header eures

Условия на живот и труд

Великобритания

 

От 1/02/2020 г. Обединеното кралство престава да бъде член на Европейския съюз. Въпреки това, по силата на споразумението за оттегляне между ЕС и Обединеното кралство, свободното движение на работници между Обединеното кралство и държавите членки, включително предоставянето на услуги на EURES, продължава да съществува за преходен период, който понастоящем продължава до 31/12/2020 г.

Във връзка с оттеглянето на Обединеното кралство от Европейския съюз в момента се актуализира част от съдържанието на този уебсайт. Ако на уебсайта има съдържание, което все още не отразява оттеглянето на Обединеното кралство от Съюза, това не е умишлено и ще бъде коригирано в бъдеще.

 

Обща информация

 

Площ: 244 101кв.км.

Жители: 65.6 млн. (2018г.)

Езици:  английски (официален)

           уелски

           шотландски

 

Регистрация и установяване

Всички български граждани имат право на пребиваване без формалности в Обединеното Кралство през първите три месеца от престоя си. Те могат да останат законно пребиваващи в Обединеното кралство и след тези три месеца, колкото време пожелаят, при условие че са наети на трудов договор, или са самонаети лица, или са студенти, или са лица, които могат да докажат, че се издържат самостоятелно.

Във връзка с Брекзит (Brexit), всички граждани на държавите от ЕИП ще могат да пребивават и работят в Обединеното Кралство, като за целта ще е необходимо да се регистрират за статус на уседналост в срок до 30 юни 2021г. Регистрацията ще се осъществява чрез опростена он лайн услуга и ще се заплаща в размер на 65 британски лири. Повече информация може да се намери на официалния правителствен сайт  https://www.gov.uk/settled-status-eu-citizens-families

Търсене на работа 

В повечето случаи обявите за работа в Обединеното кралство се публикуват в регионалната и местна преса, на интернет страниците на компаниите, и чрез агенциите за временна заетост. На интернет портала на службата за заетост е налице он лайн система за търсене и предлагане на работа, която се нарича „Намери работа” (Find a job).

За търсене на работа в Северна Ирландия: http://www.jobcentreonline.com

Лица на свободна практика (самонаети) могат да работят в Обединеното кралство след регистрация в Кралската агенция за приходите и митата – HM Revenue & Customs -  www.hmrc.gov.uk

Преди започване на работа, лицата задължително трябва да получат Национален осигурителен номер /NIN/. За получаването му е необходимо да се насрочи интервю в най-близкото бюро по труда /JobCentrPlus/. Това може да стане на единен национален номер 0345 600 0643

Социална сигурност

Тъй като дължимите от работниците социални осигуровки се удържат от месечната заплата, работодателят трябва да има Националния осигурителен номер на работника/служителя

Минималното часово заплащане се определя ежегодно и от м. април 2019г. е 8,21 британски паунда за лица над 25-годишна възраст.

Социалните осигуровки се определят в различни категории, като наетите лица обикновено попадат в Клас 1. Те се удържат автоматично от месечното им възнаграждение и са в размер на 12%. Самонаетите лица имат задължение да внасят сами социалните си осигуровки.

Националната здравна служба се финансира чрез данъците и при посещение в нея не е необходимо да заплащате /с изключение на денталната медицинска помощ/. За целта е необходимо да се регистрирате в местния здравен център, откъдето ще Ви зачислят към определен лекар. В някои случаи предписването на лекарства  в Англия и Северна Ирландия се заплаща /ок. 7.20 £/. В Шотландия и Уелс е безплатно.

Данъци

Данъчната година в Обединеното кралство започва от м. април и приключва до м. март. Ако доходът на лице е приблизително 11 850 £ годишно, не се приспада данък общ доход.

Годишен доход от 11 851 до 46 350£ се облага с базов данък от 20%, доход от 46 351 до 150 000 £ – с 40%, и приход над 150 000 £ – с допълнителна ставка от 45%. Освен това се заплащат и местни данъци за обществените услуги, които ползвате в региона, в който живеете. Размерът им зависи от стойността на собствеността и броя на живеещите в домакинството. Възможни са данъчни облекчения, ако живеете сам или сте студент.

За повече информация вижте сайта на HM Revenue and Customs: www.hmrc.gov.uk

 Можете да проверите как да погасите данъчните си задължения и да си възстановите надвнесените данъци, ако се обърнете към Dendax com. Всеки, който се интересува, може да се регистрира в сайта www.dendax.comи да провери, дали има надплатени данъци и колко от тях може да си възстанови. За възстановяване на данък общ доход от Великобритания, следва да имате формуляр P45 - който получавате от работодателя си след като приключи работния Ви период ИЛИ Р60 - който  се издава в края на данъчната година.

