header eures

Условия на живот и труд

Обща информация

Площ : 450 295  кв. км.

Население: 10. 22 млн. (2018)

Парична единица: шведска крона (SEK)

Езици: шведски

Регистрация и установяване

Най-напред трябва да се регистрирате в местната данъчна служба, от където ще получите персонален идентификационен код (дата на раждане + 4 контролни цифри). Ако престоят Ви е за по-малко от 1 година, ще получите координационен код. Този идентификационен/ координационен код ще Ви е необходим при контакти с различни държавни администрации, като например социалноосигурителната. Ако престоя Ви в Швеция е за най-малко 1 година, Вие трябва да кандидатствате за разрешение за установяване в Шведската миграционна служба след първите 3 месеца от Вашия престой в страната (http://www.migrationsverket.se/). Ако сте пребивавали легално в Швеция 5 години без прекъсване, може да кандидатствате за право на постоянно пребиваване.

Повече информация за правото на пребиваване в Швеция може да се намери на уебсайта на Шведската данъчна агенция Skatteverket (www.skatteverket.se).

Търсене на работа

Българските граждани могат да започнат работа в Швеция без разрешения за работа. Те могат да се регистрират в бюрата по труда и да ползват съответните услуги, ако отговарят на изискваните условия за гражданите на Швеция. Интернет страницата на Шведската служба по заетост e: http://www.ams.se, а нейният портал за работни места www.arbetsformedlingen.se е най-големият и популярен сайт за търсене на работа. Възможно е да се търси по местоположение и по професия. Обикновено е дадена подробна информация за работодателите и може да се контактува директно с тях. Почти всички обяви са на шведски, защото повечето работодатели искат работниците да имат познания по шведски език. Това не означава, че работници със специфични професионални умения, които се търсят в Швеция, не могат да си намерят работа.

Информация за работни места може да се намери и в ежедневници – DagensNyheter, SvenskaDagbladet, които са достъпни и чрез интернет, както и чрез посреднически агенции и частни интернет сайтове (http://www.stepstone.sehttp://www.jobsafari.se). Много обяви може да се намерят в безплатни вестници като Metro.

Друг начин за търсене на работа е да се направи автобиографията видима за работодателите чрез www.arbetsformedlingen.se и други сайтове за набиране на персонал в Швеция. Порталът EURES също предлага такава възможност чрез използване на Europass CV шаблон и по този начин той позволява на работодателите в цяла Европа да търсят по зададени критерии търсещи работа лица и преглеждат автобиографиите им.

За търсене на работа може също да се използват и социални медии като Facebook и LinkedIn.

Търсещите работа в Швеция може да контактуват директно и с работодатели, които не са обявили работни места, и да им предложат своите умения.

Социална сигурност

Основната социално-осигурителна система дава закрила при болест, семейно подпомагане, основни и допълнителни пенсионни схеми, ранно и частично пенсиониране и застраховки при трудова злополука. Всички лица над 16 год., пребиваващи в Швеция, независимо от тяхната националност, могат да се регистрират за жилищни помощи.

В Швеция социалните застраховки се финансират най-вече чрез работодателските осигуровки, но могат да се финансират и от държавата, особено основната пенсионна схема. Местните служби за социално подпомагане осигуряват подпомагане на деца и техните семейства, възрастни хора и инвалиди. Те са подчинени на Министерството на здравеопазването и социалните грижи и се финансират от местните данъци. Кандидатите за помощи трябва да кандидатстват в местната социално-осигурителна служба като ползват специални формуляри за различните помощи. Някои помощи изискват медицински документи.

Повече информация за шведската социалноосигурителна система може да намерите на: https://www.forsakringskassan.se/

Можете да се запознаете подробно с вашите пенсионни права, обезщетения за безработица, семейни обезщетения и други социалноосигурителни права в Швеция и тук

Данъци

Шведската данъчна система включва различни преки и непреки данъци и такси. Най-важните преки данъци са националният (20%-25%) данък общ доход,  общинският (между 29% и 34%) ДОД и националният капиталов данък. Ако работите по-малко от 6 мес. в Швеция, може да изберете да плащате специален данък (SINK), който е 25%. ДОД се плаща и върху обезщетенията за безработица, пенсиите и други подобни източници на доход. 

Най-важните непреки данъци са ДДС и акцизите върху някои продукти като алкохола и цигарите. Почти всички стоки и услуги се облагат с ДДС и той обикновено е 25% от цената. Някои активи като имоти, банкови депозити, акции и облигации са обект на данък върху нетната печалба. Данък се плаща и върху жилищата, вилите и земята.

Всички граждани трябва ежегодно да подават данъчна декларация.

За повече информация: Националната данъчна служба: http://www.skatteverket.se.

Живот

Възможността за намиране на жилище под наем е значително по-малка в гъсто населените райони, особено в големите градове, където и цените са доста по-високи.

Местни и национални вестници, както и различни сайтове, като например Hemnet(https://www.hemnet.se/), имат обяви за жилища под наем или за покупка. Общините често разполагат с информация за жилища под наем на своите уебсайтове. HSB (жилищен кооператив) http://www.hsb.se/ и Riksbyggen (кооперативна жилищна асоциация) http://www.riksbyggen.se/ са две от водещите национални жилищни компании.

Ако искате да закупите жилище, може също да потърсите обяви във вестници, интернет или да се обърнете към агенция за недвижими имоти или частна жилищна агенция. 

Образование

В Швеция децата започват училище на 7 години, а по желание на някои родители може и на 6 години. Първите 9 години са задължителни, но повечето ученици продължават още 3 години до завършване на средното образование. Училищата се управляват от общините, но са по национална учебна програма. Училищното образование е безплатно.

Повечето университети са държавни. Обучението в университетите и колежите също е безплатно, но се плаща регистрационна такса. Можете да се свържете с Шведския съвет за подпомагане на обучение (CSN), за да проверите дали имате право на субсидия или заем.

Информация за училищната система в Швеция може да намерите на: http://www.skolverket.se/, а за висшето образование на: http://english.uk-ambetet.se/

Шведските общини организират образование за възрастни, което може да включва курсове по шведски език за имигранти (SFI), курсове, еквивалентни на прогимназията и гимназията, обучение за гимназиални изпити и пълни квалификации, както и професионално обучение. Обучението е безплатно, но може да се начислява такса за учебни материали.

Признаване на дипломи

С цел преодоляване на множеството различия в квалификационните стандарти на отделните Европейски страни, Европейската Комисия предоставя няколко инструмента, целящи да осигурят повече прозрачност и яснота при признаване на дипломи и квалификация.

 1. 1. Европейската мрежа NARIC обхваща Национални центрове за информация при признаване на академично образование във всички страни, членки на ЕИП:www.enic-naric.net. За признаване на определена квалификация в Швеция, трябва да подадете специален образец заявление, заедно със сертифицирани копия на Вашите сертификати до: Swedish Council för Higher Education (Universitets- och högskolerådet)

Tel:+46-10-470 03 00

Postal address: PO Box 450 93, SE-104 30 Stockholm, Sweden

Услугата е безплатна и отнема до 4 месеца от датата на подаване на заявлението. За повече информация: https://www.uhr.se/en/start/recognition-of-foreign-qualifications/ и на е-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 1. 2. Europass също е инструмент, осигуряващ прозрачност на професионалните умения. Системата Europass осигурява яснота при разглеждане и признаване на професионалната квалификация в различните части на Европа. Във всяка държава са установени места за информация относно системата Europass – за повече информация: http://www.europass.cedefop.europa.eu.

Интернет адреси:

http://www.sweden.gov.se/ - Правителство                                             

http://www.arbetsformedlingen.se  - Служба по заетостта  

http://www.government.se/sb/d/8281 - Министерство на  заетостта          

http://www.skatteverket.se  - Данъци                                                          

https://www.forsakringskassan.se/  - Социална сигурност                                      

http://english.uk-ambetet.se/http://www.skolverket.se/ - Образование                                        

http://www.uhr.se/ - Шведски съвет за висше образование (Признаване на квалификации)  

Посолство на Република България в Стокхолм, Швеция
Адрес: Karlavägen 29, 11431 Stockholm, Sverige
Телефон:
+46 8 20 25 27
+46 8 723 09 38
Работно време: 09:00-17:30 ч.
E-mail: //Embassy.Stockholm@mfa.b/">Embassy.Stockholm@mfa.bgТози имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.Консулска служба:
Приемно време:всеки работен ден  09:30 - 12:30
Информация по телефона от 14:00 до 16:00 ч.:
 +46 8 20 67 13
Дежурен телефон за спешни случаи в извънработно време:
+46 707 797 155
E-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

-----                                

Допълнителна информация за трудовото законодателство в Кралство Швеция:

 Основните закони, регламентиращи трудовото право са: Кодекс на труда (The Public Employment Act), Закон за насърчаване на заетостта (Еmployment Protection Act), Закон за гарантиране на заплащането (Тhе Wage Guarantee Act), Закон за работното време (Тhе Working Hours Act), Закон за работната среда (Тhе Work Environment Act), Закон за трудово посредничество (частни агенции и временна заетост - The Private Employment Agencies and Temporary Labour Act).

Всички закони и по-важните нормативни актове могат да се видят на слените линкове: http://www.sweden.gov.se/http://www.sweden.se/work

Освен със законодателството, условията на труд се определят в колективни трудови договори и индивидуални договорености при наемане на работници. Някои закони са задължителни, други позволяват регламентиране и чрез споразумения. Това означава, че в определени договори и колективни трудови договори (договори сключени между профсъюзи и работодатели) може да се стигне до правила и решения, различни от заложеното в закона. В Швеция колективните трудови договори покриват голяма част от пазара на труда. В индивидуални договори за наемане на работа, страните са работодателят и работникът. Договорът може да съдържа както законови разпоредби и решения от колективни трудови договори, така и допълнителни условия. В Швеция няма закон за минимално работна заплата, респeктивно минимално почасово заплащане. Държавата не следи за спазването на условията за заплащане. Решенията за минимална заплата са застъпени в отделните колективни трудови договори. Различните браншове могат да имат различни колективни трудови договори. Организациите, сключили колективния трудов договор, заедно носят отговорност за съдържанието на договора и неговото спазване. В това число влиза и заплащането. В такъв смисъл профсъюзите са тези, които водят преговори с работодателите и организациите на работодателите, относно минималната заплата за съответния бранш. Тези организации също така имат задачата да следят за спазването на колективния трудов договор. Тъй като не съществуват шведски закони, регулиращи минималната заплата, не съществува и специфично ниво на заплащане, което автоматично да важи и за командировани работници. Минималните заплати са регулирани в шведските колективни трудови договори и са различни за различните браншове. Шведските работнически организации водят преговори с работодателите на командированите работници, за да се стигне до подписване на шведски трудов колективен договор за командированите работници. Чуждестранни фирми също могат да станат членове на шведски организации на работодателите и по този начин да се обвържат с шведски колективен трудов договор. Работническите организации нямат право да прилагат протестни действия, за да наложат шведски трудов договор, в случай че работодателят може да докаже, че работниците вече са под закрилата на условия, не по-лоши от тези заложени в шведски централен браншов договор.

 Институции и ведомства с компетентности в областта на труда и социалните въпроси:

 - Министерство на труда (Ministry of employment) на труда. Министерството отговаря за девет административни агенции, трудовия съд и редица комисии - http://www.government.se/government-of-sweden/ministry-of-employment/

- Министерство на здравето и социалните въпроси (Ministry of health and social affairs) – на здравето и социалните въпроси, на държавната администрация, на социалната сигурност и на децата и възрастните хора - www.sweden.gov.se/

 - Обществена служба по заетост (Swedish Public Employment Agency) – със сходни на АЗ функции - www.arbetsformedlingen.se

- Служба за труд и работна среда (Swedish Work Environment Authority, SWEA) . Тази служба е държавният орган, който контролира спазването и изпълнението на Закона за работната среда, Закона за работно време и другите правила и условията на труд на шведските работни места. Разработва също така правилата и разпространява информация за микросредата и безопасността на работните места, т.е. предоставя информация и на чуждестранните работници, които работят временно в Швеция. 

- Конфедерация на синдикатите на Швеция (LO), работническите организации и тези на работодателите - http://www.lo.se/english/startpage.

- Комунален профсъюз (Kommunal, Шведски профсъюз на общинските работници) -  www.kommunal.se

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Oрганизации, които помагат на европейските граждани, изпаднали в беда или на тези, които желаят да си намерят работа и да се интегрират в обществото :

 1. 1.Шведските социални служби за спешно реагиранеса държавна институция, която се финансира от бюджета и  има офиси в 14-те района на града с готовност за  денонощно оказване на извънредна помощ. Звената за работа на терен служат за връзка с редовната здравно осигурителна система и  се намират по градските улици, за да разпознават и идентифицират случаите на бездомни граждани или такива в нужда Към социалните служби също така функционират граждански офиси за бездомни, където гражданите в беда могат да се срещнат с така наречените «социални секретари», за информация и съвети по социални въпроси, като в някои случаи  те ускоряват вземането на решение по определени случаи.

