header eures

EURES услуги за работодатели

В тази статия ще намерите информация относно:

1. Какво е EURES и кои са EURES услугите?

2. Трябва ли да плащам за услугите на EURES?

3. Кой може да публикува обяви за работа на  сайта http://eures.bg?

4. Как мога да публикувам обяви за работа на  сайта http://eures.bg?

5. Как мога да се обърна към EURES съветник? В какъв срок ще ми отговорят?

6. Къде другаде мога да търся кандидати по свободните си работни места?

1. Какво е EURES?

EURES (Европейски услуги за заетост) представлява мрежа за сътрудничество между Европейската комисия, Европейския орган по труда, обществените служби за заетост на страните членки на Европейския съюз (ЕС), Норвегия, Исландия, Лихтенщайн и Швейцария, както и други приети организации. Основната цел е улесняването на свободното движение на работници чрез предоставяне на услуги като информиране, консултиране и посредничество в контекста на трудовата мобилност като намиране на работа в друга държава.

Тази интернет страница на EURES България е на Агенция по заетостта, която е член на EURES мрежата. EURES Национален координационен офис също е в рамките на Агенция по заетостта. Другите организации, приети за EURES членове или партньори в България, можете да видите тук.

2. Трябва ли да плащам за услугите на EURES?

EURES предлага безплатни услуги.

3. Кой може да публикува обяви за работа на  сайта http://eures.bg?

3.1. Български работодатели и чуждестранни работодатели, регистрирани в държава от EURES мрежата - страните членки на ЕС, Норвегия, Исландия, Лихтенщайн и Швейцария.

3.2. Регистрирани фирми посредници и предприятия, осигуряващи временна заетост, които фигурират в публичните списъци на Агенция по заетостта

3.3. EURES съветници от България или от други държави от EURES мрежата - страните членки ЕС, Норвегия, Исландия, Лихтенщайн и Швейцария.

4. Как мога да публикувам обяви за работа на  сайта http://eures.bg?

4.1. Необходимо е да се регистрирате с ролята на „работодател”.

4.2. От  менюто „Работни места”, подменю „Контролен панел на работодателя”, добавяте информация за компанията си, следвайки задължителните полета.

Информацията ще бъде проверена от администратор, преди компанията да бъде одобрена. След одобрение се отключва възможността да добавите работно място. С един потребител може да се добави повече от една компания.

4.3. След одобрение на компанията от администратор, от  менюто „Работни места”, подменю „Контролен панел на работодателя”, можете да добавите ново работно място, следвайки задължителните полета.

Работните места също се проверяват от администратор и след това стават видими на уебсайта. Проверява се съответствието с условията на труд на държавата по месторабота.

Може да се свържем с вас по електронна поща за уточнения по обявата.

Предвид пандемията от Covid-19, за работните места в чужбина се изисква информация за противоепидемичните мерки на работното място, в т.ч. има ли условия за спазване на дистанция по време на работа; какви са условията на настаняване и какви са условията при транспорта на работниците (ако ще се осигурява транспорт до работното място); ако работникът бъде карантиниран при пристигане – дали работодателят осигурява настаняване и кой покрива разходите.

4.4. Следете кандидатурите чрез контролния си панел. Регистрираните търсещи работа лица кандидатстват директно по обява чрез бутона „Кандидатствай“.

5. Как мога да се обърна към EURES съветник? В какъв срок ще ми отговорят?

EURES съветниците са обучени експерти по въпросите за трудовата мобилност и са служители на Агенция по заетостта.

EURES съветниците в България са специализирани в работа с конкретни държави. Можете да видите координатите и разпределението им по държави тук. Стандартният срок за отговор на запитване по електронна поща е до 5 работни дни.

В Бюрата по труда на Агенция по заетостта също можете да получите информация за EURES услугите.

Можете да се свържете и с EURES Национален координационен офис, който също е в рамките на Агенция по заетостта.

Ако искате да се свържете с EURES съветници от други държави, можете да намерите техни координати на EURES Портала за професионална мобилност тук.

6. Къде другаде мога да търся кандидати по свободните си работни места?

  • Можете да обявите работните си места с място на работа в България към Бюрата по труда на Агенция по заетостта. Вижте как тук. От базата данни на Агенция по заетостта, работните места се трансферират към EURES Портала за професионална мобилност и стават видими за търсещите работа от ЕС, които го посещават.
  • Можете да се регистрирате на EURES Портала за професионална мобилност и самостоятелно да търсите подходящи кандидати чрез секцията „Намерете кандидати”. Можете да видите как да използвате портала в това видео.
  • Чрез платформата “Европейски дни на труда”. Вижте повече за платформата в това видео, как да се регистрирате тук и как да обявите работно място тук.
  • Можете да се свържете с EURES Национален координационен офис на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите., за да обсъдим комбинация от методи за търсене на персонал по работните Ви места за България.

Оценете услугите ни!

Последна актуализация: август 2021

Анкети

Nothing found!

Получавайте актуална информация свързана с услугите на EURES