header eures

Новини

На 12 април от 11 часа българско време предстои онлайн среща на тема „Условия на живот и труд в България”, организирана от Агенция по заетостта чрез EURES България в сътрудничество с EURES Испания. Ще бъде представена полезна информация за испански граждани, които проявяват интерес към работа в страна ни, както и за българи, живеещи в Испания, които желаят да се завърнат в родината.

Две онлайн срещи на тема „Условия на живот и труд”, организирани от Агенция по заетостта чрез EURES България в сътрудничество с EURES Испания, предстоят през месец април. По време на срещите ще бъде предоставена обща информация за всяка страна, пазара на труда в нея, къде хората могат да търсят работа, условия на труд и условия на живот.

Редица двустранни онлайн срещи бяха проведени между екипите на EURES Националните координационни офиси в България и други държави в рамките на Европейската мрежа на службите по заетостта (EURES). Целта на срещите беше да се предвидят съвместни дейности в рамките на т.нар. „програмен цикъл” – планиране на дейности за 2022 г., които да отчитат нуждите и на двете страни.

     2401           Бяха обсъдени теми като обмена на работни места и услугите за търсещи работа лица, а също така и разпространението на информационни материали за условията на живот и труд в Естония, Белгия, Финландия, Германия, Швеция, Италия, Испания и България.

След като по време на пандемията от COVID-19 работихме от кухнята, всекидневната и дори спалнята, връщането в офиса може да изглежда плашещо. Прочетете нашите 5 най-важни съвета за плавно връщане на работното място.

 

1.Дайте си време за адаптация

Стига работодателят да го разрешава, пробвайте постепенно да се върнете на обичайното си работно място. Ако отначало ходите до офиса няколко дни в седмицата, а през останалите работите от вкъщи, ще имате време да се приспособите към различията в работната среда. За много хора връщането на работното място ще бъде огромна промяна — повече хора, шум и време за пътуване, а привикването към работа в офиса на пълен работен ден може да отнеме време.anastasiia chepinska eGjHhmC 3ww unsplash Copy

2.Приспособете седмичния си график

Добавянето на време за пътуване означава, че се нуждаете от повече време, отколкото за да стигнете до офиса вкъщи, или с други думи, трябва да навиете будилника за по-ранен час. За да се подготвите за връщането, дори това да е само един ден в седмицата, започнете да си представяте, че редовно ставате в необходимия час в дните, когато трябва да излизате от вкъщи, и че си приготвяте обяд преди това. Това ще направи връщането много по-лесно и ще го чувствате в по-малка степен като промяна в ежедневието.

Можете да станете част от проекта за дуално професионално обучение на EURES България и немската Федерална агенция по заетостта.

Наши партньори са специализирани компании в атрактивни региони на Германия, които търсят мотивирани кандидати за чиракуване от България за следните квалификации:

  • Главни готвачи/Готвачи
  • Специалисти в хотелиерството и ресторантьорството
  • Специалисти по системна гастрономия
  • Месари
  • Специализирани асистент-продажби за месарници за продажба на месо

Въпреки че живеем в цифровата ера, много свободни работни места все пак не се обявяват публично. Те се запълват с препоръки и чрез професионалните мрежи. В тази статия ще споделим няколко съвета за това как ефективно да се възползвате от мрежите. 

Подобрете присъствието си онлайнarticle111

Преди да започнете, актуализирайте профила си в използваните от вас мрежови платформи. Качете подходяща снимка, напишете интересно заглавие, длъжностна характеристика и резюме, като изброите важните си постижения, опит и умения. Когато създавате своя профил, опитайте се да го погледнете през очите на потенциален работодател. Пространният профил невинаги е добро решение. Информацията трябва да е представена кратко и стегнато. Добре обмисленият профил може да има по-силно въздействие, отколкото смятате, че е възможно.

Освен това не забравяйте да прегледате другите си канали в социалните мрежи. Потенциалните работодатели и служители по набиране на персонал често проверяват профилите на кандидатите в социалните мрежи, така че може би е разумно да изтриете всякакви противоречиви постове и да проверите настройките за поверителност. Пуснете в интернет търсене с името си, за да се уверите, че не сте пропуснали нещо.

Създайте балансирана мрежа

Анкети

Nothing found!

Получавайте актуална информация свързана с услугите на EURES