През 2013 година се наблюдава увеличение на регистрираните случаи на бездомни европейски граждани. Сред общо около 4000 случая за годината около 18% възлизат европейските имигранти. При кандидатстването за оказване на спешна помощ социалните служби правят оценка на случая и след това вземат решение да помогнат или не. Помощта обикновено се изразява в закупуване на самолетен билет и осигуряване на подслон и храна докато дойде време за полета. Спешна ситуация от социалните власти се определя като:

-         Внезапна и често неочаквана ситуация, която изисква спешно решение, за да се избегнат тежки последици за живота, здравето или ценно имущество;

-         Случаи на злополука, престъпление, опасност, принуда, заплахи, насилие, бедност.

-         Семейства с малолетни деца, трафик на хора, инвалиди или хора с увреждания.

Критериите, по които се извършва оценката са жилище в Стокхолм, доход, наличие на роднини или приятели, метеорологичните условия и др.

Шведските социални служби очакват посолствата на страните-членки да оказват следното съдействие:

-         Проучване на социалната система в страната и възможности за оказване на финансова помощ;

-         Проучване за възможности за предлагане на заем;

-         Осигуряване на консулска помощ при извънредни ситуации.

 1. 2.Crossroadsе съвместен проект на община Стокхолм, Агенцията по заетостта, Stockholm City Mission, „Армията на спасението”, „Доктори на света”, Червения кръст и църква „Света Клара”, който се финансира от Европейския социален фонд.  Идеята се е зародила през 2009 г. на международна конференция в Тампере, Финландия. Община Стокхолм е взела решение да направи конкретни стъпки в борбата с бедността и в помощ на социалнослабите европейски имигранти. Проектът е стартирал на 1 март 2011 г. и приключва на 28 февруари 2014г. като в момента се търсят възможности за неговото продължаване.  Има офиси в Стокхолм и Гьотеборг като предстои откриване на нови в Упсала и Линдшопинг. Смята се за най-успешния проект в областта на подпомагане на европейски мигранти, тъй като не само осигурява два пъти на ден безплатна храна, подслон, дрехи, покриване на основни санитарни и хигиенни нужди, но и организира езикови курсове по шведски и английски езици за имигрантите от европейски страни, курсове за компютърни умения, превод на документи, индивидуални срещи с консултанти за изготвяне на индивидуални планове за развитие, разговори с  юристи, психолози, доктори и други специалисти  за по-лесна интеграция на  европейските имигрантите в шведското общество и намиране на работа. Целеви групи са европейски граждани и такива от трети страни с право на пребиваване в държави-членки. Целта на проекта е противодействие на социалното изключване и борба с бедността сред тези целеви групи. Екипът на организацията се състои от 8 души, които получават месечно възнаграждение, а над 100 специалисти в различни области са доброволци, работещи без заплащане. Гражданите се обслужват на повече от 9 европейски езика, включително и български. Българското посолство в Стокхолм е в контакт с организацията и е осигурявало доброволци с български език в помощ. За периода ноември 2012 – април 2013 в центъра на Crossroads за помощ са се обърнали 2250 души. За периода март – юли 2013г. най-многобройни са румънските граждани – между 30-36%. Болшинството имигранти са със средно или средно специално образование, като най-търсените професии са строител, дърводелец, механик, монтьор.

  

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Berry picking in Sweden

Да береш горски плодове в Швеция

Свободното движение на работници

Като гражданин на ЕС / ЕИП или Швейцария можете свободно да пребивавате в Швеция за период до три месеца и да започнете веднага работа. Не се изисква разрешение за работа.
Ако имате намерение да останате по-дълго от три месеца, трябва да се регистрирате в Шведския миграционен борд, за да получите право на пребиваване. При влизане в Швеция, трябва да имате валиден паспорт или лична карта, които да показват вашето гражданство. Уверете се, че имате достатъчно пари за вашия престой в Швеция.

Бране на диви плодове в горите

Можете да берете горски плодове в шведските гори и да ги продавате на купувачи. Това е възможност да печелите пари като берач. Ако имате трудов договор с работодател, ще получавате минимална заплата, съгласно колективните договори между профсъюзите www.kommunal.se  и работодателите.

Правото на обществен достъп - Вашите отговорности

Съгласно правото на публичен достъп, "Allemansrätten”, брането на горски плодове в шведските гори е свободно за всички. За да могат всички да се наслаждават на природата, всеки трябва да се грижи за природата и дивите животни и да показва уважение към собствениците на земя и към хората, които са на открито. Вие трябва да се уверите, че не пречите на животните, не цепите дърва, не режете дървета и не нанасяте друга вреда на природата и гората. Всеки иска чиста природа, така че събирайте и отнасяйте с Вас боклука. Вие имате право да разпънете палатка за една или две нощи на подходящо място, което не е близо до земеделски земи или до домовете на местното население. Правото може да се представи накратко с фразата "Не пречи - не унищожавай".

Рискове, които трябва да имате предвид

Трябва да сте наясно, че брането на плодове е трудна работа, без никаква гаранция, че ще се намерят достатъчно плодове, за да финансирате разходите си. Понякога през летния сезон е много студено и плодовете са малко.
Уверете се, че имате достатъчно пари, за да се издържате, ако не намерите плодове в горите. Уверете се, че имате достатъчно пари, за да си купите билет за връщане до дома или за предпочитане си купете билет за връщане още преди да влезете в Швеция.
Нито една държавна институция не е в състояние да ви помогне с пари или билет до дома, ако не спечелите парите, които сте очаквали да спечелите.

Трябва ли да плащате данък в Швеция?

Ако берете горски плодове без да сте наети от работодател, имате право да продавате плодове на прекупувачите. За спечелените суми до 12 500 шведски крони, не дължите данъци, вижте http://www.skatteverket.se.
Ако работите за шведски работодател и Вашият работодател има място на стопанска дейност в Швеция, ще плащате специален данък общ доход SINK, при условие че остане не повече от шест месеца в Швеция. При тези обстоятелства данъчната ставка е 25 %. След шест месеца ще се считатe за местно лице в Швеция от гледна точка на данъчното облагане и следователно ще трябва да плащате данък съгласно стандартните правила. Това може да се случи и ако посетите Швеция многократно.
Има специално изключение от задължението за плащане на данък за тези, които са наети на работа от работодател в страната по произход и които работят само временно в Швеция. Доходът е освободен от данъци, при условие че заетостта не надвишава 183 дни през една година. Работодателят, обаче, е обект на някои ограничения. Изключението е валидно само тогава, когато работодателят Ви не разполага с място на стопанска дейност в Швеция. Място на стопанска дейност включва офиси, фабрики или други подобни.

Ако се разболеете

При временно посещение в Швеция, Европейската здравноосигурителна карта (ЕЗОК) ви дава достъп до спешна медицинска помощ, предоставяна от държавното здравеопазване. Когато покажете ЕЗОК, ще получите лечение при същите условия и при една и съща цена, както хората, осигурени в тази държава. Вие трябва да заявите издаване на Европейска здравноосигурителна карта в родната си страна.

Ако работите за шведски работодател, имате право на шведско социално осигуряване, най- малко, когато става дума за обезщетения въз основа на труд. В шведската осигурителна система, има обезщетения, които са обвързани с работата, като например обезщетения за болест. Има обезщетения, които са базирани на пребиваването. Шведската служба за социално осигуряване взема решения дали едно лице е осигурено в Швеция и има право на обезщетения. Прочетете повече на страницата на шведския Социално –осигурителен офис www.forsakringskassan.se .
Ако сте били командировани в Швеция, като сте наети от агенция за временна заетост в родната си страна, Вие сте осигурени в родната си страна.

Обща информация:
 
Площ: 41 285кв.км.
Жители: 8.42 млн. души (2017г.)
Езици: Немски, Френски, Италиански, Ретроромански
 
Регистрация и установяване
 
Понастоящем вие и вашето семейство можете да влезете и да напуснете Швейцария при представяне на валидна лична карта или паспорт. Във всеки случай трябва да се регистрирате в своята община на пребиваване в рамките на 14 дни от пристигането си. Общината ще придвижи документите Ви до съответните кантонни /окръжни/ власти, когато трябва да се издаде разрешителноза пребиваване. Списъкът с документите, които трябва да представите и други изисквания, можете да намерите на: www.bfm.admin.ch
Българските граждани  могат да влизат в Швейцария, за да търсят работа. Те нямат нужда от разрешение за престой до три месеца. Ако отнема повече от три месеца, за да си намерят работа, общинският или кантонският орган ще издаде разрешителноза краткосрочно пребиваване (разрешение L на ЕС / ЕАСТ) за още три месеца, за да позволи на субекта да намери работа. След като имате трудов договор, можете да останете навсякъде в Швейцария и да се занимавате с платена работа там.
В съответствие с общия принцип на свободно движение имате право на влизане и пребиваване само при представяне на трудов договор, валиден документ за самоличност и писмено потвърждение за наемане на работа или доказателство за самостоятелна заетост.
За да получат разрешителноза платена работа, гражданите на държавите-членки на ЕС-27 или ЕАСТ трябва само да представят в службата за кантонална миграция документ, използван за влизане на швейцарска територия (паспорт или лична карта), споразумение за наем и писмено потвърждение за наемане на работа от работодател или удостоверение за заетост. Ако трудовият договор е за по-малко от една година, ще бъде издадено разрешителноза краткосрочно пребиваване L EU/ EFTA валидно за срока на договора; във всички останали случаи разрешителнотоза пребиваване Б на ЕС / ЕАСТ, е валидно за срок от пет години. Разрешителните за пребиваване са валидни за цялата територия на приемащата държава, т.е. позволяват пълна географска мобилност.
ВАЖНО!
Споразумението за свободно движение на хора дава възможност на швейцарското правителство да налага временни мерки за намаляване на броя на разрешителните за работа за държави-членки, ако прецени, че има натиск върху пазара на труда.
 
Достъп до пазара на труда в Конфедерация Швейцария след 01.06.2019 г
 
ЗАПОЧВАНЕ НА РАБОТА В ШВЕЙЦАРИЯ
При започване на работа в Конфедерация Швейцария българските граждани не се нуждаят от разрешение за работа (Arbeitsbewilligung/ work permit).
 
ЗАЕТОСТ, С ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ ДО 3 МЕСЕЦА
При започване на работа в Швейцария  с  продължителност до 3 месеца в една календарна година, българските граждани не се нуждаят от получаване на разрешение за пребиваване. Необходимо е обаче да бъдат регистрирани от  своя  работодател  по електронен пътhttps://meweb.admin.ch/meldeverfahren/
 
Кой подлежи на регистрация?
- граждани на ЕС-27 и ЕСТА, които започват работа на работно място до 3 м.;
- командировани работници на предприятие/фирма, регистрирани в една от държавите членки на ЕС и ЕСТА;
- самостоятелно заети лица, граждани на държава-членка на ЕС или ЕСТА, със седалище в една от държавите-членки на ЕС-27 и ЕСТА.
 
ВАЖНО!
Регистрацията трябва да се осъществи до ден преди започването на работа от лицето.
 
ЗАЕТОСТ, С ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ ПО-ГОЛЯМА ОТ 3 МЕСЕЦА
При започване на работа, която ще продължи повече  от 3  месеца  в  календарна  година, срещу представяне на своя трудов договор работникът/служителят следва да получи разрешително  за  пребиваване .  Разрешителното  е  валидно  за  цялата   територия  на Конфедерация Швейцария и дава право на смяна на професията или работното място.
 
За тази цел в рамките на 14 дни след пристигането в Швейцария и преди заемането на работното място гражданите на ЕС-27 и ЕСТА следва да направят адресна регистрация в общината по местоживеене и да заявят получаване на разрешение за пребиваване. За целта следва  да  носят  лични  документи  (лична  карта  или  паспорт),  както  и  писмен  трудов договор с работодател.
 
Разрешителните са два вида:
 
1.  разрешително за краткосрочно пребиваване в Швейцария (категория „L“ при договори за работа между 3 месеца и една година (364 дни) или
2.  разрешително за дългосрочно пребиваване в Швейцария (категория „В“ при представяне на договор за работа за срок по-дълъг от година или при безсрочен договор), което е валидно до 5 години.
 
