header eures

Съвместни дейности между EURES България и други държави през 2022

Редица двустранни онлайн срещи бяха проведени между екипите на EURES Националните координационни офиси в България и други държави в рамките на Европейската мрежа на службите по заетостта (EURES). Целта на срещите беше да се предвидят съвместни дейности в рамките на т.нар. „програмен цикъл” – планиране на дейности за 2022 г., които да отчитат нуждите и на двете страни.

     2401           Бяха обсъдени теми като обмена на работни места и услугите за търсещи работа лица, а също така и разпространението на информационни материали за условията на живот и труд в Естония, Белгия, Финландия, Германия, Швеция, Италия, Испания и България.

                Основен инструмент за обявяване на работни места за други държави от ЕС в България e националният EURES сайт, в секцията „Работни места”. Основен източник на информация за различните държави на български език е секцията „Условия на живот и труд”, в която има статия за всяка държава с полезна информация, с която всеки, който планува работа в чужбина, е добре да се запознае предварително.

                Различните държави използват различни сайтове и образци за публикуване на работни места. За детайли българските работодатели, заинтересовани да наемат персонал от други държави, могат да се свържат с EURES НКО в България на електронна поща Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..

                По време на срещата с Естония беше представена необходимостта от CNC оператори, работници във фабрики и друг вид персонал на естонския трудов пазар. Български работодатели могат да публикуват работни места в Естония посредством образец, който с посредничеството на EURES България може да бъде изпратен за публикуване в естонската служба по заетостта.

По време на срещата с Белгия, Фландрия (http://www.vdab.be/) беше обсъдена предстояща онлайн трудова борса, организирана от EURES Фландрия на 10 март 2022 посредством платформата „Европейски дни на труда” с наименование Work in Flanders - Joint Industry. Онлайн борсата ще е с фокус върху търсещи работа лица, които искат да работят във Фландрия в секторите на индустрията и строителството, на длъжности индустриални електромеханици, индустриални електротехници, техници по индустриална поддръжка, техници по индустриална автоматизация, строителни инженери, строителни ръководители, чертожници, гражданско строителство и др. Актуална информация за обявените позиции може да бъде намерена на страницата на събитието. Информация за живот и труд във Фландрия е налична на https://workinflanders.be/.

По време на срещата с Финландия беше обсъдена необходимостта от работници в сферата на хотелиерството и ресторантьорството, индустрията, свързана с метали (като CNC оператори), строителство, производство на автомобили и сезонна работа на пазара на труда там. От страна на EURES Финландия се планират 4 големи онлайн събития. Първото от тях вече е обявено на платформата „Европейски дни на труда” на 16.02.2022 г. с наименованието Finland works, следвано от онлайн събитие на 03.03.2022 г. с наименование Finland works - West Coast Finland.

                Българските работодатели могат да публикуват работни места във Финландия посредством образец, който с посредничеството на EURES България може да бъде изпратен за публикуване на националния им сайт www.te-palvelut.fi.

                По време на срещата с Германия беше обсъдено поле за взаимодействие спрямо необходимостта от шофьори, доставчици на пратки, служители в хотелиерството и ресторантьорството, месната промишленост, селското стопанство и ИКТ сектора на немския пазар на труда. Към настоящия момент на българския национален EURES сайт е публикувана информация за съвместен проект за дуално професионално обучение в Германия в сектора на хотелиерството и ресторантьорството или като месари.

Български работодатели или посреднически агенции могат да набират персонал в Германия посредством немския национален портал Jobbörse. Работодателите от България трябва първо да се регистрират и да се съгласят с общите условия, след което работните места може да се качат от самия работодател.

Възможностите, които немският портал предлага, са:

  • въвеждане и редактиране на работни места според нуждите на работодателя;
  • публикуване на работни места онлайн без такси;
  • свързване на работни места с партньорски бази данни;
  • достъп до множество кандидати;
  • иновативна процедура за намиране на съвпадение;
  • изцяло онлайн процедура за подбор на персонал чрез интегрирано управление на профили на кандидати.

                Ръководство за работа на работодатели с немския портал Jobbörse на английски език българските работодатели могат да получат като се свържат с EURES НКО България на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.. При нужда от съдействие при използване на немския портал, български работодатели могат да се свържат с EURES Германия на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..

                По време на срещата с Швеция беше обсъдена възможността работни места за Швеция да бъдат публикувани на сайта www.eures.bg. EURES Швеция планира специализирано събитие за набиране на персонал през 2022 г. в областта на хотелиерството и ресторантьорството. Към настоящия момент на платформата „Европейски дни на труда” е отворено събитие на 16.03.2022 г. с наименование „Готвачи за Швеция”.

                Полезна информация при интерес от работа в Швеция може да се намери в информационни клипове за Швеция на английски език относно:

                Български работодатели могат да набират персонал в Швеция посредством образец, който с посредничеството на EURES България може да бъде изпратен за публикуване на т.нар. шведска „банка” за работни места (Swedish Job bank), от където автоматично се трансферират на EURES Портала за професионална мобилност.

                По време на срещата с Италия беше обсъдена възможността за обмяна на работни места. Български работодатели могат, с посредничеството на EURES България, да изпращат работни места към EURES Италия при желание да набират персонал от там.

                По време на срещата с Испания от испанска страна беше представен сайтът на EURES Испания. Беше обсъдена възможността за обмен на работни места. Оферти от български работодатели могат да бъдат изпращани на конкретен мейл към екипът на EURES Испания с посредничеството на EURES България и да бъдат публикувани на техния EURES сайт. Беше обсъдена възможността за провеждане на информационни сесии за условия на живот и труд за български работници, които желаят да работят в Испания и на испански работници с интерес към работа в България през първата половина на 2022 г.

 

Дата на публикуване: 24 януари 2022 г.

Анкети

Nothing found!

Получавайте актуална информация свързана с услугите на EURES