header eures

Най-важните 6 съвета за изграждане на ефективна мрежа от контакти онлайн

Въпреки че живеем в цифровата ера, много свободни работни места все пак не се обявяват публично. Те се запълват с препоръки и чрез професионалните мрежи. В тази статия ще споделим няколко съвета за това как ефективно да се възползвате от мрежите. 

Подобрете присъствието си онлайнarticle111

Преди да започнете, актуализирайте профила си в използваните от вас мрежови платформи. Качете подходяща снимка, напишете интересно заглавие, длъжностна характеристика и резюме, като изброите важните си постижения, опит и умения. Когато създавате своя профил, опитайте се да го погледнете през очите на потенциален работодател. Пространният профил невинаги е добро решение. Информацията трябва да е представена кратко и стегнато. Добре обмисленият профил може да има по-силно въздействие, отколкото смятате, че е възможно.

Освен това не забравяйте да прегледате другите си канали в социалните мрежи. Потенциалните работодатели и служители по набиране на персонал често проверяват профилите на кандидатите в социалните мрежи, така че може би е разумно да изтриете всякакви противоречиви постове и да проверите настройките за поверителност. Пуснете в интернет търсене с името си, за да се уверите, че не сте пропуснали нещо.

Създайте балансирана мрежа

Един от най-големите плюсове от изграждането на мрежа е, че можете да погледнете на професионалното си развитие по друг начин. Когато създавате мрежа, старайте се да добавяте и хора извън вашия сектор. Областта, в която работите, вероятно има допирни точки с други икономически дейности. Помислете кои са те и намерете подходящи хора от тези области. Никога не знаете кой може да ви препоръча.

Персонализирайте съобщенията си

Ако вече ползвате мрежа от контакти, една от най-големите грешки е безличната форма при изпращането на съобщения. Колкото по-общо е съобщението ви, толкова по-вероятно е лицето, към което се обръщате, да го помисли за спам и да не му обърне внимание. Преди да добавите някого в мрежата си, разгледайте профила му и преценете какво е общото между вас. Не е необходимо това да е обезателно професионалният опит — може да подкрепяте сходни социални каузи или да имате общи образователни интереси. Започнете съобщението с това защо се свързвате с въпросното лице и какво ви е накарало да го потърсите.

Бъдете активни

Присъединяването към професионална мрежа не е достатъчно, за да ви забележат. Ще се откроите, ако активно публикувате и споделяте съдържание и ако пускате постове. Покажете в мрежата, че дълбоко се вълнувате от областта, в която работите.

Показвайте знания

Не забравяйте, че количеството не означава качество. Уверете се, че постовете ви са смислени и имате набелязана цел. Ако хората решат, че публикувате съдържание самоцелно, ще престанат да обръщат внимание на дейността ви в мрежата.

Помагайте на други

Изграждането на мрежа от контакти е реципрочна дейност, което означава, че активно трябва да давате добри препоръки. Ако помогнете на някого да намери работа, той може да ви върне услугата в бъдеще.

Надяваме се, че тези съвети ще повишат уменията ви за изграждане на мрежа от контакти онлайн. С облекчаването на ограниченията поради пандемията от COVID-19, отново започват да се организират физически прояви за изграждане на мрежи.

 

Източник: Европейски портал за професионална мобилност 01.12.2021 

Анкети

Nothing found!

Получавайте актуална информация свързана с услугите на EURES