за неговото продължаване.  Има офиси в Стокхолм и Гьотеборг като предстои откриване на нови в Упсала и Линдшопинг. Смята се за най-успешния проект в областта на подпомагане на европейски мигранти, тъй като не само осигурява два пъти на ден безплатна храна, подслон, дрехи, покриване на основни санитарни и хигиенни нужди, но и организира езикови курсове по шведски и английски езици за имигрантите от европейски страни, курсове за компютърни умения, превод на документи, индивидуални срещи с консултанти за изготвяне на индивидуални планове за развитие, разговори с  юристи, психолози, доктори и други специалисти  за по-лесна интеграция на  европейските имигрантите в шведското общество и намиране на работа. Целеви групи са европейски граждани и такива от трети страни с право на пребиваване в държави-членки. Целта на проекта е противодействие на социалното изключване и борба с бедността сред тези целеви групи. Екипът на организацията се състои от 8 души, които получават месечно възнаграждение, а над 100 специалисти в различни области са доброволци, работещи без заплащане. Гражданите се обслужват на повече от 9 европейски езика, включително и български. Българското посолство в Стокхолм е в контакт с организацията и е осигурявало доброволци с български език в помощ. За периода ноември 2012 – април 2013 в центъра на Crossroads за помощ са се обърнали 2250 души. За периода март – юли 2013г. най-многобройни са румънските граждани – между 30-36%. Болшинството имигранти са със средно или средно специално образование, като най-търсените професии са строител, дърводелец, механик, монтьор.

  

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Berry picking in Sweden

Да береш горски плодове в Швеция

Свободното движение на работници

Като гражданин на ЕС / ЕИП или Швейцария можете свободно да пребивавате в Швеция за период до три месеца и да започнете веднага работа. Не се изисква разрешение за работа.
Ако имате намерение да останате по-дълго от три месеца, трябва да се регистрирате в Шведския миграционен борд, за да получите право на пребиваване. При влизане в Швеция, трябва да имате валиден паспорт или лична карта, които да показват вашето гражданство. Уверете се, че имате достатъчно пари за вашия престой в Швеция.

Бране на диви плодове в горите

Можете да берете горски плодове в шведските гори и да ги продавате на купувачи. Това е възможност да печелите пари като берач. Ако имате трудов договор с работодател, ще получавате минимална заплата, съгласно колективните договори между профсъюзите www.kommunal.se  и работодателите.

Правото на обществен достъп - Вашите отговорности

Съгласно правото на публичен достъп, "Allemansrätten”, брането на горски плодове в шведските гори е свободно за всички. За да могат всички да се наслаждават на природата, всеки трябва да се грижи за природата и дивите животни и да показва уважение към собствениците на земя и към хората, които са на открито. Вие трябва да се уверите, че не пречите на животните, не цепите дърва, не режете дървета и не нанасяте друга вреда на природата и гората. Всеки иска чиста природа, така че събирайте и отнасяйте с Вас боклука. Вие имате право да разпънете палатка за една или две нощи на подходящо място, което не е близо до земеделски земи или до домовете на местното население. Правото може да се представи накратко с фразата "Не пречи - не унищожавай".

Рискове, които трябва да имате предвид

Трябва да сте наясно, че брането на плодове е трудна работа, без никаква гаранция, че ще се намерят достатъчно плодове, за да финансирате разходите си. Понякога през летния сезон е много студено и плодовете са малко.
Уверете се, че имате достатъчно пари, за да се издържате, ако не намерите плодове в горите. Уверете се, че имате достатъчно пари, за да си купите билет за връщане до дома или за предпочитане си купете билет за връщане още преди да влезете в Швеция.
Нито една държавна институция не е в състояние да ви помогне с пари или билет до дома, ако не спечелите парите, които сте очаквали да спечелите.

Трябва ли да плащате данък в Швеция?

Ако берете горски плодове без да сте наети от работодател, имате право да продавате плодове на прекупувачите. За спечелените суми до 12 500 шведски крони, не дължите данъци, вижте http://www.skatteverket.se.
Ако работите за шведски работодател и Вашият работодател има място на стопанска дейност в Швеция, ще плащате специален данък общ доход SINK, при условие че остане не повече от шест месеца в Швеция. При тези обстоятелства данъчната ставка е 25 %. След шест месеца ще се считатe за местно лице в Швеция от гледна точка на данъчното облагане и следователно ще трябва да плащате данък съгласно стандартните правила. Това може да се случи и ако посетите Швеция многократно.
Има специално изключение от задължението за плащане на данък за тези, които са наети на работа от работодател в страната по произход и които работят само временно в Швеция. Доходът е освободен от данъци, при условие че заетостта не надвишава 183 дни през една година. Работодателят, обаче, е обект на някои ограничения. Изключението е валидно само тогава, когато работодателят Ви не разполага с място на стопанска дейност в Швеция. Място на стопанска дейност включва офиси, фабрики или други подобни.

Ако се разболеете

При временно посещение в Швеция, Европейската здравноосигурителна карта (ЕЗОК) ви дава достъп до спешна медицинска помощ, предоставяна от държавното здравеопазване. Когато покажете ЕЗОК, ще получите лечение при същите условия и при една и съща цена, както хората, осигурени в тази държава. Вие трябва да заявите издаване на Европейска здравноосигурителна карта в родната си страна.

Ако работите за шведски работодател, имате право на шведско социално осигуряване, най- малко, когато става дума за обезщетения въз основа на труд. В шведската осигурителна система, има обезщетения, които са обвързани с работата, като например обезщетения за болест. Има обезщетения, които са базирани на пребиваването. Шведската служба за социално осигуряване взема решения дали едно лице е осигурено в Швеция и има право на обезщетения. Прочетете повече на страницата на шведския Социално –осигурителен офис www.forsakringskassan.se .
Ако сте били командировани в Швеция, като сте наети от агенция за временна заетост в родната си страна, Вие сте осигурени в родната си страна.

Получавайте актуална информация свързана с услугите на EURES