header eures

Ако управлявате от разстояние Ето как да управлявате ефективно вашия международен екип

Въпреки че дистанционната работа се е превърнала в нещо обичайно за много хора, може да е трудно да се управлява международен екип, но все пак не е необходимо това да бъде предизвикателство. Прочетете, за да разберете как можете да превърнете вашия международен екип във вашия най-добър актив.

article111

1. Използване на подходящ софтуер

След пандемията от COVID-19 повече от всякога има възможности за дистанционна работа и сътрудничество. Този избор обаче може да не е най-добрият, особено ако вашият екип не използва унифицирана система. Като ръководител вие отговаряте за оценката на наличния софтуер и гарантирате, че избраната платформа може да поддържа ефективно сътрудничество. Функциите, които трябва да търсите, могат да включват видео обаждане/запис, изпращане на съобщения в реално време, споделяне на екран, онлайн/офлайн индикатор и наличие на софтуер във всяка от страните на вашия член на екипа.

2. График на ежедневните заседания

Като планирате редовни ежедневни виртуални срещи, можете да установите последователен модел на работа за вашия международен екип. Уверете се обаче, че при насрочването на заседанието вземате предвид различните часови зони на вашите служители. Важно е заседанията да бъдат винаги продуктивни, но трябва също така да гарантирате, че разполагате с време за неформално общуване с екипа. Предоставянето на възможности на вашия екип за общуване ще помогне да се поддържат приятелски и професионални отношения, да се насърчи здравословна работна среда и да се подобри ангажираността на екипа на работното място въпреки географската отдалеченост.

3. Организиране на пътувания до международни офиси

Не забравяйте, че въпреки разстоянието между членовете на екипа, не е невъзможно да се срещнете лично! Обмислете да организирате пътуване за вашия екип, за да се срещнете и поработите заедно на живо. Това може да ви помогне да общувате по начини, които не са възможни, когато работите дистанционно. Екипът ви може да се опознае по-добре и да има повече възможности за непринудени разговори за работата и живота.

4. Имайте предвид културните различия

Като ръководител е важно да сте наясно с културните различия, които може да има в рамките на вашия екип, особено ако служителите са разпръснати в повече държави. Това се отнася до начина на обличане, нивата на формалност и подходящите теми за обсъждане между колегите, както и езика, който използвате, за да общувате помежду си. Бъдете открити относно това, което очаквате от екипа, и най-важното — попитайте ги какви са очакванията им от вас и от колегите. Културните различия могат да бъдат незабележими. Затова съвместната работа по установяването им и полагането на усилия за намаляване на свързаните с тях недоразумения ще помогне да сплотите екипа и ще намали вероятността от конфликт.

5. Осигурете на вашия екип алтернативни места на работа

И накрая, обмислете да предоставите на служителите възможности за работа другаде в случай на непредвидени проблеми, когато работят от дома си. Непредвидените проблеми с интернет връзката, присъствието на децата по време на ваканции или дори шумните съседи могат значително да отклонят вниманието на хората, които работят дистанционно. Тези пречки често са непредотвратими и могат да засегнат производителността на служителите, но имат своето решение. Осигурете на служителите достъп до алтернативни места за работа, където те могат да работят, без да бъдат притеснявани, например най-близкия офис на вашата фирма, местни съвместни работни пространства или еднодневните офисни пространства в техния район.

Източник: EURES портал за професионална мобилност 06 Септември 2022г. 

Дата на публикуване: 03 октомври 2022 г.

Анкети

Nothing found!

Получавайте актуална информация свързана с услугите на EURES