 
КОМАНДИРОВАНИ РАБОТНИЦИ/СЛУЖИТЕЛИ
 
-  ДО 90 ДНИ:
Командированите работници  могат да пребивават в Швейцария до 90 дни на календарна година без разрешение за пребиваване. Въпреки това имат задължението за регистрация.  Срокът за командировани лица  и предоставящи услуги самостоятелно заети лица е 8 дни преди започване на заетостта.
 
Правилото с 90-те дни важи за самостоятелно заети лица,  предоставящи услуги  и за командироваща фирма.
 
Тези правила важат за командировани работници от всички националности, когато работодателят е със седалише в ЕС или ЕАСТ.
 
Повече информация е достъпна тук: www.entsendung.admin.ch
 
В повечето браншове няма задължение за регистрация, ако за една календарна година лицето работи в в Швейцария общо 8 дни.
В следните браншове: строителство и довършителни работи; градинарство и озеленяване; хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг; промишлено и битово почистване; сектор услуги за охрана и сигурност; пътуваща търговия (изключение: цирковите артисти и пазарни търговци трябва да подават формуляр за уведомление след деветия ден на работа) и еротичен бизнес регистрацията трябва да бъде осъществена без значение колко дни ще работи в Швейцария съответното лице.
 
- ПОВЕЧЕ ОТ 90 ДНИ:
При предоставяне на услуги за повече от 90 дни важат други правила, които са определени извън рамките на Споразумението с ЕС за свободно движение.  При такива случаи е необходим тест на пазара на труда, както и е възможно да има определени допустими контингенти и контрол на квалификацията.
 
Полезни контакти в случая:
 
При командироването на работници фирмите биха могли да се осведомят за дължимите възнаграждения с помощта на следния онлайн калкулатор, достъпен на немски, френски, италиански и английски език:
 
САМОСТОЯТЕЛНО ЗАЕТИ ЛИЦА
В рамките на 14 дни след пристигането в Конфедерация Швейцария и преди стартиране на самостоятелната заетост, гражданите на ЕС-27 и ЕСТА следва да направят адресна регистрация в общината по местоживеене и да заявят получаване на разрешение за пребиваване за извършване на самостоятелна дейност при кантоналната служба за работа и миграция. За целта следва да носят лични документи (лична карта или паспорт) и да могат да докажат на кантоналните служби, че ефективно ще упражняват самостоятелна заетост в Швейцария (например доказателства за стартов капитал, регистрация в търговския регистър и др.). Започването на упражняване на самостоятелна заетост следва да се осъществява само след получаване на разрешение. Разрешението е с валидност от 5 години.
 
ВАЖНО!
Моля да имате предвид, че разрешението Ви за извършване на самостоятелна дейност, може да бъде отнето в случай че се докаже, че такава не се извършва.
 
Детайлна информация можете да получите от съответните служби, като контакти може да намерите на следния електронен адрес:
 
Подробна информация за регистрацията на предприятие можете да намерите тук:
 
Търсене на работа
 
Ако търсите заетост преди да дойдете в Швейцария, се препоръчва да се консултирате с EURES съветниците във Вашата държава. Ако вече сте в Швейцария можете да се регистрирате безплатно в службата за заетост във Вашия регион (RAV/ORP/URC).
Повечето работни места в Швейцария се публикуват в интернет. Различни уебсайтове преглагат целенасочено търсене на работа по област на дейност (напр. строителство, кетъринг, услуги в здравните грижи, информационни технологии и т.н.). Друга възможност е да се регистрирате в частна агенция за заетост. Обикновено услугите, предлагани от такива агеции са безплатни за търсещите работа лица; ако Ви е предоставен договор за заетост, Вашият работодател ще бъде помолен  да покрие разходите за тази услуга.
В Швейцария свободните места много често се рекламират в допълнителни приложения към основните ежедневници, като например‘Emploi&Formation’, публикуван от Le Temps in Geneva, ‘Emploi’, публикуван от 24Heures in Lausanne, ‘Stellefant’, публикуван от the Basler Zeitung, ‘Stellenmarkt’, публикуван в Bund and in the Berner Zeitung, ‘Stellen-Anzeiger’ и ‘NZZ Executive’, които се появяват в  the Neue Zürcher Zeitung, и ‘Alpha’, което може да бъде намерено в the Zurich-based Tages-Anzeiger and SonntagsZeitung and in the Corriere del Tici
Интернет страници за търсене на работни места:обществените служби за заетост:www.treffpunkt-arbeit.ch;приложенията на ежедневниците /www.zeitung.ch,www.onlinenewspapers.com/;on-line трудови борси като: www.monster.chwww.jobs.chwww.gastro-express.ch
Между България и Швейцария има спогодба за стажанти – български граждани до 35 годишна възраст, постъпващи на работа по изучена от тях професия за ограничен период от време максимум 18 месеца с оглед усъвършенстване на професионалната и езиковата подготовка.
 
Условия на труд
 
Работно време
Съгласно швейцарския закон, максималните работни часове за седмица за индустриалните работници, офис персонала, техниците и други заети лица, включително персонала за продажби на големите търговци на дребно са установени на 45 часа. Лимитът за всички останали работници е 50 часа на седмица. Средното седмично работно време в швейцарските компании през 2016г. е било 41.10 часа (източник: Федералната статистическа служба)
Графикът на работното време по принцип е отговорност на работодателите, които обаче трябва да спазват съответните законови изисквания (периоди на почивка, почивки, официални празници, почивка през почивните дни, забрана за нощно и неделно работно време и т.н.) и трябва да консултира персонала по отношение на работното време, като позволява, доколкото е възможно, индивидуални нужди. За повече информация препоръчваме да се консултирате с вашия работодател или съответните органи.
Извънреден труд, определен като работно време, надхвърлящо договореното работно време, но не надвишаващ законоустановеното максимално седмично работно време, трябва да бъде компенсирано с премия от 25% от нормалната работна заплата; алтернативно, ако служителят се съгласи, той може да бъде компенсиран с отпуск със същата продължителност. Различни договорености обаче могат да бъдат договорени писмено между работодателите и служителите. Извънреден труд над максималното седмично работно време от 45 или 50 часа се урежда от разпоредбите на Закона за заетостта. То трябва да бъде компенсирано с премия от 25% или, ако служителят се съгласи, с отпуск със същата продължителност. Временната работа, извършена през нощта, в неделя или в официални празници, има право на специално възнаграждение. За обикновената нощна работа например Законът за заетостта предвижда задължителен 10% времеви кредит за всички служители. Това не може да се превърне в паричен еквивалент, освен ако заетостта на лицето не приключи.
 
Социална сигурност
 
Социалните осигуровки включват: осигуряване за болест, професионално заболяване, злополука, старост, смърт и   инвалидност, безработица, временна нетрудоспособност. Тези осигуровки се удържат от брутното възнаграждение. Здравната осигуровка е задължителна, но е индивидуална, т.е. внася се от лицата и не зависи от възнаграждението. Размерът й варира в зависимост от застрахователното дружество, местоживеенето и покритието на избрания вид осигуровка.
Амбулаторната медицинска грижа се осъществява предимно от лекари на частна практика и амбулаторни отдели в държавни болници или частни клиники.
Стоматологичната грижа се осигурява предимно от частни стоматолози и от държавни стоматологични клиники, но не се покрива от здравните осигуровки. Допълнителна информация за здравното осигуряване в Швейцария:
Всички лица, упражняващи трудова дейност в Швейцария, които още не са достигнали възрастта за пенсиониране се изисква да имат застраховка за безработица. Вноските за осигуровка за безработица се изплащат половината от заетите лица, а другата половина от страна на работодателите. Бенефициентът обикновено има право на 70 на сто от референтната заплата.
 
Данъци
 
Между България и Швейцария има подписана Спогодба за избягване на двойното данъчно облагане върху дохода и имуществото. В Швейцария доходите се облагат с данък от Конфедерацията /пряк федерален данък/ и от окръжните администрации и общините /кантонен и общински данъци/. Тъй като всеки от 26-те швейцарски кантона има свое собствено данъчно законодателство, данъчните ставки варират между кантоните. По правило данъкоплатците трябва да подават годишна данъчна декларация. Когато има попълнен такъв документ, по данъчната скала на база на приходите, се определя размерът на данъка за годината. На лица с временно и продължително пребиваване, данъкът се удържа месечно от заплатата.
Другият основен данък, освен подоходния данък, е данък добавена стойност /ДДС/ /VAT/, който понастоящем е 7.7% (2018г.) и се прилага за повечето стоки и услуги. Други данъци, налаганив Швейцария, включват данък върху имуществото, данък върху превозните средства, годишна такса за стикер за магистрала и други.
Информация за данъчната система: www.estv.admin.ch.
 
Живот
 
Швейцария е една от страните с най-висок стандарт в Европа след Норвегия и Исландия. Според Федералната статистическа служба средния разполагаем доход за частни домакинства в Швейцария  е CHF 7124 на месец през 2016г.. Основните разходи за домакинствата включват застраховки като здравно осигуряване (6.2%) и вноски за пенсия за старост (AVS) и пенсионния фонд (9.7%). Други основни разходни позиции са жилищно-комунални услуги (14.7%), данъци (11.5%), храни и напитки (6.3%), ресторанти (5.8%) и развлекателни и културни дейности (5.4%). През 2016 г., след приспадане на всички тези разходи, частните домакинства са имали средно CHF 1 551 в края на всеки месец, или 15.5% от брутния им доход.Домакинствата в групата с най-ниски доходи, чийто брутен месечен доход е по-малък от 5 000 швейцарски франка, остават средно без доходи за спестявания.
 
Образование
 
Ако детето Ви не говори езика, на който се говори в дадения окръг можете да го запишете в специален клас за интегриране, който ще му позволи да навакса преди да бъде включен в нормалната система.
Швейцария има предимно децентрализирана образователна система. Повечето решения за организацията на основните и средни училища се вземат на регионално ниво. Образователната система в Швейцария обхваща 4 нива на обучение: предучилищно, основно образование, средно I, средно II, трета степен на образование –висши училища и обучение за възрастни.
Съществуват държавни и частни училища. Държавните училища имат добра репутация и са безплатни. Посещават ги 95% от децата.
Детските ясли и градини се финансират главно от общините. В зависимост от кантона децата имат право на една или 2 години обучение в детска градина преди започване на задължителното училище. Училище се започва на 6 години.
Задължителното училищно обучение е 8/9 години – до средно I.
Ще намерите полезна информация за образователната система на :www.educa.ch, а за обучението във висшите учебни заведения в web-страницата на Rectors’ Conference of the Swiss Universities CRUS:www.crus.ch, the Federal Commission for foreign student grants: www.snf.ch
 
Признаване на дипломи
 
С цел преодоляване на множеството различия в квалификационните стандарти на отделните Европейски страни, Европейската Комисия предоставя няколко инструмента, целящи да осигурят повече прозрачност и яснота при признаване на дипломи и квалификация.
1. Европейската мрежа NARIC обхваща Национални центрове за информация при признаване на академично образование във всички страни, членки на ЕИП: www.enic-naric.net . Националния център в Швейцария можете да намерите на : www.crus.ch .
2. Europass също е инструмент, осигуряващ прозрачност на професионалните умения. Системата Europass осигурява яснота при разглеждане и признаване на професионалната квалификация в различните части на Европа. Във всяка държава са установени места за информация относно системата Europass – за повече информация: www.europass.sedefop.europa.eu.
 
Интернет адреси
http://www.eda.admin.ch/eda/de/home.html - Министерство на външните работи
http://www.ejpd.admin.ch/ejpd/de/home.html - Министерство на правосъдието и полицията
http://www.bfm.admin.ch/index.php?id=656&L=1 - Федерална служба за миграциите
http://www.educa.ch/dyn/14.asp - Швейцарска образователна система
http://www.bbt.admin.ch – Федерален офис за професионално образование и технологии/за признаване на професионално образование/
www.bsv.admin.ch – Федерален социално осигурителен офис
https://www.arbeit.swiss – работа в Швейцария

Обща информация
 
Площ: 551,670 кв. км.
Жители:  65 млн. (вкл. отвъдморските департаменти)
Официален език: френски
 
Регистрация и установяване
 
Българските граждани могат да живеят, работят или учат във Франция без да се нуждаят от входна виза или разрешително. За целта е необходимо да притежават документ за самоличност /паспорт или лична карта/.
Членовете на техните семейства, които не са граждани на ЕС/ЕИП/Швейцария могат също да живеят във Франция, но се нуждаят от разрешително за по-продължителен престой.
За гражданите на ЕС/ЕИП/Швейцария не е задължително да се регистрират в местната общината в 3-месечния период на престой, в случай на притежание на валиден ЕС паспорт и са: заети/самонаети/учащи/членове на семейства/незаети, които могат да докажат, че притежават средства за издръжка в определен размер.
Не е задължително да се кандидатства за издаване на разрешително за пребиваване (carte de sejour). Издаването му е безплатно и е с валидност до 5 години. Изисква се представяне на паспорт/лична карта и доказателства за заетост или за собствен бизнес. По подробна информация може да се получи в префектурата или общината.
Винаги носете със себе си паспорт или лична карта, тъй като могат да бъдат изисквани за проверка при определени ситуации.
 
