header eures

Как да повишите продуктивността си в работата

snimkata
В съвременния трудов живот се налага да се преодоляват множество потенциални ситуации на разсейване на вниманието. Понякога възниква усещането, че е невъзможно да се свърши каквото и да било. В настоящата статия ще споделим някои наши съвети, за да ви помогнем да запазвате съсредоточеността си и да бъдете по-продуктивни в работата си.

Организирайте и разчистете работното си пространство

Всеки ден отделяйте по няколко минути, за да организирате и разчистите работното си място. Чистото пространство без излишни предмети, в което лесно можете да достигнете всичко, от което се нуждаете, ще намали нивата ви на стрес и ще спомогне да постигнете по-добри резултати.

Планиране напред

Използвайте средство за планиране (писмено или цифрово), за да разписвате предварително следващите си задачи. Това ще спомогне да сте сигурни, че не се ангажирате с повече работата, отколкото имате време да свършите, и също така ще бъде улеснение, когато трябва да си припомните какво трябва да свършите през деня. Някои хора предпочитат да си записват на ръка, но използването на цифрово средство за планиране като ResourceGuru или Float улеснява достъпа до графика ви по всяко време (и избягвате попадането в неудобни ситуации, ако забравите бележника си!).

Поставяне на малки, конкретни задачи

Накъсването на дългосрочните общи цели на малки, конкретни задачи може да спомогне да приемате работното си натоварване като по-постижимо и изпълнимо. Това също така намалява вероятността да отлагате или отсрочвате изпълнението на задачите поради това, че не сте сигурни откъде да започнете.

Правете редовни почивки

Въпреки че когато работите повече часове, може да имате чувството, че свършвате повече, качеството на работата ви ще се влоши, ако не правите редовни почивки. Проучванията сочат, че редовните почивки повишават концентрацията и настроението. Затова се разходете набързо из офиса между задачите, за да опънете крака, или изпийте чаша чай или кафе за 15 минути — работата ви ще се подобри от това.

Определете най-продуктивното си време

Различните хора са най-продуктивни по различно време от деня. Възможно е например някои да се чувстват най-мотивирани сутрин, а други — след обяд или вечер. Определете часовете от деня, в които се чувствате най-съсредоточени и внимателни, и ги отдайте на най-важните си и/или сложни задачи.

Изключване на ненужни уведомления

Вместо да четете всяко съобщение и всеки имейл, които получавате, веднага щом се получат, изключете уведомленията, когато се съсредоточавате върху дадена задача. Постоянните сигнализации, изскачащи на вашия телефон или компютър, могат да прекъснат концентрацията ви, дори когато не са спешни. Ако се притеснявате да не пропуснете важно съобщение или обаждане, много платформи (като Teams и Slack) позволяват да изключвате и отново да включвате звука на уведомленията, които получавате от даден комуникационен канал, екип или човек.

Източник: EURES портал за професионална мобилност 15 Юли 2022г. 

Дата на публикуване: 09 август 2022

 

Анкети

Nothing found!

Получавайте актуална информация свързана с услугите на EURES