Шест съвета към намиране на подходящия професионален път

Печат
Когато сте в началото на професионалното си развитие, може да е трудно да разберете кой път да поемете. Ето нашите шест най-важни съвета, които ще ви помогнат да намерите подходящия професионален път.
Picture
  • 1. Размислете върху целите си

Помислете какво искате от кариерата си. Кариерната цел може да бъде специфична роля – може би винаги сте мечтали да станете учител, например – или конкретно постижение, като например придобиване на квалификация като инженер или откриване на собствен ресторант. Може и да не е толкова конкретно: може би искате да се занимавате с нещо, което включва подпомагане на други хора или с творческа дейност? Поставянето на цели ще спомогне за насочването на вашето професионално развитие.

  • 2. Помислете върху своите силни страни

Ако нямате ясни цели, не се притеснявайте – не всеки е наясно с какво иска да се занимава. Започнете, като размислите върху силните си страни. Предпочитате ли да работите в екип или ви е по-добре самостоятелно? Езиците ли предпочитате или точните науки? Каква работа предпочитате: активна физическа дейност или по-скоро работа на бюро в офис? С помощта на подобни въпроси можете да разберете какви позиции са подходящи за вас.

  • 3. Проучете пазара на труда

Ако сте склонни да опитате различни варианти, проучете пазара на труда. Кои сектори ще търсят хора през следващите години и от какви умения ще се нуждаят? По този начин можете да намерите работа, която да предложи много интересни възможности. След това можете да се съсредоточите върху придобиването на необходимите умения и опит, за да увеличите шансовете си за намиране на работа. Не забравяйте, че има различни позиции, за много от които може никога да не сте чували!

  • 4. Опитайте се да планирате напред, стъпка по стъпка

Ако имате представа за своята професионална цел ще можете да си начертаете приблизителен път към тази цел. Помислете кои са началните позиции, които ще ви дадат най-подходящ опит и за кои от тях сте най-квалифицирани. За някои работни места може да се изискват академична или професионална квалификация, но други могат да включват обучение на работното място.

Въпреки че е полезно да се мисли за бъдещето, не чувствайте натиск да планирате цялата си кариера. Кариерите се изграждат стъпка по стъпка, така че гледайте на всяка възможност за работа като на шанс за учене и развиване на „прехвърлими“ умения, които можете да използвате за други позиции в бъдещето.

  • 5. Не се страхувайте да промените посоката на развитието си

Можете да опитате конкретна работа или сектор и да откриете, че това не е за вас. Ако стане така, не се страхувайте да преосмислите плановете си. Въпреки че повечето от нас търсят стабилност в работата, понякога трябва да изпробваме различни професии, за да намерим подходящата за нас. Също така е нормално понякога да имаме нужда от ново предизвикателство. Ако не сте удовлетворени от работата си, не се страхувайте да промените посоката, за да намерите правилния път за професионално развитие.

  • 6. Предимство за удовлетвореността от работата

Мотивацията е наистина важна част от трудовия живот. Може би за вас е присъщо да гледате в перспектива на вашата кариера или може би се мотивирате от малки, ежедневни предизвикателства. Най-важното е да не забравяте какво искате от работата си и да се опитате да намерите такава, която ви носи удовлетворение всеки ден.

Източник: EURES Европейския портал за трудова мобилност

Дата на публикуване: 31 май 2021