За повече информация:
https://www.diplomatie.gouv.fr/en/ - Министерство на външните работи
 
Търсене на работа
 
Българските граждани имат свободен достъп до пазара на труда и могат пълноправно да се възползват от правото на труд във Франция, без да им е необходимо разрешение за работа.
За да работите във Франция владеенето на френски език е от много голямо значение.
Във всички градове има офиси на обществената служба по заетост /PÔLE EMPLOI/. Може да се регистрирате в най-близкия по местоживеене. За повече информация:
Телефон: 0033177863949
Интернет адрес: www.pole-emploi.fr
Информация за работни места е налице на интернет страницата на Службата за заетост:
APEC (Асоциация за наемане на управленски персонал) подпомага наемането на кадри на мениджърски позиции и млади специалисти. За повече информация: www.apec.fr
Агенциите за заетост получават заплащане за своите услуги от работодателите; услугата е безплатна за търсещите работа лица. За повече информация: www.prisme.eu.

Интернет сайтове за търсене на работа

Консултанти по наемане на персонал. Тези консултанти сключват договори с фирмите за с цел наемане на висококвалифицирани специалисти или мениджъри. За повече информация: www.cadremploi.frwww.cadresonline.com.
Интернет страници на фирмите. Фирмите често имат рубрика за наемане на персонал на фирмените сайтове. Използвайте търсачка или бизнес директория, за да откриете техните сайтове. Например: www.pagesjaunes.fr.
Печатни медии. Специализираната бизнес преса дава възможност на фирмите да публикуват обяви за набиране на персонал. За повече информация: www.press-directory.com.
Много от свободните работни места във Франция се заемат на база контакти – създавайте и поддържайте колкото може повече лични и професионални контакти /включително в онлайн платформи и медии/, за да увеличите шансовете си за наемане.
Може да намерите работа и чрез директен контакт с работодателя, по разлепени обяви, използвайки социалните мрежи и др.
Самонаетите лица, които желаят да се установяват във Франция със своя бизнес следва да се регистрират в професионалния регистър и да плащат социални осигуровки. Полезни линкове: www.urssaf.frqhttp://annuaire-cfe.insee.fr/AnnuaireCFE/jsp/Controleur.jsp.
 
Условия на труд
 
Минималната възраст за започване на работа е 16 години /с малки изключения, описани в законодателството/.
По закон информацията за условията на труд на конкретно работно място трябва да е предоставена писмено на работника, но не е задължително да е под формата на договор при постоянните договори.
Трудовите договори са постоянни и с определен срок /до 18 месеца и бонус 10 % над заплатата за липса на сигурност за работното място/.
Друг тип са временните трудови договори, които се сключват от агенции за временна заетост, търсещи работа лица и предприятие-ползвател.
Трудови договори с периоди на прекъсване се сключват в секторите с големи колебания в необходимостта от работна ръка през годината.
Трудови договори за чиракуване и професионално обучение се сключват с младежи на възраст от 16 до 25 години, които искат да придобият професионална квалификация.
Трудови договори с определен срок за възрастни са за лица над 57 години и им дават възможност да придобият изискуемия стаж за пенсиониране.
Договор, който е временен и дава възможност на работника да получава минимално месечно възнаграждение в периодите между две наемания.
Работодателят има право да анулира трудовия договор в първите 3 месеца.
Трудовите договори с определен срок се прекратяват автоматично с настъпване на посочената дата.
Прекратяването на трудов договор за неопределен срок се извършва при спазване на процедурни стъпки.
За повече информация: www.legifrance.gouv.frwww.travail-emploi.gouv.frwww.service-public.fr.
Минималната месечна работна заплата във Франция е 1,521 €/10.03  € часова ставка. Единствено младежите и наетите по договор за чиракуване и професионална квалификация може да получават заплащане, по-ниско от минимално гарантираното. Честа практика е в определени отрасли, заплатите да се определят чрез колективно трудово договаряне. Със значително по-високи заплати са наетите на управленски позиции, финансисти, счетоводители  и ИТ експерти. Разликата между заплатата бруто и нето е в размер приблизително 22 %.
Работната седмица не може да надвишава за 35 часа, а работният ден 10 часа. Часовете извънреден труд се заплащат.  Нощният труд е от 21,00 до 06,00 часа. Гарантираната междуседмична почивка е 35 последователни часа.
Работниците имат право на 5 седмици платен годишен отпуск /2,5 дни за всеки отработен месец/. Официалните празнични дни във Франция са 11. Наетите лица имат право на отпуск по болест, майчинство, бащинство, отглеждане на дете и обучение.
 
Социална сигурност
 
Социалното осигуряване се състои от няколко основни елемента:
Генерална схема – за работещи и техните семейства и студенти. Покрива рисковете старост, болест, майчинство, бащинство, семейни помощи. Вноските се плащат от работодателите и наетите лица;
Схема за самонаети лица и осигуряване при болест
Осигуряване при безработица и допълнителни пенсионни схеми. Покрива всички работещи;
Селскостопанска схема – за фермери и селскостопански работници;
Специална схема – за военни, държавни служители и други.
Социалноосигурителната система покрива следните основни рискове:
 • Болест, майчинство, бащинство, инвалидност и смърт. Вноски: 0,75% за работника и 13,10% за работодателя. За да има право на тези обезщетения, работникът трябва да е работил определен период от време
 • Трудова злополука и професионално заболяване. Вноските се плащат от работодателя и зависят от рисковете на работното място.
 • Семейни помощи
 • Обезщетение за безработица. Вноските за безработица: 2,4 % за работника и 4 % за работодателя, но да не надхвърля 12 680 € месечно. Право на обезщетение имат лицата с вноски поне 122 дни през последните 28 месеца /36 месеца за лицата над 50 години/. Трудовият договор трябва да е прекратен от работодателя, поради изтичане на срока, напускане поради основателна причина или взаимно съгласие. Безработното лице трябва да се регистрира в службата по заетостта, да търси активно работа и да приема подходящи оферти за работа. Сумата за безработица се отпуска като дневно обезщетение и е на база вноските през последните 12 месеца.
 • Пенсия за възраст. Минималната възраст за пенсия за родените след 01.01.1955 е 62 години, но обиайно възрастта за пенсиониране е между 65 и 67 години. Вноски: 6,85 % за работника и 8,5% за работодателя при таван 3 170 € месечно. Размерът на пенсията зависи от направените вноски през 25-те години с най-високо заплащане, средния осигурителен доход и трудовия стаж.
Ако живеете и плащате данъци във Франция подлежите на плащане на 2 допълнителни осугуровки: Contribution Sociale Généralisée or CSG и Contribution pour le Remboursement de la Dette Social (CRDS). Те са дължими от общия доход..
 
Данъци
 
Между правителствата на Република България и Френската република има подписана Спогодба за избягване на двойното данъчно облагане (1987 г.).
Ако планирате да получавате доходи във Франция, независимо дали сте живеещ или не в страната, ще ви е необходим френски идентификационен данъчен номер (Numero fiscal de reference). Това е се налага в случай, че имате задължения за плащане на данъци във Франция и подпомага френската данъчна администрация да изчисли точно вашите задължения. Данъчният номер не се използва като идентификационен номер извън данъчната система и не е необходим, ако сте данъчно задължен.
Физическите лица плащат 2 основни данъка: данък общ доход (impôt sur le revenu) и данък върху стоките и услугите ДДС (taxe sur la valeur ajoutée TVA). Плащат се и данъци върху имотите и местни данъци.
Местните лица плащат данъци върху всички свои доходи, вкл. заетост, инвестиции, дивиденти, лихви, пенсии и недвижима собственост.
През 2019 г. Франция въведе PAYE – система за плащане на данъци, което означава, че данъците се удържат месечно при получаване на заплата. Данъчната основа е доходът от 2017 г. Уравнението се прави в края на годината. Данък общ доход се плаща и върху доходите от пенсии и ренти.
Удръжки върху дохода за 2019:
 • До €9,964: 0%
 • €9,964–€27,519: 14%
 • €27,519–€73,779: 30%
 • €73,779–€156,244: 41%
 • €156,244+: 45%
Подаването на годишна данъчна декларация е задължително, дори и ако доходът е под облагаемия минимум. Срокът за подаването е 18 май за предходната година, или от 23 май до 6 юни ако се подава онлайн. Глобата за неподадена декларация е 10 % от данъка.
Стандартната ставка на ДДС във Франция е 20 %. Съществуват намалени ставки за определени фармацевтични продукти, обществения транспорт, хотели, ресторанти и билети за спортни и културни събития – 10%, хранителни продукти и книги – 5,5 %, вестници – 2,1 %.
https://www.service-public.fr/particuliers/vosdroits/N19803 - интернет сайт на Френската държавна администрация, предоставя обширна информация за всички аспекти на данъчното облагане на физическите и юридическите лица, както и за социалноосигурителнатите вноски.
https://www.impots.gouv.fr/portail/ - Министерство на икономиката и финансите. Институция, отговаряща за данъците върху доходите.
Плащат се още данък сгради, местни данъци, данък за ТВ лиценз и др..
 
Живот
 
Информация за наемане на квартира може да се намери във всекидневната преса, интернет сайтове: http://www.immofrance.com/ , както и чрез ползване услугите на посреднически фирми. Някои общински администрации помагат за намирането на квартири. При наемане имот чрез агенция се изисква заплащане на комисионна в размер на едномесечен наем, и доказване на доходи. Взема се депозит, равен на наема, който се връща след освобождаване на жилището. Договорът за наем на необзаведен апартамент обикновено е за 3 години, а на обзаведен - 1 година.
Наемите варират в зависимост от местоположението на имота, транспортните връзки и др., като започват от €500–800 месечно за малък апартамент в по-непривлекателни региони. Двустаен апартамент в по-голям град се наема за около €800–1,300 месечно. Цените в Париж са значително по-високи, като в определени случаи могат да достигнат €3,000–7,000. В края на 2018 г. наемите в Париж варират от €32 до €35 за м2 месечно. Малките апартаменти са относително по-скъпи. В околностите на Париж могат да се намерят имоти с далеч по-приемлив наем.
Наемателите плащат данък на имота, който обитават.
Купувайки имот във Франция трябва да имате предвид, че разходите по прехвърлянето на собствеността достигат 16 % от стойността.
Онлайн портали за имоти:
Разходите за храна на човек месечно възлизат на €220–€290.
 
Образование
 
Образованието е задължително от 6 до 16-годишна възраст. Училищата биват държавни /безплатни/ и частни /с такса/. От своя страна, частните училища биват 2 вида: функциониращи с договор с държавата и напълно независими. На някои семейства се отпуска финансова помощ за покриване на разходи, свързани с образованието на лица до 18 години. 50% от лицата на възраст 18-21 години са обхванати във висшето образование. 64 % от младежите полагат изпит Baccalauréat за приключване на общо, техническо или професионално образование. Допустимо е обучение в къщи.
Началната фаза обхваща детските градини /за деца на възраст 2/3 – 6 години/ и начално образование за деца на възраст 6 – 11 години от 1 до 5 клас/.
Следващата фаза има две подфази:
Collège - за деца на възраст 11 - 15 години с 4 нива. За записване няма приемни изпити. Завършва се с изпит и диплома / Diplôme National du Brevet/.
Lycée – за младежи на възраст 15 – 18 години с 3 нива. Лицеите биват общообразователни, технически и професионални. През трите години се изучават се програми с различна насоченост и при завършването им се получават различни документи. Полагането на изпит и получаването на Baccalauréat дава право за продължаване на образованието във ВУЗ при общообразователните и техническите лицеи. В професионалните лицеи студентите учат и работят паралелно и курсът на обучение завършва с изпит и диплома.
Висшето образование е организирано в три степени:
бакалавър /3 – годишно обучение/,
магистър – насочено към докторска степен /5-годишен курс/ или професионално /след 2-годишно обучение се получава диплома за професионална квалификация/ и
докторска степен /3 – годишно обучение/.
За трите най-престижни ВУЗ е необходимо явяване на изпит след 2 – годишен подготвителен период.
Обърнете се към общинската администрация по местоживеене относно записването на детето Ви в училище или детска градина. Необходими документи: документ за самоличност и свидетелство за раждане, адресна регистрация, документ, удостоверяващ поставени ваксини. Следващата стъпка е издаване на документ за записване от съответното училище.
За повече информация: www.education.gouv.frwww.enseignementsup-recherche.gouv.fr.
 
