header eures en 5

FAQ

1. Как да кандидатстваме, ако сме харесали работно място, обявено на EURES портала ? 
 

 Обявите, публикувани на EURES портала, обхващат всички работните места, които работодателите заявяват като свободни в националната служба по заетост на съответната държава. Базата данни с работни места се обновява ежедневно. За тези работни места търсещите работа лица кандидатстват като изпратят документите си на посоченото лице за контакт в съответната обява. Важно е да се знае, че маркираните със син флаг работни места са обявени за интернационално набиране на работници, т.е. съответният работодател е изявил желание и готовност да приема кандидатури и от граждани на други държави-членки на ЕС.
 
2. Разбрах, че посредничите за намиране на работа в чужбина. Какви такси взимате?
 
Услугите на ЕURES са безплатни.
 
3. Каква е възможността да се намери работа в страните от ЕС? Трябва ли ми разрешение за работа?

Препоръчваме Ви да проверявате периодично европейския портал за професионална мобилност „EURES” www.eures.europa.eu. В рубриката "Търсене на работа" обикновено можете да намерите над 2 милиона свободни работни места, за които да се кандидатирате. Добре е да проверите и кой е най-близкия до избраното от Вас населено място EURES съветник, за да можете при нужда да го търсите за съдействие. Информация за EURES съветниците можете да намерите също на EURES портала, в рубриката "Свържете се със съветник на EURES".

Свободни работни места, заявени специално за български граждани,  се обявяват на сайта на EURES България (http://eures.bg) в рубриката „Търсене на работа“. Във всяка обява е посочено лице за контакт (EURES съветник/асистент от България).

 Считано от 01.01.2014г. от българските граждани не се изисква разрешение за работа за да получат достъп до трудовите пазари на останалите 27 страни членки на ЕС. Това означава, че можете свободно да си търсите работа, да се регистрирате в бюрата по труда и търсите съдействие за работа.

За повече информация посетете рубриката “Условия за живот и работа” на този сайт, където ще намерите информация за отделните държави.

Анкети

Nothing found!

Get up-to-date information on EURES services