​За да проверите дали имате надвнесени данъци във Великобритания и каква част от тях може да си възстановите може да проверите в: http://euresbg.dendax.com/bg/registracia/danachno-vazstanoviavane-ot-anglia

За повече информация: www.dendax.com

Живот

В сравнение с останалите европейски држави, станддартът на живот в Обединеното Кралство е относително висок. Средното седмично заплащане е около 350 £.

Средният месечен наем за апартамент 85 кв.м обзаведен в Newcastle е с приблизителна стойност 795 £.

Можете да получите от общината списък с наемодатели, които имат евтини имоти за отдаване под наем. Можете също да намерите детайли за имоти в местния вестник или от агенции по недвижими имоти. Преди да приемете договора е важно да знаете какво включва наемното отношение. Понякога в него се включва местният данък или сметки за електричеството и газта.

Преди да наемете имота ще трябва да подпишете договор, който е важен правен документ, определящ вашите права и задължения. Например, може да включва клауза за забрана за пренаемане. Ако мислите, че някоя част от договора е неясна, важно е да получите помощ и съвет преди да го сключите. Безплатна помощ може да получите от Law Centres и Citizens Advice Bureau, и от националната организация Shelter, която поддържа 24-часова телефонна линия 0808 800 4444.

В началото на наемното отношение вероятно ще трябва да платите депозит, равняващ се на наема за един месец. Това служи за покритие на щетите, които може да причините и Ви се връща при напускане на жилището. В противен случай, може да се обърнете към местните власти за помощ. Общината има задължение да Ви информира дали може да Ви помогне.

Ако наемате частна собственост за фиксиран период от време, наемодателят не може да вдигне Вашия наем през срока на договора без Ваше съгласие освен ако в договора не е упоменато изрично, че може да бъде актуализиран на седмичен или месечен период от време. Ако собствеността е общинска, предизвестието е поне 4-седмично.

Образование

За всички деца в Обединеното кралство между 5-16 години образованието е задължително.

От 1-ви до 6-ти клас /5-11 години/ се преминава начално образование, а от 7-ми до 11-ти клас /11-16 години/ се преминава средно образование.

Учебната година започва през септември и е разделена на 3 или 6 срока и приключва през юли. След навършването на 16 години всички ученици държат изпити по основните предмети /т.нар. GCSEs изпити/, които са важни както за започване на работа, така и за продължаване на образованието. Образованието има специфики в зависимост от това в коя част на Обединеното кралство сте.

След завършване на средното образование, учениците могат да напуснат училище или да продължат обучението си. Местните колежи предлагат много възможности за различни курсове на обучение на млади хора м/у 16 и 19 години – някои от тези курсове са предназначени за ученици, които искат да повишат изпитните си оценки  или да влязат в университет, други са предназначени за обучение за кариера в определена професия. Някои от тези курсове са целодневни, други са на непълен работен ден и позволяват едновременно с карането им да се работи. За тези курсове за заплащат такси.

Признаване на дипломи

С цел преодоляване на множеството различия в квалификационните стандарти на отделните Европейски страни, Европейската Комисия предоставя няколко инструмента, целящи да осигурят повече прозрачност и яснота при признаване на дипломи и квалификация.

  1. 1. Европейската мрежа NARIC обхваща Национални центрове за информация при признаване на академично образование във всички страни, членки на ЕИП:www.enic-naric.net. Националния център във Великобритания /The National Recognition Information Centre for the United Kingdom/ можете да намерите на:http://www.naric.org.uk/ или на E-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
  2. 2. Europass също е инструмент, осигуряващ прозрачност на професионалните умения. Системата Europass осигурява яснота при разглеждане и признаване на професионалната квалификация в различните части на Европа. Във всяка държава са установени места за информация относно системата Europass – за повече информация:www.europass.sedefop.europa.eu.

Интернет адреси:

www.gov.uk – официален сайт за условията и възможностите за живот, обучение и работа в Обединеното Кралство

www.dwp.gov.uk – за издаване на национален осигурителен номер

www.hse.gov.uk – национален здравен център

www.hmrc.gov.uk - данъци

www.bulgarianembassy-london.org - Българско посолство във Великобритания

EURES eкипа в Северна Ирландия: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Получавайте актуална информация свързана с услугите на EURES