Признаване на дипломи
 
С цел преодоляване на множеството различия в квалификационните стандарти на отделните Европейски страни, Европейската Комисия предоставя няколко инструмента, целящи да осигурят повече прозрачност и яснота при признаване на дипломи и квалификация с цел образование или заетост.
1. Европейската мрежа NARIC обхваща Национални центрове за информация при признаване на академично образование във всички страни, членки на ЕИП: www.enic-naric.net . Националния център във Франция можете да намерите на : http://www.ciep.fr/enic-naricfr/ .
2. Europass също е инструмент, осигуряващ прозрачност на професионалните умения. Системата Europass осигурява яснота при разглеждане и признаване на професионалната квалификация в различните части на Европа. Във всяка държава са установени места за информация относно системата Europass – за повече информация: http://www.europass.cedefop.europa.eu.
3. База от данни за регулираните професии в страните от ЕС, ЕИП и Швейцария.
 
Интернет адреси:
http://www.travail-solidarite.gouv.fr/ - Министерство на труда, заетостта и здравето
http://www.pole-emploi.fr - Службата за заетост 
http://www.economie.gouv.fr/ - Министерство на икономиката, индустрията и заетостта
http://www.impots.gouv.fr/ - Данъчна информация
http://www.education.gouv.fr/ - Министерство на националното образование
 
Посолство на Република България във Френската република и Княжество Монако
Адрес: Ambassade de Bulgarie, 1 avenue Rapp, 75007 Paris
Тел.: +33 1 45 51 85 90
Факс: +33 1 45 56 97 50
Дежурен телефон в извънработно време: +33 1 45 51 85 90
Работно време: По – Пт, 09:00 – 17.30 ч.
E-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 
Посолство на Френската република в България
Адрес: София 1504, ул. Оборище № 27-29
Тел. +359 2 965 11 00
Факс +359 2 965 11 20
Консулска служба
Адрес: София 1504, ул. Оборище № 21-А
Тел. +359 2 965 11 00
Факс +359 2 965 11 71
E-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. 

Обща информация

Площ: 41 543 кв. км.

Население: 16. 979 млн.

Официален език - нидерландски

Регистрация и установяване

За пребиваване до 3 месеца в Нидерландия българските граждани не се нуждаят от разрешение за пребиваване, но подобен документ се изисква от редица институции, като например банки – при първоначално откриване на сметка към тяхната система, данъчната администрация, работодателите също искат да се уверят в законовия статут на бъдещия работник. За период над 3 месеца е необходимо да се подаде молба по образец в IND (организацията за пребиваване в Нидерландия) за издаване на разрешение за пребиваване. За повече информация: http://www.ind.nl/

Търсене на работа 

Нидерландия не прилага разрешителен режим за работниците от България от 01.01.2014 г.  За да можете да работите в Нидерландия, Ви е необходим социалноосигурителен номер (така нареченият SOFI номер). Ако работите за нидерландска агенция за временна заетост, тя може да подаде в данъчната служба заявление за Вашия номер. В случай че не направи това, трябва сами да подадете в данъчната служба молба за получаване на социалноосигурителен номер. Можете да направите това по телефона на английски език: 0031-(0)555385385.

Работа може да се търси чрез: Центъра за работа и доход (CWI) - www.werk.nl – регистрацията в него не е задължителна; специализирани посреднически агенции – обикновено те първо подлагат кандидатите на психологически тест и им правят преценка на възможностите (www.mercuri-urval.com,  www.elanit.nl – за IT&T, www.birdengineering.nl – за биотехнологии, www.fashionsolution.nl  –  за модната индустрия); обяви в пресата и интернет - www.telegraaf.nl,  www.nrc.nl ; трудови борси, организирани от Центъра за работа и доход, посреднически агенции, университети и колежи.

Социална сигурност

Нидерландската социално-осигурителна система е една от най-изчерпателните в Европа. Тя осигурява закрила при болест, майчинство, инвалидност, старост, безработица, а също така и семейни добавки за деца. Повечето вноски за социално осигуряване се приспадат автоматично от заплатата. Те са за сметка както на работника, така и на работодателя. Ако сте легално пребиваващ в Нидерландия, но ви липсват средства за нормален живот поради продължителна неработоспособност или безработица, може да искате помощ от държавата. Право на помощ имате временно и само поради принудителна незаетост. При загуба на работа трябва да се регистрирате възможно най-бързо в Центъра за работа и доход (CWI). Осигурителната агенция на трудещите се (UWV) дава съвети на търсещите работа, пребиваващи легално в Нидерландия, на тел.: 0031 113750350. 

Медицински разходи

Медицинската застраховка е задължителна, когато живеете и / или работите в Нидерландия. Размерът на месечното плащане се определя ежегодно през ноември за следващата година и се различава от един застраховател до друг.

Лицата с ниски доходи имат право на помощ за грижи (zorgtoeslag). Може да имате право на тази помощ, ако вашият доход е 28 500 евро на година или по-малко, ако сте неженени или 35 500 евро, ако съжителствате. Точните условия и сумите, приложими за текущата година, могат да бъдат намерени на уебсайта на данъчните органи: www.belastingdienst.nl.

Общото  застрахователно покритие наистина е доста основно. Затова се препоръчва да вземете „допълнително покритие“ за: редовна стоматологична помощ, физиотерапия и други дългосрочни лечения.

Основната застраховка и допълнителната застраховка не трябва да се сключват със същата застрахователна компания.

Ако живеете в Нидерландия, трябва да се регистрирате при общопрактикуващ лекар (huisarts). Можете да изберете свой GP, но вашият избор е ограничен до квартала, в който живеете. Повечето лекари разполагат с часове за консултации в определени часове, за които трябва предварително да си уговорите среща. Ако се прецени, че е необходимо специализирано лечение, личният лекар ще Ви насочи към болница или медицински специалист. Медицинска помощ от болница или специалист не се  предоставя без препращане от общопрактикуващ лекар!

Данъци

ДОД се удържа от заплатата и възнаграждението на работещия и се привежда в данъчните служби от работодателя. ДОД се определя в зависимост от така наречената ”three-box” система, т.е. има 3 категории данък:

 • върху доход от заетост и собственост;
 • върху доход от „солидна лихва”;
 • върху доход от спестявания и инвестиции.

По всяка категория данъкът се събира по различен начин. Данъкът върху различните доходи не може да се прехвърля от една категория в друга. Данъкът върху доход от заетост и собственост се изчислява по прогресивна скала. Самонаетите лица трябва да правят предварителни вноски през данъчната година, като размерът им се определя според приходите. Ако работите временно в Нидерландия, вероятно имате право да Ви бъде върната част от данъка върху общия доход. За целта може да поискате от данъчната служба съответния формуляр. При попълване на формуляра трябва да посочите номера на Вашата лична банкова сметка.

Данъците за моторните превозни средства зависят от теглото и вида на използваното гориво и може да има леки различия в отделните провинции. Повече информация за нидерландската данъчна система може да намерите на адрес: http://www.belastingdienst.nl/organisatie/en/tax/.   Размерът и типът на местните данъци зависят от местните институции. Най-често това са данъци за собственост, паркиране, притежаване на кучета, такси за канализация и смет, туристическа такса и други.

Повече информация – от местната община. За целта посетете портала www.postbus51.nl

За да може да си възстановите данъците от Нидерландия, ви трябва Jaaropgaaf - годишно обобщение на сумите, които сте получили от своя работодател в края на годината. Той показва обобщената сума на вашата печалба, както и общата сума, която работодателят ви е удържал от вашите заплати и изпратил като данъци на данъчните власти.

За повече информация: http://euresbg.dendax.com/bg/registracia/danachno-vazstanoviavane-ot-holandia ; www.dendax.com Tel.  +02/ 49 25 466

Живот и Жилище

Животът в Нидерландия е по-скъп в сравнение с повечето европейски държави – особено в градовете и в централната и западната част .

Обективен проблем е липсата на достатъчно подходящи жилища. 

Често срещан проблем от трудовите мигранти/временните работници, които заминават за работа в Нидерландия, е този с настаняването. Важно е да изискате гаранции за настаняването от работодателя. Трябва да сте наясно какво точно ще Ви се предложи и да не приемате условията по трудов договор, ако настаняването не е приемливо за Вас.

Тъй като жилищата под наем са малко, ще трябва да бъдете включени в т.нар. „чакаща листа”. Препоръчва се да се регистрирате в жилищна агенция. Ако ви се предложи жилище под наем, може да го откажете само при ограничени обстоятелства. Ако сключите договор за наем, обикновено се иска депозит в размер на едномесечния наем. При прекратяване на договор за наем, обикновено се изисква най-малко едномесечно предизвестие. В зависимост от вашия доход, състояние, възраст и семейство, е възможно при определени обстоятелства да получите субсидия за наем. Ако искате да купите къща трябва да се обърнете към Агенция за недвижими имоти.

За повече информация: https://www.government.nl/ministries/ministry-of-infrastructure-and-the-environment- Министерство на жилищата и околната среда.

Образование

Задължително е училищното образование за децата и младежите от 5 до 16 годишна възраст. Това важи за всички деца, живеещи в Нидерландия или пребиваващи за по-дълъг период от време, независимо от тяхната националност и религия. След 18 годишна възраст трябва да се плаща такса за обучение. Често се отпускат помощи за обучение във висшите учебни заведения.

Признаване на дипломи

С цел преодоляване на множеството различия в квалификационните стандарти на отделните Европейски страни, Европейската Комисия предоставя няколко инструмента, целящи да осигурят повече прозрачност и яснота при признаване на дипломи и квалификация.

1. Европейската мрежа NARIC обхваща Национални центрове за информация при признаване на академично образование във всички страни, членки на ЕИП: www.enic-naric.net. За признаване на дипломи в Нидерландия има 2 центъра: Nuffic(за висше образование)- в Хага (www.nuffic.nl) и Colo (за професионално образование) в Zoetermeer (www.idw.nl). За допълнителна информация трябва да се обърнете към Информационния център за признаване на документи: P.O. Box 7338 2701 AH Zoetermeer, the Netherlands, telephone +31-79 3217930,email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. . Colo се състои от 18 центрове, всеки от които e специализиран в различен сектор от икономиката.

2. Europass също е инструмент, осигуряващ прозрачност на професионалните умения. Системата Europass осигурява яснота при разглеждане и признаване на професионалната квалификация в различните части на Европа. Във всяка държава са установени места за информация относно системата Europass – за повече информация: http://www.europass.cedefop.europa.eu.

Информация на  нидерланското Министерство на труда

Ако искате да работите в Нидерландия, трябва да знаете правата си и да сте запознати с основните изисквания за работа и пребиваване. Така ще избегнете разочароващи ситуации. Заплатите в Нидерландия са по-високи от тези във Вашата страна, но това се отнася и за разходите за ежедневни нужди. Ако сте добре информирани, имате по-голям шанс да си намерите подходяща и сигурна работа и престоят Ви в Нидерландия да бъде приятен.   

Трудов договор

Голяма част от работещите в Нидерландия нямат постоянен трудов договор и/или работят почасово. С това Нидерландия се отличава от много други европейски страни. Следователно, гъвкавият труд в Нидерландия, със сигурност в сравнение с други европейски страни, е доста обичаен.

Вашите права и задължения зависят от трудовия Ви договор. Обърнете внимание на следното:

Трябва да получите трудовия договор на езика, който говорите и който е разбираем за Вас. Обикновено се сключва писмен трудов договор, но устният договор също е валиден. Договорете се ясно и точно относно:

 • размера на заплатата Ви;
 • кога точно ще Ви изплащат заплатата;
 • заплащането на допълнителен труд;
 • заплащането на пътните разходи от дома до работното място и обратно;
 • заплащането на пътните разходи за връщане в България.

Работите ли за нидерландско бюро за набиране на персонал за временна заетост? В такъв случай често ще работите за една или за няколко фирми. Специфичното на работата чрез едно такова бюро е, че трудовият договор приключва, ако фирмата, в която бюрото Ви е изпратило, няма повече работа за Вас. Бюрото не е задължено да Ви предложи нова работа. Ще Ви бъдат заплатени само действително заработените часове. Ако бъдете изпратени на работа от бюро за набиране на персонал за временна заетост, можете във всеки един момент да прекратите договора. Попитайте Вашето бюро за останалите условия на работа.

