header eures

Европейската година на младежта: Европейски корпус за солидарност

Като част от Европейската година на младежта (EYY2022) ви предлагаме преглед на възможностите, които са на разположение на младите хора в ЕС. Европейският корпус за солидарност (ESC) предлага отлични възможности за местна и международна доброволческа дейност в полза на общностите.

article career path

Кандидатстване за доброволческа дейност

Можете да се запишете в ESC, ако сте на възраст между 17 и 30 години, но трябва да сте навършили 18 години, когато започнете мисия. Базата данни на ESC за акредитирани организации ви дава възможност да намерите данни за контакт с организации и проекти, които търсят доброволци в широк спектър от области (например образование и обучение, гражданство и демократично участие, околна среда и опазване на природата, миграция, култура и хуманитарна помощ) в чужбина или в собствената ви държава. След като се регистрирате, можете да кандидатствате за възможностите директно през сайта. След като бъдете избрани, всички формалности ще бъдат уредени.

Ако пък имате идея как да подобрите живота на местната общност, малки групи от поне петима младежи могат да създадат и реализират проект за солидарност в страната си на пребиваване за период от 2 до 12 месеца. Вашата група ще взема решения относно метода на работа и управлението на проекта, както и ще се ползва с подкрепата на наставник.

Ако не сте сигурни какъв вид дейност на ESC да изберете, попълнете викторината!

Кандидатстване като организация

Ако сте организация, която желае да изпълнява проект на ESC, можете да кандидатствате чрез онлайн формуляри, изпратени до съответната национална агенция във вашата държава. Всяка година се публикуват две покани за представяне на предложения. Ако проектът ви бъде одобрен, ще имате достъп до група мотивирани млади хора на възраст между 18 и 30 години в портала на ESC. Организацията ви ще може да рекламира възможности, да търси потенциални участници и да се свързва с тях.

Финансирането от ESC има няколко предимства за вашата организация, включително:

  • дава възможност да постигнете повече;
  • помага да се възползвате от уменията и ентусиазма на силно мотивирани млади хора;
  • осигурява възможност да създавате връзки с младежите, като им предложите смислено обучение;
  • внася свежи идеи в ежедневната работа на вашата организация;
  • насърчава по-здрави връзки с местната общност.

 

Източник: EURES портал за професионална мобилност 01 Септември 2022г. 

Дата на публикуване: 07 октомври 2022 г.

Анкети

Nothing found!

Получавайте актуална информация свързана с услугите на EURES