header eures

Новини

Въпреки че живеем в цифровата ера, много свободни работни места все пак не се обявяват публично. Те се запълват с препоръки и чрез професионалните мрежи. В тази статия ще споделим няколко съвета за това как ефективно да се възползвате от мрежите. 

Подобрете присъствието си онлайнarticle111

Преди да започнете, актуализирайте профила си в използваните от вас мрежови платформи. Качете подходяща снимка, напишете интересно заглавие, длъжностна характеристика и резюме, като изброите важните си постижения, опит и умения. Когато създавате своя профил, опитайте се да го погледнете през очите на потенциален работодател. Пространният профил невинаги е добро решение. Информацията трябва да е представена кратко и стегнато. Добре обмисленият профил може да има по-силно въздействие, отколкото смятате, че е възможно.

Освен това не забравяйте да прегледате другите си канали в социалните мрежи. Потенциалните работодатели и служители по набиране на персонал често проверяват профилите на кандидатите в социалните мрежи, така че може би е разумно да изтриете всякакви противоречиви постове и да проверите настройките за поверителност. Пуснете в интернет търсене с името си, за да се уверите, че не сте пропуснали нещо.

Създайте балансирана мрежа

От началото на пандемията от COVID-19 много предприятия промениха начина си на работа, като въведоха различни мерки за безопасност или дистанционни/хибридни начини на работа. Ето осем важни въпроса във връзка с пандемията от COVID-19, които да зададете на бъдещия си работодател по време на събеседването за работа.snimka za novinaa

Често кандидатът се чувства като на разпит по време на събеседването за работа. Но за да могат двете страни да преценят дали са подходящи една за друга, събеседванията трябва да се възприемат по-скоро като разговор. Освен това, като задават уместни въпроси, търсещите работа могат да се покажат истински заинтересовани и компетентни, оставяйки добро първо впечатление у водещия събеседването.

UntitledБългарските работодатели могат да се възползват от възможността да набират персонал от цяла Европа напълно безплатно и изцяло онлайн по време на две предстоящи онлайн трудови борси, организирани от EURES Португалия в сътрудничество с EURES мрежата и участието на EURES България.

posledna snimkaCOVID-19 принуди много работодатели да започнат да провеждат интервютата си онлайн. За тези, които не са наясно с процеса, ориентирането както от социална, така и от технологична гледна точка може да е плашещо. Разгледайте нашите съвети за организиране на успешно онлайн интервю за работа.

1. Създайте процедура и ясно я оповестете

Уверете се, че е създадена процедура за онлайн интервюта и че тя е ясно оповестена както сред членовете на вашия екип за набиране на персонал, така и сред кандидатите. Това може да включва например документ, споделен с персонала, в който подробно се описват важните промени, довели до преминаване към онлайн интервюта или забележка в обявите за работа, чрез която се дава информация, че интервютата за дадена позиция ще се провеждат в онлайн среда. Най-добрите практики във връзка с интервютата, като изключване на звука на телефона и известията на компютъра, както и запомняне на невербални сигнали (контакт с очи през камерата, изражение на лицето и др.) също могат да бъдат от полза. Документирането и оповестяването на процеса по този начин ще помогне да се сведат до минимум объркването и смущението както за интервюиращите, така и за интервюираните лица.

finish week of action

Повече от 400 души онлайн се информираха за правата си като сезонни работници, а 230 посетиха четирите информационни срещи за популяризиране правата на сезонните работници, наети в страните от ЕС. Събитията, организирани от Агенция по заетостта в Перник, Видин, Свищов и Гоце Делчев, бяха проведени в рамките на седмицата на Европейския съюз за сезонните работници – част от общоевропейската кампания наЕвропейския орган по труда за сезонна работа „Права през всички сезони”.

ELA BG 2Поредица от срещи в страната за популяризиране правата на сезонните работници, наети в страните от ЕС, организира през следващата седмица Агенция по заетостта.

Институцията е водещ партньор за България в общоевропейската кампания на Европейския орган по труда за сезонна работа „Права през всички сезони”.  С тези информационни събития се цели да се обърне по-специално внимание на необходимостта от насърчаване на справедливи и безопасни условия на труд за сезонните работници, наети в страните от ЕС.

Анкети

Nothing found!

Получавайте актуална информация свързана с услугите на EURES