Работите ли за българска фирма в Нидерландия? Ако сте сключили договор с българска фирма или с бюро за набиране на персонал за временна заетост, което Ви изпраща в Нидерландия, тогава става въпрос за командироване или изпращане на работници и служители в рамките на предоставяне на услуги (изпращане за изпълнение на временна работа). В случай, че сте командирован може да се осигурявате в България. За целта Вашият работодател или Вие трябва да подадете в България молба за издаване на формуляр А1. При изпращане за изпълнение на временна работа в трудовите договори е необходимо да бъде посочено, че дейността се извършва в съответствие с всички приложими разпоредби на законодателството на Нидерландия, в т.ч. във връзка с осигуряване на временна заетост, трудовоправни, социално-осигурителни и данъчни разпоредби.

При командироване, както и при изпращане за изпълнение на временна работа за Вас се прилагат предвидените в нидерландското законодателство предписания за заплата, работно време, допълнителен труд и безопасност. Това означава, че при всички случаи Ви се полага минималната работна заплата, изплащана в Нидерландия.

Това означава, че при всички случаи Ви се полага минималната работна заплата, изплащана в Нидерландия.

Работите ли директно за нидерландска фирма (а не за бюро за набиране на персонал за временна заетост)? В такъв случай нидерландското законодателство e изцяло приложимо за Вас. Ако сте сключили временен трудов договор, имате право да получавате заплата през целия период на договора. Не можете без причина преждевременно да бъдете уволнени или да напуснете работа. Ако сте сключили безсрочен трудов договор, сте защитени от уволнение. Вашият работодател може да Ви уволни само с разрешение на властите. Често трудовите договори включват пробен период от два месеца. По време на пробния период работникът може да бъде уволнен без разрешение от властите.

"Нулеви договори"

В Нидерландия могат да се сключват трудови договори с вписани нула часове за работа. Това са договори, предоставящи гъвкавост на работодателите, наричани още "нулеви договори". Този тип договор е удобен и лесен за работодателите, защото чрез тях не гарантират работа за работника и не плащат фиксирано възнаграждение. Вместо това му се обаждат само когато те сметнат, че имат нужда от него. За съжаление, обикновено това не означава, че работника може да откаже повикването, под претекст че е зает. В повечето договори нула ”часове” вие сте длъжен да се явите на работа, когато ви се обади работодателя. Няма гаранция за постоянен или дори минимален брой часове на работа.

Този тип договор в рисков, защото може да постави работника в позицията на длъжник - например осигурява му се един или два дни седмична работа, а следва да плаща наем за цялата седмица и да се храни и издържа.

Работна заплата

Винаги имате право на брутната минимална работна заплата, изплащана в Нидерландия. Вашият работодател трябва да удържа данъци и осигурителни вноски и да Ви даде фиш за заплатата, на който да е посочена заплатата, която Ви изплаща и данъците и осигурителните вноски, които удържа. От 01.01.2019 г. законово определената брутна месечна минимална работна заплата е 1615.80 евро за лица над 23 години. За лицата от 15 до 22-годишна възраст минималната работна заплата е по-ниска. Освен това имате право на 8% възнаграждение за отпуск. Минималната работна заплата се актуализира два пъти годишно, на 1-ви януари и на 1-ви юли.

Ако работите в Нидерландия чрез бюро за набиране на персонал за временна заетост, в повечето случаи съгласно колективния трудов договор за персонала за временна заетост, имате право на заплата, по-висока от минималната. Ако работите допълнително или вечер, имате право на 25% надбавка, а при нощен труд на 50% надбавка върху заплатата Ви.

Други важни факти

Данъци

За да можете да работите в Нидерландия, Ви е необходим социалноосигурителен номер (така нареченият SOFI номер). Ако работите за нидерландско бюро за набиране на персонал за временна заетост, бюрото може да подаде в данъчната служба заявление за Вашия номер. В случай че бюрото не направи това, трябва сами да подадете в данъчната служба молба за получаване на социалноосигурителен номер. Можете да направите това по телефона на английски език: 0031-(0)555385385.

Ако работите временно в Нидерландия, вероятно имате право да Ви бъде върната част от данъка върху общия доход. За целта може да поискате от данъчната служба съответния формуляр. При попълване на формуляра трябва да посочите номера на Вашата лична банкова сметка.

Парично обезщетение при болест

При заболяване в повечето случаи работодателят трябва да продължи да Ви изплаща пълния размер на заплатата. Ако работите за бюро за набиране на персонал за временна заетост, при заболяване Ви се полагат 91% от заплатата. При отсъствие поради заболяване трябва да уведомите работодателя си преди 10:00 часа. Ако работите чрез бюро за набиране на персонал за временна заетост, трябва да уведомите бюрото и фирмата, в която сте назначени на работа, че ще отсъствате поради заболяване.

Безопасност на работното място

Вашият работодател е длъжен да Ви информира относно рисковете при Вашата работа. При необходимост той трябва да Ви осигури безплатно лични предпазни средства (например каска или предпазни обувки).

Жилище

Повечето хора, които идват да работят в Нидерландия, наемат жилище или стая.

Наемане чрез Вашия работодател или чрез фирма за набиране на персонал за временна заетост.

Четете добре написаното с дребен шрифт. Например: Наемът от заплатата Ви ли ще се удържа? Тогава се уговорете, кой ще плаща допълнителните разходи. Например за газ, електричество и вода. Само ако упълномощите с писмено пълномощно работодателя си, работодателят Ви може да удържа максимално 25% от важащата за Вас минимална работна заплата за разходи по жилищното настаняване (газта, електричеството и водата може да бъдат включени в тези разходи).

Наемане чрез жилищна кооперация

Трябва да се регистрирате в жилищна кооперация. На уебсайта на Вашата община са посочени жилищните кооперации във Вашата община. Ако има свободно жилище, ще получите съобщение. Цената на наема се повишава всяка година. Има законова точкова система по този въпрос. С нея можете да проверите, дали цената на наема Ви е реална. Вижте на: rijksoverheid.nl/onderwerpen/huurwoning/. Или се обадете на държавните институции (Rijksoverheid): 1400 или +31-77-465 67 67.

Ако имате оплаквания относно условията в жилището, първо можете да се обърнете към хазяина си. Ако той не вземе мерки и ако продължавате да имате оплаквания по отношение на жилището, можете да се обърнете към общината.

Съдействие при въпроси или проблеми

Общи положения

При въпроси и проблеми във връзка с работата Ви можете да се свържете с нидерландски или български синдикат. Обикновено условието е да членувате в него. Няколко нидерландски синдиката са основали служба, специално предназначена за лица, назначени на работа чрез бюро за набиране на персонал за временна заетост - Сдружение за контролиране на спазването на колективните трудови договори на персонала за временна заетост (Stichting Naleving CAO Uitzendwezen). Ако имате въпроси относно правата или заплатата Ви, можете да ги отправите на нидерландски или английски език към:

SNCU

Postbus 9438

3007 AK Rotterdam

Тел.: 0180 642530

Интернет адрес: www.sncu.nl

Инспекция по труда

За подаване на жалби, касаещи заплащането на минималната работна заплата, безопасните и здравословни условия на труд и работното време, можете да се свържете директно с Инспекцията по труда в Нидерландия.

За целта можете да използвате формуляра на български език на www.arbeidsinspectie.nl (интернет страницата на Инспекцията по труда в Нидерландия).

Можете да изпратите писмо или да се обадите по телефона на английски език:

Arbeidsinspectie

Postbus 820

3500 AV  Utrecht

Тел.: 0031 (0)800 – 270 00 00

Електронна поща: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Формуляр А1

Вие или Вашият работодател можете да подадете молба за формуляр А1 в:

Национален осигурителен институт, бул. „Александър Стамболийски” 62-64, СОФИЯ 1303

Координари на български EURES съветници и асистенти по въпроси за Нидерландия:

EURES съветник: Мая Генова
Дирекция "Бюро по труда" - Стара Загора
Email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Помощници:
EURES съветник: Татяна Петкова

Дирекция "Бюро по труда" - Добрич

Email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Координати на EURES съветници в Нидерландия можете да откриете посредством Европейския портал за професионална мобилност ТУК

Интернет адреси

http://www.government.nl  - Правителство

http://www.werk.nl   -   Служба по заетостта                                         

http://internationalezaken.szw.nl - Министерство на труда

http://www.arbeidsinspectie.nl - Инспекцията по труда в Нидерландия                      

http://www.belastingdienst.nl/organisatie/en/ - Данъци                                                          

http://www.minvws.nlhttp://www.kennisring.nl/ - Социална сигурност                                          

http://www.minocw.nl/ - Образование                                                         

http://www.nuffic.nl,  http://www.idw.nl  - Признаване на дипломи          

Обща информация:


Площ: 78 866 кв. км

Население: 10 649 800

Официален език: чешки


Регистрация и установяване:

Ако престоят ви в Чехия надвишава 30 дни, сте задължени да съобщите в полицията за чужденци мястото и предполагаемата продължителност на пребиваването си, в срок до 30 дни от влизането ви на територията на Чешката република. Ако планирате да останете повече от 3 месеца, трябва да получите удостоверение за пребиваване, което се издава от полицията за чужденци. За целта ще са ви необходими валиден документ за самоличност, доказателства за здравна осигуровка /Европейска здравна карта и документ, доказващ причината за пребиваването ви – трудова заетост, обучение, икономическа активност/ самонаето лице.

Българското посолство в Прага

При постъпване на работа, Вашият работодaтел е длъжен да води отчет за Вас като негов работник, поради което ще са му необходими данни за адреса, на който пребивавате в Чехия, адреса в държавата, където пребивавате постоянно, номер на документа, с който сте влезли в страната, най-високо придобитата от вас степен на образование.

За повече информация: www.domavcr.cz – практически информации за Чешката република, www.policie.cz – Полиция за чужденците


Търсене на работа:

Работа можете да търсите чрез бюрата по труда в Чехия,  където работодателите са задължени да публикуват всички свои свободни работни места. Можете да посетите и чешкия портал EURES на страниците на Министерството на труда и социалните грижи, където ще намерите препратка „Търсите работа в Чешката република “ („Hledáte práci v ČR“), същото и в английска версия.

Друга възможност е да се обърнете към частните посреднически агенции. Списък на лицензираните агенции може да се намери на страницата на Министерството на труда и социалните грижи. Най-добрият начин да намерите такава агенция на местно ниво е като проверите в телефонния указател. Услугите, предлагани от частните посредници са безплатни.

Националните ежедневници също често посвещават цели подлистници на информация за възможностите за заетост. Такива вестници са: MF DNES – излиза вторник и четвъртък, Hospodařské noviny – понеделник, Lidové noviny – сряда.

За повече информация: http://portal.mpsv.cz/eures – EURES на портала на Министерството на труда и социалните грижи, www.jobs.czwww.prace.cz – сървъри за търсене на работа.


Социална сигурност:

Всеки, който работи в Чешката Република, се осигурява чрез чешката социално – осигурителна администрация. Работодателят е задължен да удържа от месечната заплата на работниците си дължимите социално – осигурителни вноски, които са в размер на 6.5% от съответната брутна заплата. Вноските за сметка на работодателя са в размер на 25%.

Социално-осигурителната система в Чехия е изградена върху 3 основни принципа - задължително социално осигуряване, което покрива обезщетения при болест, безработица и пенсионно осигуряване; държавна социална помощ, чрез която държавата участва при покриване на разходите за препитание и други основни лични нужди на семействата и техните деца; социални помощи за хората, които са неспособни да посрещнат основните си нужди.

Ако сте работили в Чехия и останете безработен, вие ще имате право на обезщетения за безработица ако сте работили 12 месеца през последните 3 години. В този случай трябва да се регистрирате в най-близкото бюро по труда, където да представите документ за самоличност, доказателство за последната ви месторабота и документ за образование. Сумата на обезщетенията за безработица се изчислява като процент от средната ви месечна заплата, получавана при последната месторабота: за първите 2 месеца е в размер на 65%, за следващите два месеца е в размер на 50% и за оставащия период – 45%.

Ако сте безработен в Чехия и сте с право на обезщетение за безработица, придобито в друга страна /където е била последната Ви месторабота/, Вие можете да кандидатствате за получаване на това обезщетение в Чехия, но за не повече от 3 месеца (възможно е удължаване до 6 месеца). За целта трябва да сте се сдобили с формуляр U2 от социално-осигурителната институция в държавата, където е била последната ви месторабота, който формуляр да представите в чешкото бюро по труда в 7-дневен срок от влизането в Чехия. Обезщетенията се изплащат от бюрото по труда.

Здравното осигуряване в Чехия е задължително за постоянно пребиваващите там и е в размер на 4.5% от брутната заплата на работниците. Ако не подлежите на задължително здравно осигуряване, можете да си направите частна здравна осигуровка чрез Общата здравно осигурителна компания в Чехия /Všeobecná zdravotní pojišťovna/.

