header eures

Нашите 5 най-важни съвета за служители, които се връщат на работното място

След като по време на пандемията от COVID-19 работихме от кухнята, всекидневната и дори спалнята, връщането в офиса може да изглежда плашещо. Прочетете нашите 5 най-важни съвета за плавно връщане на работното място.

 

1.Дайте си време за адаптация

Стига работодателят да го разрешава, пробвайте постепенно да се върнете на обичайното си работно място. Ако отначало ходите до офиса няколко дни в седмицата, а през останалите работите от вкъщи, ще имате време да се приспособите към различията в работната среда. За много хора връщането на работното място ще бъде огромна промяна — повече хора, шум и време за пътуване, а привикването към работа в офиса на пълен работен ден може да отнеме време.anastasiia chepinska eGjHhmC 3ww unsplash Copy

2.Приспособете седмичния си график

Добавянето на време за пътуване означава, че се нуждаете от повече време, отколкото за да стигнете до офиса вкъщи, или с други думи, трябва да навиете будилника за по-ранен час. За да се подготвите за връщането, дори това да е само един ден в седмицата, започнете да си представяте, че редовно ставате в необходимия час в дните, когато трябва да излизате от вкъщи, и че си приготвяте обяд преди това. Това ще направи връщането много по-лесно и ще го чувствате в по-малка степен като промяна в ежедневието.

3.Не се страхувайте да задавате въпроси

Връщането на работното място изглежда различно за всеки и предприятията пробват различни политики. Това може да породи множество въпроси. Преди да се върнете на работното място, уверете се, че сте задали на работодателя всичките си въпроси — независимо дали става дума за места за паркиране на коли или велосипеди, шкафове или мерки за опазване на здравето и безопасността. Важно е да знаете какво да очаквате, когато отидете там. Колкото по-добре сте подготвени, толкова по-лесно ще ви бъде. Ако имате неясноти относно политиките за дистанционна и хибридна работа на вашето предприятие, попитайте!

4.Изпитване на нови начини на работа

Трудовият свят след пандемията от COVID-19 е много по-гъвкав. Може би бихте предпочели да започвате работа по-рано, за да избягвате натовареното движение или искате да пробвате модели на хибридна работа, ако политиката на вашето предприятие го позволява. След като сте се допитали до работодателя, помислете какво е най-подходящо за вас и какво увеличава максимално производителността, както и здравето и благосъстоянието ви. Така може да спестите време, което ще прекарате със семейството или през което ще правите нещата, които обичате, а работната ви седмица ще бъде по-приятна, като в същото време ще работите за целите на вашата организация.

5.Не губете уменията си за работа с онлайн инструменти

Ако по време на пандемията сте работили с онлайн инструменти за съвместна работа, продължете да ги ползвате на работното място. В много случаи сътрудничеството между екипите и предприятията се подобри, като тези иновации ще продължат да бъдат полезни и ще укрепват работните системи. Новите онлайн платформи ще имат трайно въздействие върху работните практики и ще позволяват на колегите да комуникират, независимо от това къде се намират. Това означава също, че не е нужно да се променя подходът ви към работата, когато се върнете на работното място.

Източник: EURES портал за професионална мобилност 22 Декември 2021г. 

Анкети

Nothing found!

Получавайте актуална информация свързана с услугите на EURES