За повече информация: www.cssz.cz - Социално-осигурителната администрация на Чешката Република, www.cmu.cz – Център за международни плащания


Данъци:

Работодателят удържа данъците от заплатите на работниците и служителите. Унифицираният данък върху общия доход на физическите лица е в размер на 15% и се начислява върху данъчна основа, която се образува от брутната заплата и вноските в/у нея, които са за сметка на работодателя/т.нар. супер брутна заплата/. С данъци се облагат и печалби от отдаване под наем, печалби от лотарии, бизнес дейности, дивиденти и т.н. ДДС е в размер на 20%, като за някои продукти и услуги се прилага редуцирана ставка от 10%.

www.mfcr.cz – Министерство на финансите.

 
Можете да проверите как да погасите данъчните си задължения и да си възстановите надвнесените данъци, ако се обърнете към Dendax com. Всеки, който се интересува, може да се регистрира в сайта: www.dendax.com и да провери, дали има надплатени данъци и колко от тях може да си възстанови. За да кандидатствате за данъчно възстановяване от Чехия, трябва да имате оригинални формуляри Potvrzeny, които получавате от работодателя си в края на данъчната година или в края на работния период. Те съдържат информация за доходите ви през годината и данъците, които сте платили. За повече информация: http://euresbg.dendax.com/bg/registracia/danachno-vazstanoviavane-ot-chekhiya
www.dendax.com Tel.  +02/ 49 25 466
 

Живот:

Средната месечна работна заплата /бруто/ е 27 297 чешки крони което е приблизително 1 005 евро. Минималната работна заплата за 2019 година е 13350 чешки крони, което е 519 евро или 1000 лева. Нормалното работно време е 40 часа седмично. Най-високо е заплащането в региона на столицата Прага, а най-ниско – в региона на Карлови Вари. Основната част от приходите в едно домакинство се изразходват за храна и домакински разходи.

Замъкът Храдшин в Прага

Достъпността за намиране на настаняване и цените на наема са в зависимост от географското разположение на жилището. В по-големите градове е много разпространено наемането на апартаменти, като цената зависи от големината на апартамента, мястото му, обзавеждането и също от възрастта на сградата.  Предложенията за даване под наем и за продажби, най-често можете да намерите на специализираните страници на интернет. Наемът по правило се плаща месечно и често се дава аванс в размер на наема за поне един месец напред.

За повече информаци: http://www.arkcr.cz – Асоциация на офисите за недвижими имоти.

За повече информация: www.czech.cz – Официална страница на Чешката република, http://byty.hyperinzerce.czhttp://reality.avizo.cz – Предложения на агенциите за недвижими имоти.


Образование:

В Чехия са развити всички степени на образователната система. Детските градини са част от училищната система и са предназначени за деца от 3 до 6-годишна възраст.

Задължителното /основно/ образование продължава девет години, обикновено от 6-ата до 15-ата година на детето и се разделя на ниско ниво /първите 5 години/ и високо ниво /следващите 4 години/. Средното образование включва: общообразователни гимназии, в които курсът на обучение може да продължи от 4 до 8 години, техникуми, в които продължителността на обучение е 4 или 5 години, професионални училища с продължителност на обученито 3 години и консерватории, в които обучението е м/у 6 и 8 години. След полагане на съответните изпити при приключване на средното образование, учениците могат да продължат образованието си в колежи или университети.

За повече информация: www.msmt.cz - Министерство на образованието, младежта и физкултурата, www.nuov.cz – Национален институт за професионално образование, www.uiv.cz – Институт за информация в областта на образованието, www.edu.cz – Училищен образователен и информационен портал.


Признаване на дипломи:

С цел преодоляване на множеството различия в квалификационните стандарти на отделните Европейски страни, Европейската Комисия предоставя няколко инструмента, целящи да осигурят повече прозрачност и яснота при признаване на дипломи и квалификация:

 1. Европейската мрежа NARIC обхваща Национални центрове за информация при признаване на академично образование във всички страни, членки на ЕИП: www.enic-naric.net. Националния център / Středisko pro ekvivalenci dokladů o vzdělání/ в Чешката Република можете да намерите на http://www.naric.cz/. Справки (е-mail): Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 2. Europass също е инструмент, осигуряващ прозрачност на професионалните умения. Системата Europass осигурява яснота при разглеждане и признаване на професионалната квалификация в различните части на Европа. Във всяка държава са установени места за информация относно системата Europass – за повече информация: http://www.europass.sedefop.europa.eu

Посолство на Република България в Чехия:


Praha 1, ul. Krakovska 6

Тел.: 00420 2222-12-011

Факс: 00420 2222 11-728

е-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Сайт: http://www.mfa.bg/en/122/
Вижте по-голяма карта


Полезни линкове:

Информирана миграция - безопасна миграция - видео в YouTube.com

http://www.domavcr.cz - практически информации за Чешката република,

http://www.mvcr.cz/policie/cizinecka.html - полиция

http://portal.mpsv.cz/eures - EURES на портала на Министерството на труда и социалните грижи,

http://portal.mpsv.cz/sz/obcane/zpr_prace - проверка на лицензите на агенциите по труда, www.jobs.czwww.prace.cz - сървъри за търсене на работа,

http://www.cssz.cz - социално-осигурителната администрация на Чешката Република, www.cmu.cz - център за международни плащания,

http://portal.gov.cz - портал на обществената администрация на Чешката република, http://business.center.cz/business/finance/dane - данъци и такси на страниците на Бизнес центъра,

http://www.mfcr.cz - Министерство на финансите,

http://www.czech.cz - официална страница на Чешката република,

http://byty.hyperinzerce.czhttp://reality.avizo.cz - предложения на агенциите за недвижими имоти,

http://www.msmt.cz - Министерство на образованието, младежта и физкултурата,

http://www.nuov.cz - Национален институт за професионално образование,

http://www.uiv.cz - Институт за информация в областта на образованието,

http://www.edu.cz - Училищен образователен и информационен портал,

http://www.suip.cz/bulgarian-documents - информационна брошура на български език относно трудовото право

http://portal.mpsv.cz/sz/zahr_zam - секция за международна заетост към Министерствот она труда и социалните грижи /с текстове на български език/

https://portal.mpsv.cz/eures/kontakt - Списък с EURES съветниците в Чешка Република
 
 

Обща информация
Площ: 504 645 кв.км
Население: 46 438 422
Официален език: испански
 
Регистрация и установяване 
За влизане в Испания българските граждани се нуждаят само от лична карта или паспорт. Ако планирате да останете в Испания за период, по-дълъг от 3 месеца, трябва да кандидатствате в полицейското управление за регистрация в Централния регистър на чужденците  или пред Офиса на чужденците (Oficina de Extranjeros) по адресна регистрация като е необходимо предварително да запазете час по Интернет.
Необходимо е да представите валиден паспорт или лична карта и да заплатите такса. От офиса ще ви издадат регистрационно удостоверение с идентификационен номер за чужденци - NIE (Número de identificación de еxtranjeros), който ви е необходим ако имате каквито и да било икономически, социални или професионални отношения в Испания.  Адресите на офисите можете да видите тук: http://www.seap.minhap.gob.es/web/servicios/extranjeria/extranjeria_ddgg.html. Срокът за подаване на заявлението е 3 месеца, считано от датата на влизане в Испания.
Необходими документи: 1.заявление по образец - може да се изтегли оттук:http://extranjeros.empleo.gob.es/es/ModelosSolicitudes/ 2. паспорт или лична карта; 3. ако става дума за работа за чужда сметка: трудов договор/декларация, че ще бъдете нает от работодателя/документ за „алта” в системата за социална сигурност; 4. ако става дума за работа за своя сметка: документ, удостоверяващ вписването в регистъра на икономическите дейности/документ за вписване в търговския регистър/документ за „алта” в системата за социална сигурност; 5. ако става дума за лице, което не упражнява трудова дейност в Испания: документ, удостоверяващ наличието на здравна застраховка, и документи, удостовярващи, че разполага с достатъчно средства /напр. заверени чекове, кредитни карти и удостоверение от банка за сумата на разположение, договор за отдаване под наем и др./; 6. ако става дума за студенти: документ, че са записани в учебно заведение, документ, че разполагат с медицинска застраховка, декларация, че разполагат с достаъчно средства за себе си и семейството си. Участието в програма на ЕС за обмен на студенти и преподаватели се счита за доказателство за изпълнение на горните изисквания; 7. ако става дума за член на семейството на гражданин на ЕС: легализиран документ за семейната връзка с гражданина на ЕС, от когото се черпят правата; документ, удостоверяващ икономическата зависимост; документ, удостоверяващ, че гражданина на ЕС работи за своя или чужда сметка или разполага с достатъчно средства и здравна застраховка.
 Ако живеете в Испания, трябва да се регистрирате в местния съвет /Ayuntamiento/, като представите доказателства, че живеете в Испания – копие на договор за наем или документи за платени сметки за електричество или вода. При регистрацията ще ви издадат Регистрационно удостоверение /това удостоверение ще ви е необходимо, ако искате да се регистрирате в местното бюро по труда и при още редица административни процедури/.
Ако за първи път започвате работа в Испания, трябва да получите собствен социално осигурителен номер /социално – осигурителната карта/. Обикновено работодателят извършва процедурата по вписване на своите работници в социално осигурителната система. Ако той не го направи, можете да кандидатствате за социално осигурителен номер и сам. Самонаетите лица са длъжни сами да кандидатстват за получаване на този номер.
Когато се представят документи на чужд език, те трябва да бъдат преведени на испански или на втория официален език на областта. Когато се касае за европейски формуляри, не е необходим превод, нито легализация. Всеки чуждестранен публичен документ следва да бъде легализиран, освен когато е поставен апостил в съответствие с Хагската конвенция от 1961 г.
Повече информация може да бъде получена на ел. страница на Генералния секретариат по емиграция и имиграция в Министерството на заетостта и социалната сигурност:
Подробна информация и съответното законодателство по пребиваването може да намерите на страницата на Министерството на заетостта и социалната сигурност на Кралство Испания: www.meyss.es
Търсене на работа
От 01.01.2009 г. Кралство Испания отвори трудовия си пазар за български работници, т.е. за да започнете работа там, не ви е необходимо разрешение за работа. В повечето случаи, за да получите работа в страната е необходимо да говорите поне малко испански. За да търсите работа, можете да се регистрирате в обществената служба за заетост. За целта трябва да сте на възраст над 16г., да представите лична карта, както и да посочите адрес, на който живеете в Испания.
Друг източник за намиране на работа са частните агенции, но те могат да ви поискат заплащане. Агенциите за временна заетост - ETT са полезни, ако търсите временна работа. Обикновено те наемат работниците /сключват трудовите договори/, но ги предоставят на различни компании за работа. За работа можете да проверите и в националните и регионалните вестници, като повечето обяви за работни места се публикуват в неделните издания.
Въпреки, че безработицата в последните години силно намаля от 26% през 2012 г. до 14% през м.март 2019 г., страната е все още далеч от средния за ЕС/ЕИП процент безработица 6,4% (м. март 2019 г.).
Минималната месечна заплата в страната за 2019 г.  се вдига с 22.3% до 1050 евро бруто. Тя се разпределя на 14 плащания през годината по 900 евро всяко от тях
За повече информация: http://ec.europa.eu/eurostat
За една година следва да се получат не по-малко от 12 възнаграждения и не по-малко от 2 допълнителни плащания, които се изплащат обикновено през м. юни и в края на годината. Допуска се и разпределение на тези допълни възнаграждения в рамките на годината, което се нарича „пропорционално плащане”.
Социална сигурност и здравеопазване
Всеки, който започва работа в Испания /независимо като наето или самонаето лице/, трябва да получи собствен социално-осигурителен номер /виж раздела за регистрация и установяване/. Работодателите удържат необходимият процент от месечната брутна заплата и тази удръжка се отбелязва в месечния фиш. Всички наети и самонаети лица трябва да се присъединят към социално-осигурителната система и да заплащат месечно социално-осигурителните си вноски. В случай на безработица, ако сте работили 360 дни за последните шест години, преди загубването на работата и сте заплащали социално – осигурителните си вноски в Испания, вие можете да получавате обезщетения за безработица. За да получавате тези обезщетения, трябва де се регистрирате като безработно лице и да кандидатствате за тях в местното бюро по труда. Също така трябва да сте включен в системата за социална сигурност на Испания, да търсите активно работа и да сте готов да приемете подходящо предложение за работа, да не сте навършил пенсионна възраст (65 г. и 5 мес. през 2018, 65 г. и 8 мес. през 2019 докато се достигнат заложените законодателно 67 г. през 2027 г.), да не сте напуснал работа по собствено желание.
В срок от 15 работни дни, считано от датата на уволнението, следва да подадете молба в бюрото по труда. Периодът на изплащане на обезщетението за безработица е минимум 120 дни, ако сте правили вноски в социалното осигуряване поне 360 дни и достига до 720 дни (2 години), ако вноските ви са над 2160 дни (6 години). Размерът на обезщетението се изчислява на основата на определен процент от осигурителния доход – 70% за първите 180 дни и 50% за всички следващи дни. Информация относно обезщетенията за безработица може да бъде получена на телефона на Обществената служба по заетостта /Servicio Publico de Empleo Estatal/:
901 119 999 /за граждани/, в офисите на Службата по заетостта, или на следния адрес:
https://www.sepe.es/contenidos/personas/prestaciones/quiero_cobrar_paro/he_trabajado_mas_de_un_ano.html
ПОМОЩ ЗА БЕЗРАБОТИЦА представлява определена парична сума, която има за цел да облекчи материалните затруднения, възникнали в резултат от уволнението. Основните изисквания за отпускане на помощ за безработица са: да сте регистрирани като безработно лице; да търсите активно работа;   да не разполагате с доход, надхвърлящ 75% от минималната работна заплата, да нямате право на обезщетение за безработица или то вече да е прекратено; да не отказвате подходящи предложения за работа, както и участие в курсове за повишаване на квалификацията си, преквалификация и пр. Молбата за отпускане на помощ за безработица се подава в бюрото по труда.
ПОМОЩ ЗА ДЪЛГОСРОЧНО БЕЗРАБОТНИ ЛИЦА Насочена е към безработните, изчерпали контрибутивното обезщетение за беработица /т.нар. паро/, изчерпали някои помощите за безработица и имащи семейни отговорности. -Да са изминали поне 6 мес. от изчерпването на помощ RАI, PRODI или PREPARA
-Лицето да е записано в Бюрото по труда като търсещо работа към 1 декември 2014 г. или към 1 април 2016 г.
- Да е регистрирано като безработен в продължение на 360 дни. през последните 18 месеца преди подаване на молбата за включване в програмата.
-Да няма право да получава обезщетение, помощ за безработни /subsidio/ или помощ RAI
-Да е прекъснал работа за чужда сметка не по свое желание преди изчерпването на последното право, посочено в тире 1
-Доходите да не надвишават месечно 75% от МРЗ и да има семейни отговорности
Лицата, включени в Програмата, следва да си търсят активно работа. Те могат да получават финансова помощ в размер на 426 евро/месечно за максимален срок от 6 месеца.
Информация относно помощите за безработица може да бъде получена на телефона на Обществената служба по заетостта /Servicio Publico de Empleo Estatal/:
901 119 999 /за граждани/, в офисите на Службата по заетостта и на следния адрес:
За различните видове помощи:
 • помощ за лица със семейни отговорности
 • помощ за лица над 55 години и др.
 • Помощ за дългосрочно безработни лица /Programa de Activación para el Empleo/
ПОМОЩ ЗА КРАЙНО НУЖДАЕЩИ СЕ ЛИЦА /Renta mínima de inserción/ - отпуска се от правителството на автономна област Мадрид
Повече информация на сайта на Службата по социални въпроси на област Мадрид:
Обезщетенията за болничен /отпуска поради временна неработоспособност/ са в размер на не по-малко от 60% от заплатата, която получавате. В тези случаи е необходимо да посетите вашия здравен център и да представите на работодателя си издадения ви от лекаря болничен лист. В Испания държавата покрива здравните и фармацевтични нужди на своите граждани чрез Националната здравна служба, финансирана чрез социално – осигурителните вноски и управлявана от автономни общности чрез Здравния департамент и регионалните Здравни служби. Повече от 90% от населението използва тази система за здравните услуги. Ако сте включени в социално осигурителната система, можете да ползвате безплатна медицинска помощ и хоспитализиране като представите социално осигурителната си карта.
При спешни случаи, най-доброто, което можете да направите, е да отидете до най-близкия A&E отдел или да повикате линейка на тел. 112.
Информация относно обезщетенията при временна нетрудоспособност /болнични/ може да бъде получена на адрес:
или в Центровете за информация на Института за социална сигурност /списък/:
Пенсиониране за възраст и стаж /Jubilacíon/
За пенсиониране в Испания трябва да отговаряте на условията за възраст и стаж.
От 2013 г. пенсионната възраст се покачва постепенно от 65 г. до достигане на 67 г. през 2027 г. Постепенно се повишава и минималната осигурителна база от 15 на 25 г.
От 2013 г. до 2018 г. възрастта нараства с по 1 месец на година, а след това - с по 2 месеца. Например, през 2015 г. е 65 г. и 3 мес., през 2016 г. е 65 г. и 4 мес.   и т. н. Осигурителния стаж нараства с по 3 месеца на година.
Работниците с дълга трудова кариера (над 35 г.) обаче ще продължат да могат да се пенсионират при навършени 65 г.
Що се отнася до стажа – необходим е минимум 15 години осигурителен стаж, от които две години задължително следва да са от тези 15. Това означава, че трябва да имате поне две години осигурителен стаж, преди да поискате да се пенсионирате. Ако не могат да се покрие изискването от 15 години осигурителен стаж, то към осигурителния стаж в Испания ще се добави осигурителния/трудов стаж от България. По този начин се покриват изискванията на испанското законодателство, но пенсията ще бъде изчислена на основата на осигурителния стаж в Испания.
Следва да се има предвид, че ако изчислената пенсия в Испания е под минимума за страната, то испанската страна изплаща добавка към пенсията до необходимия минимум, Тази добавка, обаче се получава само докато живеете в Испания.
Повече информация за пенсиите може да се получи на адрес:
или в Центровете за информация на Института за социална сигурност /списък/:
/изисква се предварително записан час/
Подробна информация и съответното законодателство, свързано с трудови и социални въпроси, можете да намерите на страницата на Министерството на заетостта и социалната сигурност на Кралство Испания: www.meyss.es
ПЕНСИОНИРАНЕ ПРИ УСЛОВИЯТА НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ РЕГЛАМЕНТИ
От 1 май 2010 г. са в сила два регламента за координация на системите за социална сигурност - Регламент 883/2004 на Европейския парламент и Съвета и Регламент 987/2009.
Съгласно разпоредбите на регламентите за координация на системите за социална сигурност, всяка държава-членка на ЕС отпуска пенсия на лицата по условията на националното си законодателство, като при необходимост взима под внимание осигурителните периоди на кандидата във всяка друга държава-членка.

Заявленията за отпускане на пенсии се подават до институцията по място на пребиваване на заявителя или до институцията на последната ДЧ, чието законодателство е било приложимо. По отношение на България, тази институция е Националният осигурителен институт. Датата на подаване на заявлението за пенсия в една ДЧ, се счита за дата на подаване на заявлението във всички ДЧ, по чиито законодателства лицето е придобило осигурителни периоди.

Повече информация можете да получите на електронната страница на Националния осигурителен институт:
или на телефона на контактния център на НОИ  - 003592 902 0506 /при избиране от чужбина/ и 0700 14 802 /при избиране от България/.
Адрес на Националния осигурителен институт:
бул. “Ал. Стамболийски” № 62-64
гр. София - 1303
Данъци
Работодателят удържа дължимите от работника данъци и социални осигуровки от месечната брутна заплата. Дължимият данък върху личния доход се начислява върху всеки доход, придобит чрез труд или инвестиции и се увеличава прогресивно. Данъкът се декларира през м. май и юни на годината, следваща данъчната. Данъчната година в Испания обхваща от 1 януари до 31 декември. На 2.04.2019г. започва кампанияа Renta 2018 за подаване на годишната данъчна декларация ДОД (IRPF) на физическите лица, които извършват трудова дейност или чиято фискална резиденсия се намира на територията на Кралство Испания и имат приходи надхвърлящи определения от закона лимит. Гражданите, чиито доходи през 2018г. не надвишават 22 000 евро и са получени от едно място не подават данъчна декларация. Ако живеете в Испания 183 дни или повече през една данъчна година, вие ще трябва да декларирате всичките си доходи, независимо къде сте ги придобили. Ако сте работили в Испания за период, по-малък от 183 дни и започнете работа в друга европейска държава, вие можете да поискате възстановяване на данъците, които са ви били удържани, докато сте били нает на работа в Испания. За целта трябва да представите в данъчната агенция формуляр 215, удостоверение за пребиваване в държавата, в която работите и удостоверение за направените ви удръжки. Периодът, в който можете да предявите претенции за възвръщане на данъците, е 4 години. Тъй като Испания се състои от 17 автономни региона, всяка общност може самостоятелно да вземе решение за своята данъчна ставка. Оттук данъкът върху доходите, данъкът върху имуществото, данъкът върху наследството и социалното осигуряване не са еднакви в цялата страна;
За повече информация – Министерството на икономиката и финансите: http://www.mineco.gob.es,
Сайт на Данъчна агенция: https://www.agenciatributaria.es/AEAT.internet/Renta.shtml
За възстановяване на данък общ доход от Испания, следва да имате Certificado de retenciones - издава се от работодателя в края на работния период или в края на данъчната година и е обобщение на приходите и платените от вас данъци.
Живот
Като цяло стандартът на живот в Испания е приемлив. Важно място в социалния живот заемат семейните отношения и контактите с близки и приятели. В последните години цената за наемане на жилище се увеличава. За да наемете жилище в Испания е необходимо да подпишете договор със собственика. Ако договорът е за наемане на жилището за по-малко от 5 години, с всяка година договорът автоматично се подновява. Ако в договора не е уговорен срок, то се приема, че наемането е за 1 година. При подписване на договора Вие ще трябва да платите на собственика депозит в размер на 1 или 2 месечни наема. Цените на наемите в Испания са доста високи. За ориентиране в цените на жилищата – наемане на едностаен апартамент струва между 400 и 600 евро. Ако апартаментът е двустаен, цената е между 500 и 900 евро. Наемането само на стая е между 180 и 300 евро месечно.
Трябва да се уверите, че човекът, който отдава жилището е неговия собственик или има пълномощно от собственика да отдава това жилище под наем. От вас ще поискат документ за идентификация и обичайно фишове от последните три заплати или трудов договор. Може да ви поискат и препоръки от предишни наемодатели. Прочетете внимателно договора за наем и питайте собственика за неясните за вас клаузи.
Образование
Всички образователни въпроси в Испания са в компетенциите на независимите области. Посещението на детски ясли и детски градини е доброволно и безплатно. Началното образование е задължително и обхваща децата от 6- до 12-годишна възраст. Средното образование също е задължително и включва възрастовата група от 12 до 16 години.
След завършване на средното образование, учениците могат да продължат да учат за средно ниво на професионално обучение или за т.нар bachillerato, което продължава 2 години, обикновено от 16 до 18-годишна възраст и дава основата за професионално висше образовние или, при успешно преминаване на тестове – за университетско образование.
Университетското образование се разделя на три степени –бакалавърска, магистърска степен и квалификация доктор.
За повече информация – www.mec.es
Признаване на диплома: С цел преодоляване на множеството различия в квалификационните стандарти на отделните Европейски страни, Европейската Комисия предоставя няколко инструмента, целящи да осигурят повече прозрачност и яснота при признаване на дипломи и квалификация.
1. Европейската мрежа NARIC обхваща Национални центрове за информация при признаване на академично образование във всички страни, членки на ЕИП: www.enic-naric.net . Националния център в Испания / Ministerio de Ciencia e Innovación, Subdirección General de Títulos y Relaciones con Instituciones Sanitarias/ можете да намерите на: http://www.mepsyd.es/index-mec.html .
2. Europass също е инструмент, осигуряващ прозрачност на професионалните умения. Системата Europass осигурява яснота при разглеждане и признаване на професионалната квалификация в различните части на Европа. Във всяка държава са установени места за информация относно системата Europass – за повече информация: http://www.europass.cedefop.europa.eu.
Полезни линкове: www.mtin.es – Министерство на труда и социалната сигурност
https://www.sepe.es/contenidos/personas/index.html - Обществена служба за заетост
http://www.mineco.gob.es/ - Министерство на икономиката и финансите
www.aeat.es - Данъчна агенция
www.msc.es – Министерство на здравеопазването
www.mec.es – Министерство на образованието
http://www.europass.cedefop.europa.eu – системата Europass
https://www.mlsp.government.bg/index.php?section=POLICIESI&I=565&lang=Служба по трудови и социални въпроси към посолството на Република България в Мадрид, Кралство Испания


Изтеглете брошурата с условия на живот и труд оттук

Получавайте актуална информация свързана с услугите на EURES